Potterfans op pvc-buizen

in da club
31/12/2014

De student kent een druk bestaan. Nog niet volledig bekomen van de avond voordien, ontwaakt hij op het onmenselijke middaguur. Terwijl hij zijn ontbijtgranen doorspoelt met een halve liter Cara Pils, leert hij de laatste strofe van het Io vivat uit zijn hoofd. Het volgen van zijn lessen staat vandaag niet op het programma, zijn vertrouwde clubje wel. dwars neemt een kijkje bij de verscheidene studentenverenigingen in Antwerpen en volgt regelateurs, lintjesmensen en zwerkbalspelers. Redactrices Elise en Maxene nemen ons eindelijk mee naar een zwerkbaltraining. Niet naar onze geliefde Griffoendorploeg, maar naar een van de dolle Dodo's.

Een koude, donkere dinsdagavond op sportpark Ruggeveld in het Rivierenhof te Deurne. Een elftal dertigers met bierbuiken proberen hun midlifecrisis te ontkennen tijdens een recreatieve amateurvoetbalmatch. Maar op een veldje helemaal achteraan zien we een iets minder alledaags fenomeen aan de gang. Het is namelijk de locatie waar de Deurne Dodo's iedere week intensief trainen met als motto “extinction can't stop us”. De sport die ze beoefenen zal u allen wel bekend zijn van de Harry Potter boeken en films: zwerkbal. Na het bijwonen van hun oefenmatch zijn twee dingen zeker: de dodo's zijn nog niet uitgestorven, en zwerkbal is geen sport voor mietjes.

 

 

De Deurne Dodo's zijn zonder twijfel toppers in het Belgische zwerkbalwereldje. Op een discrete manier wordt er gesuggereerd dat ze eigenlijk beter zijn dan de nationale ploeg die in augustus ons landje vertegenwoordigden op de Global Games in Canada. Daar strandden de Belgian Qwaffles dan ook op de laatste plaats. Om naar Canada te reizen is de geldbuidel van de Dodo's nog te klein, maar tripjes op het Europese continent kunnen er nog wel van af; onlangs hebben ze de Paris Frogs nog ingemaakt met 230-120.

 

Ook buiten Antwerpen zijn er sportieve dreuzels die graag met pvc-buizen tussen hun benen rondrennen. Alliteraties zijn magisch modieus: Hasselt Horntails, Ghent Gargoyles, Leuven Leprachauns... Maar ook de naam van onze nationale ploeg weet taalfetisjisten wereldwijd te bekoren met een woordspeling op de Engelse benaming van de slurk en de bekendste Belgische zoetigheid: de Belgian Qwaffles. Laurens van de Ghent Gargoyles legt uit dat de meeste zwerkbalploegen in België community teams zijn, wat inhoudt dat iedereen lid mag worden. De Deurne Dodo's zijn momenteel ook nog een community team, maar Louis Lermytte, de kapitein van de Deurnese ploeg, heeft laten weten dat er plannen zijn voor een samenwerking met Universiteit Antwerpen! Universiteitsteams zijn al populair in Amerika en Groot-Brittannië.

 

 

Wegens gebrek aan magie gaat dreuzelzwerkbal er iets anders aan toe dan de sport die we kennen vanuit de Harry Potter boeken en films. Vliegen komt er niet aan te pas, maar Fobe Knockaert hoopt op vliegende bezems in de toekomst. Als alternatief voor de klassieke bezemstelen zoals de Nimbus 2000 of Vuurflits, gebruiken de Deurnese spelers pvc buizen. Die zijn veel sterker en ook goedkoper, waardoor de bezemstelen enkel voor belangrijke wedstrijden worden bovengehaald. Bovendien vindt u deze in vrijwel iedere doe-het-zelfzaak, als u al zin krijgt om zelf een potje zwerkbal te gaan spelen (al zou een gewone keerborstel waarschijnlijk ook kunnen dienen).

 

Misschien nog creatiever zijn de schamele hoepels op een stokje die de meters hoge ringen vervangen waarin gescoord moet worden. De bal kan deze constructie beter niet raken, want dan moet het spel even stopgezet worden om het weer in elkaar te knutselen.

 

 

De Gouden Snaai is dan weer een in het goud gehulde neutrale speler die – in de aard van het vanouds bekende spel tikkertje – de twee zoekers moet ontwijken. Aan de achterkant van de broek hangt een kous met een tennisbal in. De snaai mag in principe gaan en staan waar die wil, al liet de kapitein van de Leuven Leprachauns weten dat in bomen klimmen niet meer is toegestaan.

 

Er waren geen valpartijen vanop stratosferische hoogte, noch werden er pvc-buizen versplinterd of snaaien ingeslikt. Desondanks gaat het er hard aan toe: tackelen en het gezicht van de tegenstander bekogelen met volleyballen, is toegestaan.

 

 

Voor de popelende Potterfans, trek uw gewaad aan en aanschouw de dolle Dodo’s training op een dinsdagavondje om 20.00u.

De harten van deze dwarsers kloppen alvast vol verwachting voor de zwerkbaltoekomst op onze eigen Universiteit Antwerpen.