The Power Rangers

Rewind
29/11/2010
🖋: 

It’s morphin’ time”. Wanneer deze woorden weerklonken, wist je dat het tijd was voor actie. Felle kleuren, blitse pakjes en helmen die op dino’s leken. Ja, ze zagen er dwaas uit, maar met de Power Rangers werd niet gesold.

REWIND De populaire tv-serie ‘The Mighty Morphin Power Rangers’ haalde de mosterd bij de Japanse Super Sentai-reeks. Wanneer een buitenaardse heks haar zinnen gezet heeft op de planeet aarde, geeft Zordon vijf pittige tieners de kracht om te transformeren in strak uitgedoste superhelden, en Zords, reusachtige dinorobots. Verder vertoonde de plot telkens wel erg grote gelijkenissen: de superheks stuurde een monster naar de aarde, waarop de Power Rangers het monster bevochten en – al dan niet met de inzet van hun Zords – versloegen.

 

PLAY Naar de Power Rangers kijken had iets geruststellends. Je wist altijd perfect wat je te wachten stond. Van de heerlijke begingeneriek – “GO, GO, POWER RANGERS!” –, tot de bordkartonnen gebouwen, die vreemd genoeg niet instortten, maar omplooiden. De grootste troef van de serie was echter de combinatie van robots en dinosaurussen. Beide oefenen op zich al een uitzonderlijke aantrekkingskracht uit op de doorsnee tienjarige, maar gecombineerd met vechtende Zords vormden ze telkens hét hoogtepunt van de aflevering. En als het monster verslagen was en alle opwinding achter de rug, dan was er de volgende dag een nieuwe aflevering met een nieuwe vijand.

 

FAST FORWARD Na het eerste seizoen volgde meteen een langspeelfilm. Er werd een nieuw booswicht geïntroduceerd en de Rangers kregen nieuwe Zords. Sindsdien werden de Power Rangers bijna elk jaar geüpdatet. Ondertussen zijn ze al in de ruimte geweest en zelfs door de tijd gereisd. Binnenkort begint alweer het achttiende seizoen. Hoe is het mogelijk, hoor ik je denken. Eén antwoord: dinosaurusrobots.