vat op het debat

debatavond LVSV vindt doorgang in R-blok
07/10/2014
🖋: 

Studenten die vaak op de Stadscampus vertoeven, zijn uiteraard vertrouwd met de R-blok en diens aula R.014. De kans is groot dat je binnen die vier muren, gezeten op een – al een geluk – beklede stoel hebt moeten luisteren naar de prof van filmgeschiedenis of wijsbegeerte. Dinsdag 30 september kreeg de zaal een meer politieke inkleding. Studentenclub LVSV (het Liberaal Vlaams Studentenverbond) organiseerde er die avond zijn openingsdebat. Het centrale thema: besparingen.

Hoe kan het ook anders. Bijna al het politiek gerelateerde nieuws uit eigen land draait rond de besparingen die de Vlaamse regering wil doorvoeren. Het zal ook niemand ontgaan zijn dat de sectoren onderwijs en cultuur mee het slachtoffer dreigen te worden. Dat ligt gevoelig bij de studenten, getuige daarvan de betoging in Brussel. Aula R.014 was dan ook goed gevuld.

 

De affiche meldde dat Peter De Roover (N-VA), Wouter De Vriendt (Groen), Peter Van Rompuy (CD&V), Willem-Frederik Schiltz (Open Vld), Jos D’Haese (PVDA+) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) hun respectievelijke partij zouden komen vertegenwoordigen. Wouter De Vriendt gaf echter verstek en sp.a besloot op de valreep Yasmine Kerbache te sturen. De voorzitter van LVSV had zijn zegje reeds gedaan en het woord aan de moderator gegeven, toen Van Rompuy de aula binnen kwam vallen. “Ik had gehoopt dat het topic Arco al gepasseerd was”, grapte hij.

 

Een vermakelijk debat volgde waarin uiteindelijk niet veel nieuws aan het licht kwam. De vertegenwoordigers wiens partijen deel van de Vlaamse regering uitmaken, deden hun uiterste best de besparingen goed te praten. PVDA+, sp.a en VB gingen hier als oppositie tegenin. Volgens Kerbache is ‘besparen op het onderwijs de toekomst hypothikeren’. De Roover antwoordde dat ‘het anders op belastingsverhogingen uitdraait.’ De besparingen in de cultuursector werden door Open Vld verantwoord: ‘‘Het is een moeilijke kwestie, maar het moet gebeuren.’’ De Roover benadrukte ‘dat ze geen sector willen doodknijpen.’

 

Het publiek luisterde nu eens aandachtig en applaudiseerde dan weer luid. De laatste drie kwartier kwamen enkele heikele punten uit het federale luik aan bod. Het onderwerp ‘pensioen en pensioensparen’ is een dergelijke klassieker die maar niet opgelost geraakt. Aan het einde van het debat kregen studenten de mogelijkheid om vragen te stellen aan de aanwezige politici en ook via Twitter en Facebook werden vragen geselecteerd.

 

Veel tijd werd hier echter niet voor vrijgemaakt. Na een uur en drie kwartier debatteren werd de zaal ontruimd en het strijdtoneel schoongeveegd. “Anders krijg ik het aan de stok met de verantwoordelijke”, liet de moderator weten. Het publiek morde niet: LVSV trakteerde na afloop op een vat in stamcafé De Salamander. Zo sluit je een debatavond altijd in stijl af.

 

Foto door Dries Verbraeken