Twitter voor hobbykoks

eten kopen bij de buren via thuisafgehaald.be
10/02/2013

Zit je op kot, kook je graag en heb je regelmatig eten over? Of ben je niet zo’n keukenwonder, vaste klant bij de frituur en op zoek naar afwisseling of gezondere alternatieven? Via thuisafgehaald.be kan je maaltijden delen met hongerige buurtbewoners. Omgekeerd kunnen afhalers via de site op zoek naar vers voer tegen schappelijke prijzen. dwars deed voor u de test en zwierde een paar eigen maaksels online. We zochten ook homemade afhaalmaaltijden in de buurt van de Paardenmarkt. Waar zitten de Nigellas en Jamies van ’t unief eigenlijk?

Maandagavond, Borgerhout. Ik zit met mijn kotgenootje aan tafel en we eten zelfgemaakte risotto. De bel gaat, David staat voor de deur. “Where is the cook?” hoor ik hem vragen in de trappenhal. Wat later stapt hij de living binnen, Tupperwarepotje in de aanslag. In ruil voor 2 euro krijgt hij een paar scheppen rijst uit onze pan en na een korte babbel vertrekt hij weer. Een paar minuten daarna gaat de bel opnieuw. Dit keer komt Evelyne haar portie ophalen. De ingrediëntenkost is terugverdiend en wij hoeven niet twee dagen op rij hetzelfde te eten of op zoek naar plaats in het vriesvak – die er nooit is – om de overschotjes te stockeren. Morgen is ‘t iet nief.

 

Eat that, Jeroen Meus

Die voormiddag had ik een maaltijd aan mijn onlinemenukaart toegevoegd. Champignonrisotto met sperzieboontjes en peterselie. Daaronder kort een beschrijving van alle ingrediënten en of het een hoofd- dan wel bijgerecht was. Verder gaf ik op hoeveel porties ik over had, tegen welke prijs en tot wanneer geïnteresseerden konden ‘intekenen’. Iets na de middag accepteer ik met een mail de verzoekjes van twee nieuwe afhalers en we spreken via sms af voor die avond. Beiden kunnen gelukkig langskomen op mijn voorkeurstijdstip. De volgende morgen zie ik dat zowel David als Evelyne een dankwoordje hebben achtergelaten op mijn koksprofiel op thuisafgehaald.be.

 

Dit systeem is even simpel als geniaal. Het zet aan tot koken en net dat beetje extra je best doen omdat er mensen mee-eten. Ook is het fijn te lezen dat afhalers het lekker vonden en zo meer volgers aan te trekken. Voor afhalers zit de voldoening vooral in het feit dat ze hun maaltijden bij de buren kunnen afhalen. Zowel afhalers als koks kunnen koks volgen; je krijgt dan een mail wanneer die kok een maaltijd aanbiedt. Ook zijn zowat alle maaltijden die op het platform worden aangeboden goedkoper, verser en gezonder dan pizza, take away-noedels of frietjes. Dat is volgens Frances Van Assche, bezielster en woordvoerster van Thuisafgehaald in België, dan ook de reden waarom studenten mee zouden doen. Nog maar 23 lentes jong en vorig jaar afgestudeerd als taal- en letterkundige aan de UGent, herinnert ze zich van haar kotleven dat ze niet zwom in het geld; op het platform vind je al volwaardige maaltijden voor 3 euro.

 

Heleen De Moor, studente TEW en kotachtig op het Zuid, is erg enthousiast over het concept en haalde al verse pompoensoep af bij ChezBabette, een thuiskokkin uit de buurt. Omdat ze ’s avonds veel te doen heeft, komt het er niet gauw van zelf te koken. Ook ontbreekt er voorlopig een oven of microgolfoven in haar keuken. Binnenkort zou dat in orde moeten zijn, en dan kan ze via thuisafgehaald.be ook op zoek naar maaltijden die niet enkel op gasvuur opgewarmd kunnen worden. Vicenta Ferreira Pinheiro kent Frances via via en maakt al van bij de lancering gebruik van de site. Ze haalde al witlofsoep en gevulde aubergine met lamsgehakt, groentjes en pijnboompitten af. “Op zich ben ik niet zo’n slechte kok. Ik kook gewoon niet graag voor mezelf. Ik merk ook dat veel studenten die moeite niet doen, dat ze het teveel werk vinden, na een hele dag les. Nu studeer ik Communicatiewetenschappen in Antwerpen en woon ik thuis maar vorig jaar zat ik op kot in Gent en at ik vaak brol: fastfood, boterhammen of koeken.” Ze wijst op andere voordelen: “Het is ecologisch verantwoord want je produceert minder afval via het delen van maaltijden. Ook bespaart een thuiskok de afhaler een heleboel afwas. Toch niet onbelangrijk voor veel studenten.”

