Schrijf op mijn lijf!

Een nieuw manifest voor Antwerpen Studentenstad
14/08/2010

De campagne ‘Op je lijf geschreven’, een project van Antwerpen Studentenstad (een samenwerking tussen de stad, de hogeronderwijsinstellingen en het Antwerps Studentenoverleg), zette enkele honderden studenten (in spe) ertoe aan om een woord dat voor hen Antwerpen typeert, ergens op hun lichaam te zetten, onder andere tijdens de cultuurweek Calamartes. Met de beelden die werden ingezonden bouwde notoir caféganger en entertainer (en nachtburgemeester?) Vitalski een manifest, over Antwerpen als Studentenstad. Op 21 april culmineerde ‘Op je lijf geschreven’ in de Arenberg met de voorstelling van dit manifest, een prijsuitreiking en, het mag gezegd, gratis drank.

De sfeer was er natuurlijk uitgelaten; gratis drank, zoals ik al zei. In die mate zelfs dat Evi Hanssen, die het geheel presenteerde, haar leraressenstem moest opzetten en iedereen tot stilte aanmanen. Maar eens op gang luisterde iedereen toch braaf naar het ‘Antwerpen is de beste studentenstad’ praatje. U kent het wel: we zijn een wereldstad, we zijn een wereldhaven, we hebben meer te bieden dan Gent en Leuven. Dat laatste impliciet, uiteraard, maar we zijn wel nog steeds Antwerpen.

 

Het manifest zelf, live gezongen door Vitalski en Evi Hanssen, bleek verrassend oké. Niets wereldschokkends, maar leuk genoeg. Zelfs de clip is, hoewel licht knullig, niet slecht te noemen. In welke mate dit nieuwe studenten naar Antwerpen zal lokken (want dat is uiteindelijk altijd de bedoeling), valt nog af te wachten. Bekijk het vooral zelf op www.opjelijfgeschreven.be en beslis naar eigen goeddunken.

 

Naast de vertoning van de clip, werden er ook nog prijzen uitgedeeld aan een hele hoop gelukkigen. Nathalie Baudry won de hoofdprijs, een kotfeestje, hopelijk mét opkuis, en nodigde in één beweging al wie er die avond was uit. Jammer genoeg niets meer van gehoord sindsdien.

 

Ook Robert Voorhamme, de schepen van (onder andere) Onderwijs, klom even het podium op. Niet om te zingen, maar om Evi op zijn lijf ‘change’ te laten schrijven, en uiteraard om op haar lijf te schrijven. Slechts één tactisch geplaatste ‘A’, maar dat is al meer dan wij ooit hebben mogen doen.

 

Na afloop draaide Merdan Taplak op puike wijze plaatjes aan elkaar, maar toen was het gedaan met de gratis drank en het viel op hoe snel de zaal leger leek. Goed feestje, dat wel.