Op kot in 't Stad

05/10/2004
🖋: 

Eindelijk je studierichting gekozen aan de UA. Klaar voor een nieuw academiejaar? Niet zonder een goed kot natuurlijk. Want dat kamertje is meer dan enkel de plaats om te eten, slapen en studeren. Heel wat problemen en bijbehorende irritatie kunnen voorkomen worden door een weloverwogen keuze. In onze studentenstad word je geholpen door Kotweb. Opgericht in 1996 door de Universiteit Antwerpen, de Antwerpse hogescholen en het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde, is Kotweb uitgegroeid tot een heus huisvestingsnetwerk.

Wat heeft Kotweb te bieden?

Kotweb beschikt over een enorme database aan kamers, studio's en appartementen in het Antwerpse. Het biedt een standaard verhuurcontract aan dat de rechten van huurder en verhuurder beschermt. Ook verleent het advies aan zowel student als kotbaas en bemiddelt het in geval van huurgeschillen. Tevens controleert Kotweb of de kwaliteitsnorm voor woningen (De Vlaamse Wooncode en het Kamerdecreet, nvdr) wordt behaald.

 

Waar te zoeken?

De keuze van je verblijfsplaats hangt uiteraard voor een groot deel af van de ligging van de instelling waar je studeert. Het overgrote deel van campussen van de Karel de Grote hogeschool, hogeschool Antwerpen, Hogere Zeevaartschool en Plantijnhogeschool liggen net als de Stadscampus van de UA binnen de oude stadswallen. Het grootste woningbestand bevindt zich ook in deze regio. Wie echter in Mechelen, Turnhout, Boom of Lier studeert kan evengoed via Kotweb een geschikte kamer, studio of appartement vinden.

 

Hoeveel kost het?

Binnen de oude stadswallen ligt de prijs voor een kamer rond de 200 euro. Voor een studio of appartement tel je hier maandelijks respectievelijk 260 en 332 euro neer. Deze cijfers zijn gebaseerd op gemiddelden van de daadwerkelijk verhuurde gelegenheden. De gemiddelde prijs van de nog leegstaande gelegenheden ligt een stuk hoger. Het valt echter op dat vooral de regio Antwerpen Zuid, de buurt rond het Museum voor Schone Kunsten en de Vlaamse en Waalse Kaai, duurder uit de bus komt. Een trendy omgeving heeft nu eenmaal zijn prijs. Voor een appartement tel je hier maandelijks algauw 450 euro neer, terwijl je in het noordoostelijke deel van de stad voor 275 euro gesteld kan zijn.

 

Beter op een ander?

De gemiddelde huurprijs voor een kamer in Leuven bedraagt 230 euro. Voor een door de VUB gesubsidieerd kot betaal je tussen de 108,15 en 238,45 euro, afhankelijk van je inkomen. In Gent kost een kamer je ongeveer 180 euro. Leuven blijkt dus de duurste stad op het vlak van huisvesting. Gemiddeld betaal je hier een dikke 30 euro meer dan in Antwerpen en zelfs 50 euro meer dan in Gent.

 

Besluit

Als student een geschikte verblijfsplaats vinden in Antwerpen is geen probleem. Het aanbod van kamers, studio's en appartementen is voldoende groot en geschikt voor ieders budget. Bij je keuze wordt je bovendien geholpen door Kotweb, dat een duidelijk overzicht biedt van mogelijke woongelegenheden en zich bovendien bekommert om de ingewikkelde juridische wirwar van het huurcontract. Je hebt er als student dus alle belang bij om een kot, studio of appartement te huren dat in Kotweb is opgenomen. Het geeft je meteen de waarborg dat het met de basisvoorzieningen en veiligheid wel snor zit. Ook dien je zelf niet mateloos te zoeken naar een geschikte plaats. Je vraagt een login aan en kan zo de hele database doorzoeken.