 

Vlaamse Belgen happen toe

De website bestaat bij ons sinds midden november. Vier maanden later maken meer dan 5.400 afhalers gebruik van het systeem en zijn er bijna 750 thuiskoks geregistreerd. In Nederland, waar Marieke Hart en Jan Thij Bakker het concept al in maart 2012 lanceerden, ging het ook heel snel. De initiatiefneemsters in België, Frances Van Assche en Adélaïde Ranjard, zijn blij met het succes. “We hadden hier wel op gehoopt natuurlijk, maar dat het net zo snel zou gaan als in Nederland, was onverwacht. De mentaliteit is hier toch anders. Belgen zijn iets terughoudender en minder open, wat banger om nieuwe dingen uit te proberen. De media-aandacht heeft natuurlijk wel veel gedaan. Elke keer nadat we in de krant verschenen of toen Frances figuur van de dag was in het programma Iedereen Beroemd op Een, waren er zo’n 300 registraties extra op twee uur tijd. Mond-aan-mond reclame werkt natuurlijk ook heel goed.” Omdat het succes van de Belgische Thuisafgehaald zo groot is, komt er heel wat bij kijken. Naast hun gewone banen nemen ze het werk voor de site er graag bij. Er staat immers nog wat op stapel. “Het eerste doel is uitbreiden naar Wallonië. We heten dan wel thuisafgehaald.be, omdat de site nu enkel in het Nederlands beschikbaar is, zijn de registraties onder de taalgrens dun gezaaid. We zouden ook graag sponsorcontracten met bedrijven afsluiten. Dat geld kunnen we dan gebruiken voor extra acties. Nu zijn we een non-profitorganisatie en verdienen we niets. We hopen dat het binnenkort voor bedrijven en andere projecten interessant wordt met ons in zee te gaan. Ten derde maken we ook werk van een app. Dan kunnen mensen onderweg, na hun werk of in de auto eten bestellen via hun smartphone.”

 

Er zijn stemmen die wijzen op het nefaste effect voor de horeca; klassieke (afhaal)maaltijdenverstrekkers zouden dit in hun portemonnee voelen. Wij denken dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen, die er inderdaad wel zullen zijn voor pizzaiolo’s, frietchinezen en sushibezorgers. Je leert mensen uit de buurt kennen, haalt meer voldoening uit koken en afhalers besparen op geld in plaats van op voedzaamheid. Wel steeds je eigen potje meebrengen!

 

Groentetassen

Aanvullend nieuws uit de sector van de sympathieke, culinaire projecten. Benieuwd naar betaalbaar bio, aanhanger van de korte keten of zin om je kotgenoten/volgers op thuisafgehaald.be te verrassen met jouw aardpeer- of venkelcreaties? Studenten en personeelsleden van de Artesis Hogeschool en de Universiteit Antwerpen kunnen elke maandag op vier verschillende afhaalpunten terecht voor groentetassen. Ze worden elke week anders en gevarieerd samengesteld en naast (vergeten) groenten behoren ook (inlands) fruit, aardappelen en eieren tot het assortiment. Vrijwilligers van Voedselteams vzw verdelen de bestellingen op de drie campussen en aan het Conservatorium. Geïnteresseerden geven telkens uiterlijk donderdag via http://arqu.be/voedselteams door wat ze komen afhalen of nemen een pakketkaart en krijgen wekelijks hun studenten-, groter of grootst pakket mee. Meer info op de cateringwebstek van de universiteit en op voedselteams.be, minder tijdverlies in de supermarkt.