Twee werelden

editoriaal
13/03/2010

Op het moment dat dit nummer in de bakken ligt, is Calamartes net van start gegaan. Deze cultuurweek op de Stadscampus, georganiseerd door Unifac, komt er twee weken na Ultimo Animo, de cultuurweek die georganiseerd werd op de buitencampussen door ASK-Stuwer, dat ook haar vijfjarige bestaan viert. Meer cultuur is uiteraard alleen maar toe te juichen, zeker als dit naar de studenten gericht is. Zelf student zijnde, is het moeilijk om dit niet te appreciëren.

Maar het is wel weer een opvallend voorbeeld van de grote scheiding die zich nog steeds aftekent, bijna tien jaar na de samensmelting, tussen de Stadscampus en de buitencampussen. Er zijn veel overeenkomsten tussen de cultuurweken, dat wel. Zo wordt er voor allebei een spiegeltent neergepoot. Ook de mixen van workshops, humor, muziek en drank vertonen gelijkenissen. Maar jammer genoeg werken de twee studentenkoepels, alleszins wat hun cultuurweken betreft, in het geheel niet samen, al zijn er wel degelijk (gefaalde) toenaderingspogingen geweest. Naast een mogelijkheid om de kosten te drukken, zou een gemeenschappelijke activiteit de banden misschien een beetje kunnen aanhalen.

 

Want in feite bestaat onze universiteit nog steeds uit gescheiden campussen. En vanwege de geografische en ook wel academische factoren (humane versus exacte wetenschappen, zo lijkt het soms) zal er altijd wel een scheiding zijn. De huidige situatie heeft echter iets weg van actieve concurrentie. Zonder iemand met de vinger te willen wijzen, rijzen er toch vragen als zelfs tussen de twee studentenkoepels, verenigd in VUAS, de communicatie stokt.

 

Maar, over slechte communicatie gesproken, ik moet mijn excuses aanbieden aan het NSV!. Op 17 februari zond Campus TV een interview uit met adjunct-hoofdredacteur Sarah Schrauwen en mezelf. Tijdens het oprakelen van een oud verhaal heb ik het NSV! de Nationaal-Socialistische Vereniging genoemd. Dat is er uiteraard volledig naast. Ik wijt het aan de zenuwen door de camera die op ons gericht was, maar niettemin mijn excuses en een rechtzetting: sorry, Nationalistische Studentenvereniging.