“Gratis frietjes, dat is iets waar studenten wél voor te vinden zullen zijn.”
Inderdaad Goedele Wachters, bedankt voor die samenvatting van de Frietrevolutie. De hele politieke crisis kan studenten gestolen worden, maar voor frietjes zijn ze dus wel te vinden. Liefst eten ze die naakt, na 249 dagen zonder seks en met veel mayonaise in hun baard. Vervolgens maken ze van die schranspartij foto’s met de iPhone, die ze onder de titel ‘Frieteuh!’ op Facebook plaatsen en delen via Twitter. Moesten de Vlaamse studenten in Tunesië of Egypte wonen, enkel een Gratiskebabrevolutie zou hen de straat op krijgen.
Maar genoeg gelachen. Hoe komt het dat Generatie X de studenten van vandaag, Generatie Y dus, nog steeds beschouwt als een bende ongeïnteresseerde, tamelijk cynische jongeren? Elke dag verwerken studenten voor hun studies én op eigen initiatief tonnen informatie. Maar wanneer ze een ludieke actie organiseren, dan wordt er weer gedaan alsof frieten hen meer interesseren dan de politieke crisis. Van Generatie Y kunnen studenten, die er zelf deel van uitmaken, zich nog een (heterogeen) beeld vormen. Wie Genratie X juist is en waarom ze klagen over hun opvolgers, dat is echter nogal onduidelijk. Waarschijnlijk zijn de veertigers en vijftigers van vandaag stuk voor stuk geëngageerde en wereldverbeterende burgers. Hoe het komt dat zij verantwoordelijk zijn voor recente politieke en financiële crisissen blijft dan ook een raadsel. Wat wel zeker vaststaat: après eux le déluge.
Toegegeven, Generatie Y is niet perfect. Net zoals vorige generaties zullen ook zij die weldra verantwoordelijk worden voor de samenleving fouten maken. Wat studenten anno 2011 echter niet verweten mag worden is dat het hen allemaal niet kan schelen. Alleen al dit blad en zij die het lezen, bewijzen het tegendeel.