Verkrachting rond de UA

Een stand van zaken
14/08/2010

Studenten en personeel van onze universiteit kregen op 26 april een mailtje in de inbox met een oproep van de sectie Zedendelicten van de politie. Er was een week eerder immers een studente aangerand op het stukje weg tussen campus Groenenborger en campus Middelheim. dwars ging kijken hoe er hierop gereageerd werd.

Verkrachting wordt, in onze op individuele vrijheid gestoelde maatschappij, beschouwd als een zwaar misdrijf. De politie levert dan ook een extra inspanning hiervoor, aldus de preventiedienst van de UA: “Er wordt veel meer gepatrouilleerd, zowel overdag als ’s nachts, en zowel in burger als in uniform. De politie heeft ook een lijst met evenementen en ze zorgen ervoor om, meestal in burger, aanwezig te zijn.”

Over het onderzoek zelf wordt uiteraard amper gecommuniceerd, al zegt parketwoordvoerder Dominique Reyniers wel dat er ook gekeken wordt naar de verkrachtingspoging die tijdens het vorige academiejaar op dezelfde plaats en met een gelijkaardige modus operandi gemeld werd. De robotfoto die verspreid is, onder andere via Blackboard, moet dan ook de pakkans vergroten.

De waarschuwing aan de studenten lijkt niet in dovemansoren te zijn gevallen, al maant de preventiedienst toch tot kalmte aan: “Er doet op Facebook blijkbaar een bericht de ronde dat er een tweede verkrachting zou zijn geweest, wat niét het geval is. Sommige studenten durven zelfs nog amper buitenkomen. Voorzichtigheid is uiteraard geboden, maar met wat gezond verstand kom je al een heel eind. Verlaten weggetjes houden altijd een risico in, en nu waarschijnlijk nog iets meer. Maar zodra je je in groep verplaatst, wordt het risico zeer klein.”