Snackbars

14/08/2010

De gastronomische superioriteit van onze schone Scheldestad is al langer bekend, maar weet u waar men voor het minste geld de grootste porties van de lekkerste spijzen serveert? dwars deed de test en dook enkele goed verborgen pareltjes op.

Wat? Beni Falafel

Waar? Lange Leemstraat 188

Menu? Falafel zijn gefrituurde balletjes op basis van kikkererwten. Deze Midden-Oosterse specialiteit is zowel koosjer als vegetarisch. De klassieke keuze hier is een broodje ‘falafel allerlei’: een pitabroodje gevuld met de balletjes, sla, ratatouille, humus en zuurkool. Naast falafel in al zijn gedaanten biedt Beni Falafel een veelheid aan vooral Israëlische toppers, van bonensoep voor 2,5 euro over ratatouille tot bureka (bladerdeeg) gevuld met aardappelen, spinazie of kaas.

Prijs? Het duurste item op het menu kost 7,5 euro.

Leuk? Deze eettent is niet de gezelligste plek op aarde: denk aan de badkamer van je oma voor een idee van de stijl. Gelukkig maken de authentieke toetsen, zoals de ijzeren strijkijzers waarmee de pitabroodjes worden opgewarmd, heel wat goed.

Wat? Pazzi per la Pizza

Waar? Keizerstraat 2

Menu? Je kan kiezen uit een aantal traditionele Italiaanse specialiteiten, zoals pizza, panini, antipasti of pasta. Zoals de naam van deze tent al doet vermoeden, gaat het hier vooral om de pizza. Uniek hier is dat je zelf kiest hoeveel pizza je eet; je betaalt per 100 gram pizza. Een gewone pizza komt ongeveer overeen met 300 gram, maar de grotere eter in uw vriendenkring kan zich gerust laten gaan met 500 gram pizza.

Prijs? Voor de goedkoopste pizza betaal je 1,9 euro per 100 gram, andere pizza’s kosten ongeveer 2,3 euro per 100 gram. Het duurste gerecht kost 11 euro. Studenten krijgen bovendien 10 procent korting.

Leuk? Het is zelden druk in Pazzi per la Pizza, dus je wordt snel (en vriendelijk!) bediend. Bovendien kan je meekijken in de keuken of je favoriete gerecht tegen een iets goedkopere prijs meenemen.

Wat? Umi-Sushi & Noodlebar

Waar? Groenplaats 2

Menu? Bij Umi kan je terecht voor Aziatisch eten, meer bepaald wok en sushi. Het sushi-menu is vrij uitgebreid en beschikbaar voor één tot drie personen. Je wokgerecht kan je zelf personaliseren; je kiest eerst tussen het basispakket groenten met rijst of noedels, vervolgens kies je extra vlees, groenten, tofu of nootjes, al naargelang je eigen smaak en budget. Saus is er wel gratis.

Prijs? Vooral de wokafdeling is vriendelijk voor de portemonnee van de student. Voor het basispakket betaal je 4,9 euro en voor de extra toevoeging(en) maximum 2 euro. De sushi is wat duurder, zoals het sushi betaamt. De prijs voor de sushi-gerechten varieert van 15 euro tot 25 euro, maar een aantal van deze gerechten zijn geschikt voor 2 à 3 personen.

Leuk? Geef je ogen de kost terwijl je gerecht in een handomdraai klaargemaakt wordt en met wat fantasie kan je grappige vertalingen bedenken voor de onderlinge conversaties van het Aziatisch personeel.

Wat? Frituur De Smulpaep

Waar? Varkensmarkt 2A

Menu? Het menu ziet eruit zoals je dat verwacht in een frituur: een grote plakkaat tegen de muur, vol satés, kaaskroketten, chicken fingers, berenpoten, curryworsten, bicky burgers, allerhande sauzen en verschillende maten voor de frieten.

Prijs? Ook de prijs verschilt niet veel van die van andere frituren. Voor een gewoon pak friet betaal je 1,9 euro, voor een snack 2 à 3 euro en voor saus 0,5 à 1 euro.

Leuk? De frituur ligt vlakbij de Stadswaag, dus je frieten kan je gezellig op een Stadswaags bankje verorberen. Bovendien word je geduldig en vriendelijk bediend door de heren aan de andere kant van de toog.

Wat? La Terra Sarda

Waar? Lange Koepoortstraat 32

Menu? Op het menu staan verschillende gerechten, zoals pizza’s en pasta’s maar ook cannelloni (gevulde pastapijpjes), kleine pizza’s (pizzeta’s genaamd) en focaccia’s (een Italiaans plat brood). De laatste twee zijn echter maar tot 18u te bestellen. Er wordt hoofdzakelijk met verse Italiaanse producten gewerkt en de 53 verschillende pizza’s zijn voornamelijk op basis van mozzarella. Er zijn ook enkele speciale pizza’s zoals bijvoorbeeld een pizza choco of deze Italiaanse heiligschennis ook lekker is, dat mag je zelf ontdekken.

Prijs? De prijs van de pizza’s ligt tussen de 5,50 en 14 euro. De prijs van de pasta’s ligt rond de 8 tot 12 euro. Dan zijn er nog de kleinere gerechten zoals de pizzetta’s en de focaccia’s, waarvan de prijs rond 2,50 euro ligt.

Leuk? Het is een kleine ruimte met ongeveer 30 tot 40 zitplaatsen. Het personeel praat hoofdzakelijk Italiaans, waardoor je je al een stuk meer in Italië waant. Vooral de verscheidenheid aan gerechten voor een schappelijke prijs maken dit restaurant zeker een bezoekje waard.

Wat? Pita Ster

Waar? Gillisplaats 5

Menu? Op het eerste zicht een pitabar van dertien in een dozijn, met de standaardselectie van pita's, dürüms en Turken. Op het moment dat je echter een dürüm zo dik als mijn (toegegeven, wat schriele) bovenarm vasthebt, is het een feest van vlees, groentjes, feta (naar keuze) en frieten in een heerlijke pannenkoek. Een volledige maaltijd en dan nog drie happen.

Prijs? Toegegeven, je bent voor de simpelste dürüm al bijna 5 euro kwijt, maar je hebt wel genoeg gegeten voor een hele dag.

Leuk? Plastic hout, plastic steen, plastic marmer. Niet enorm gezellig, maar iedereen is vriendelijk en laten we eerlijk zijn: een dürüm moet je onderweg opeten.