School is Cool is hot

UA-studenten winnen Humo's Rock Rally
08/04/2010
🖋: 

Een klein half jaar geleden richtte Johannes Genard de band School is Cool op. Vandaag kan een interview enkel op de dag van de dwarsdeadline en tussen twee lessen door. Voor ik mijn eerste vraag kan stellen, poseert de frontman op de Ossenmarkt nog even voor een fotograaf van een landelijk dagblad. Of hoe de Rock Rally van studenten rocksterren maakt.

Waren jullie verrast?

Johannes Genard (zang, gitaar, basdrum) We hoopten op het podium te geraken, maar toen de derde en zeker toen de tweede plaats gekend was, dachten we: jammer.

Michael Van Ostade (basgitaar) Ik denk dat toen de eerste plaats werd afgeroepen, er bij iedereen van de groep iets in het hoofd stopte met functioneren. Iedereen rond ons was naar ons aan het glimlachen.

Genard Vervolgens trokken Andrew en Matthias, respectievelijk onze percussionist en onze drummer, om een of andere reden hun kleren uit en sprongen met de blote borst tegen elkaar aan. Voor we het goed en wel beseften, stonden we weer op het podium.

 

Dat was het podium van de AB. Ooit al voor zoveel volk gespeeld?

Genard Nee, daar stond 1.500 man. Natuurlijk hebben we nog nooit voor zoveel volk gespeeld! En dat zal nog wel eventjes zo blijven ook.

 

En wat dan met festivals?

Genard (realiseert zich weer wat zijn groep net gewonnen heeft) Ah ja, dat is ook waar. Misschien wel op festivals.

 

Waren jullie zenuwachtig?

Genard Ik kan gewoon niet zenuwachtig zijn. Ik moet mij namelijk concentreren op de microfoon voor mij, de gitaar in mijn handen en de basdrum aan mijn voeten. Dat is zo veel tegelijkertijd dat het alleen maar fout kan lopen door ook nog eens na te moeten denken.

 

Deze groep bestaat nog maar sinds september en is vooral Johannes zijn project. Hoe begin je daaraan, aan een nieuwe groep?

Genard Wel, ik had zin om eens iets helemaal anders te doen dan met Leaf People (groep met o.a. Johannes, Michael en Andrew van School is Cool, nvdr.).

Van Ostade Leaf People bestaat trouwens nog, hè.

Genard Ik wou eens geen elektrische gitaren – niet dat ik Björk ben, maar toch: eens iets anders. Ik heb ook echt bewust gekozen welke instrumenten erbij moesten en welke rol deze zouden krijgen. Zo bepaalt de bas de grondtoon, de viool heeft een bepaalde functie, enzovoort

 

Michael, hoe is het trouwens om met je broer Andrew in groepjes te spelen?

Van Ostade Dat gaat heel goed. Vroeger hadden we wel eens discussies waarin hij zei dat Radiohead voor pussies is, maar dat is gebeterd. Ik vind nu dat Andrew een betere muzieksmaak heeft dan ik. Tegenwoordig vraag ik hem zelfs om muziektips.

 

Ik vind jullie muziek heel positief en catchy.

Genard De muziek zelf is wel positief, maar de teksten vinden hun herkomst in de donkerste krochten van de filosofie.

 

Jullie stralen toch een bepaalde gastvrijheid uit. Een beeld dat alleen maar versterkt wordt doordat jullie de andere bands mee het podium op vroegen toen jullie na de overwinning een bisnummer speelden.

Van Ostade Dat gebeurde toen eigenlijk heel natuurlijk.

Genard Het is niet dat wij er een Eurovisiesongfestival van wilden maken, hoor. Achteraf zei een jurylid dat zoiets in dertig jaar Humo’s Rock Rally nog nooit was gebeurd. De angst bestaat natuurlijk dat de ‘verliezende’ groepen denken: fuck off. Gelukkig was dat niet het geval.

 

Bij Studio Brussel zijn ze alvast fan van het nummer ‘New Kids in Town’. Dat nummer kan niet anders dan een zomerhit worden. Moeten jullie dat nu snel snel gaan opnemen?

Genard Het is wel duidelijk dat ‘New Kids in Town’ erg in de smaak valt. StuBru heeft ons zowat verzekerd dat ze dat veel zullen draaien. En dat terwijl veel bands met hun singles moeten gaan leuren!

 

Over de zomer gesproken…

Michael haalt een A4’tje boven om een waslijst aan festivals op te sommen.

 

Handig om een goede manager te hebben?

