Roxane Taeymans

voorbeeldig student
17/11/2013
🖋: 

We interviewden Roxane Taeymans (22) alvorens ze in Bulgarije Europees kampioen bij de beloften werd. Begin november won ze al de Belgische titel bij de seniors (21+) in de klasse -70 kg. Ze volgt zowel haar laatste bachelorjaar als haar eerste masterjaar Taal- en Letterkunde. Ze is vastbesloten er alles aan te doen om bij de Olympische Spelen van 2016 in Rio te kunnen zijn.

"Meestal zeg ik pas dat ik judo doe als ik mijn medestudenten al wat beter ken," vertelt Roxane. Ze krijgt steeds enthousiaste reacties. De Zurenborgse heeft een topsportstatuut en mag lessen missen en haar examens uitstellen. Sinds haar zesde beoefent ze judo, nadat de leerlingbegeleiding het haar aanraadde, omdat ze onzeker was en faalangst had.

 

opofferingen

Ze traint twee keer per dag en dan komt er nog een conditie-, stabilisatie- en krachttraining bij. "Studeren en judo is zwaar, maar werken en judo is niet mogelijk. Soms kan judo zo zwaar zijn dat ik met plezier naar de les ga: mijn hoofd leegmaken en even met iets anders bezig zijn." Ze mist het studentenleven wel. "Is het dit allemaal wel waard, vraag ik me soms af als ik al mijn opofferingen bekijk. We hebben een heel lang seizoen en het is al even geleden dat ik ben uitgegaan. Ik heb ook tot het einde van mijn middelbaar in een jeugdbeweging gezeten, maar moest door het judo stoppen."

 

cultuurshock

Roxane reist vaak voor haar sport. "In het buitenland zit ik hoofdzakelijk in sporthallen, af en toe probeer ik wel iets mee te pikken van de omgeving. Tijdens ons trainingskamp in Japan pikken we er ook enkele dagen uit om op tocht te gaan." Ze zit vaak in Oostbloklanden, waar ze soms met een cultuurshock geconfronteerd wordt. "Je leest soms wel eens over armoede en andere levenswijzen, maar door zo veel te reizen kan je er daadwerkelijk niet omheen."

 

de top

Enkele jaren geleden werd de tussencategorie '-23' ingevoerd, vanwege de grote rechtstreekse stap van jeugd naar senioren. "In de seniorenklasse zijn de judoka's fysiek sterker, maar vooral de ervaring geeft de doorslag. De '-23' is dus een goede tussenstap." Rond hun vijfentwintigste zijn de meeste judoka's op hun top. Binnen drie jaar bereikt de Berchemse die leeftijd. "Ik ga er alles aan doen om in 2016 naar de Olympische Spelen in Rio te kunnen. Wat daarna volgt, weet ik nog niet."