Genard Wij zijn echt met ons gat in de boter gevallen. Ons management (Keremos, nvdr.) heeft het aangedurfd om ons nog voor de preselecties van de Rock Rally, zonder ons ooit live te zien, te contracteren. Zelfde verhaal met het boekingskantoor (Busker, nvdr.). Dat die mensen ons direct hebben gesteund, dat zullen we niet snel vergeten.

Van Ostade Ze doen echt ongelooflijk veel voor ons. Elke dag krijgen wij mails of worden wij gebeld met voorstellen. Wij moeten eigenlijk niet meer doen dan ja of nee antwoorden.

 

Staat het management erop dat Johannes’ stippengitaar en Andrews bretellen vanaf nu deel uitmaken van jullie voorkomen?

Genard (lacht) Zeker niet. Wat ze wel doen is ons advies geven. Zoals met de verplichte cover in de halve finales. Toen heeft het management aangeraden iets van Talking Heads te spelen, omdat ze onze andere cover niet zo toepasselijk vonden. Eigenlijk is het management een geweldig klankbord dat ons nooit iets opdringt.

 

We moeten het ook even over de naam hebben. Waarom School is Cool?

Genard Die is er gekomen toen ik voor MySpace een naam moest bedenken. Je mag de naïviteit die de naam uitstraalt sarcastisch interpreteren. Een beetje in contrast met de teksten van mijn nummers.

Van Ostade Beter zo. Anders wordt het allemaal wat te emo.

Genard School is Cool klinkt minder aanstellerig dan The Tear on My Face, om maar iets te zeggen.

Van Ostade The Tear on My Face. Dat vind ik nu eens een goede naam. Genard Tom Barman en Eppo Janssen vinden onze naam alleszins uitstekend.

 

En ik kan als titel ‘School is Cool is hot’ nemen.

Van Ostade Waarom niet ‘School is Cool is cool’?

 

Jullie hebben allemaal een UA verleden? Is universiteit cool?

Genard Zeker! Ik doe Filosofie en ik doe dat echt graag. Ik wil in interviews niet te snel beginnen over de inspiratie die ik uit filosofie haal voor zowel de muziek als de teksten, omdat dat nogal pedant overkomt. Filosofie heeft echter wel een invloed. Ik vind het zo interessant, voornamelijk die positie tussen wetenschap en kunst. Er wordt wel gezegd dat je er ‘niets mee kan doen’, maar dat vind ik niet waar. Bovendien ben ik toch al enige tijd van plan om muzikant te worden. (lacht)

Van Ostade Ik heb hier maar heel eventjes gezeten. Het plan was om een master Communicatiewetenschappen aan de universiteit te doen, maar man, was dat saai. Nu studeer ik Audiovisuele Kunsten aan het Sint-Lucas.

Genard Handig voor eventuele videoclipjes.

Van Ostade Andrew (Van Ostade, percussie, nvdr.) heeft hier twee jaar Taal- en Letterkunde gevolgd. Hij is nu bezig met toelatingsproeven voor acteeropleidingen. Genard Nele (Paelinck, keyboard en viool, nvdr.) heef hier Geschiedenis en een manama Cultuurmanagement gestudeerd. Matthias (Dillen, drums, nvdr.) volgt net als ik Filosofie.

 

Wat vinden jonge Antwerpse muzikanten van de scene in hun stad?

Genard Ik vond de laatste van dEUS wat minder.

 

Ik heb het over iets nieuwere groepen.

Genard Ik ben een megafan van The Hickey Underworld.

 

Terecht. Zij hebben ook de Rock Rally gewonnen om vervolgens als artist in residence in Trix rustig aan hun plaat te werken.

Genard Ik zou ook wel artist in residence willen worden. Trix is echt geweldig.

 

En Scheld’apen?

Genard Daar hebben we twee keer opgetreden voor onze groep goed en wel een groep was.

 

Welke bands kunnen jullie nog aanraden?

Van Ostade Ik heb net Vampire Weekend ontdekt.

Genard Eindelijk.

 

Bij het laatste optreden van Vampire Weekend in de AB werd er met confetti gegooid. Bij jullie ook. En er zijn wel meer gelijkenissen.

Genard Blij dat je dat zegt, want tot nog toe worden wij nogal vaak vergeleken met Mumford & Sons, terwijl School is Cool eerder de stijl heeft van Vampire Weekend (de Afrikaanse invloeden) en Arcade Fire. Ik luister trouwens vaak naar Afrikaanse muziek. Wat een ritmes!

 

Hebben jullie ter afronding nog een wens voor jullie zelf?

Van Ostade Een lief.

Genard Leven van de muziek, maar dat zal nog wel een jaar of tien duren.

Van Ostade Maak daar drie van.