Ober, er zit een studentenkorting in mijn soep

Lekker en betaalbaar eten in de buurt van de universiteit
24/11/2011
🖋: 

Ondanks de aversie tegen de hedendaagse kookhype, ging dwars deze maand op restaurantinspectie. We bezochten zes min of meer bekende eetgelegenheden rondom de universiteit, zelfs de buitencampus ontsnapte niet aan ons kritisch en alziend oog. Onbevreesd voor de indigestie propten wij ons vol, als resultaat serveren wij u een overzicht van studentvriendelijke restaurants. Buon appetito!

't Injaske: voormalig studentencafé van Wikings

Dit kleine, gezellige restaurant is gelegen naast de legendarische Jean-Pierre. Conform onze verwachtingen en de uitstraling van het restaurant serveert ’t Injaske traditionele, Vlaamse gerechten. Bij het binnenkomen heerst een rustige, zonnige sfeer dankzij de geeloranje tinten en Afrikaanse muziek. Bazin Myriam, ooit begonnen als barvrouw, is al 33 jaar actief in hetzelfde etablissement. Enthousiast vertelt ze ons over de geschiedenis van ’t Injaske, dat vroeger dienst deed als studentencafé van onder andere de Wikings. In 1996 werd het café omgetoverd tot eetcafé. Sociale Myriam doet al eens graag een klapke met de klanten en dat is ook ons niet ontgaan. Haar publiek bestaat voornamelijk uit mensen van middelbare leeftijd, hoewel studenten het hier ook naar hun zin zouden hebben. ’t Injaske biedtimmers dagschotels (zoals een goeie steak met friet) aan voor de luttele prijs van 9,95 euro. Voor zij die liever à la carte eten, zijn er vis, vlees en salades aan gevarieerde prijzen. Van de beperkte maar tevens voldoende uitgebreide menukaart zijn de huisgemaakte garnaalkroketten het summum. Ook de vol-au-vent heeft ons erg gesmaakt. De traditionele Vlaamse keuken is misschien weinig uitdagend, maar voor studenten die willen genieten van mama’s kookkunsten op verplaatsing is dit restaurant een echte aanrader. Ook Professor Walter Weyns is een fan.

 

Grote Kauwenberg 5, 2000 Antwerpen

 

 

Bon-Bini: eindelijk nog eens een sigaret na de maaltijd

Bon-Bini is een restaurant waarin je je even op reis waant. Marokkaanse sfeerlichtjes, gekleurde sierkussens en Indische of Afrikaanse beelden doen het Oosterse thema alle eer aan. De unieke menukaart is onderverdeeld in de vier oerelementen: water (vis), aarde (steak), lucht (gevogelte) en vuur (wokgerechten). Verder vind je een mix van tapa’s, vegetarische gerechten en huisgemaakte hamburgers. Ons oog viel op de fajita's: Mexicaanse wraps die je zelf kan samenstellen, met een keuze uit vlees, kip en scampi. De overige ingrediënten (guacamole, Mexicaanse bonen, zure room, sla, kaassnippers en picco de gallo) worden geserveerd in tapa-bordjes zodat je de nodige hoeveelheid zelf kan bepalen. Wij waren alvast zo enthousiast dat we onze fajita’s niet meer dicht kregen. Het enige wat je nodig hebt om uit deze uitgebreide kaart te kunnen kiezen is een budget van 15 à 20 euro en een immuunsysteem tegen keuzestress. Wat we jammer vonden, was dat onze nacho’s met kaas, zure room en ‘pikante pepers’ aan de flauwe kant waren. Ook de bediening kon wel iets sneller, maar stalen zenuwen hadden we nu ook weer niet nodig. Het absolute hoogtepunt van dit restaurant was de rookruimte. Anders dan de meestal kille, kale en vooral koude ruimtes was deze kamer gevuld met kleurrijke kussens en knusse zetels. Ideaal om eindelijk nog eens te genieten van een sigaret na de maaltijd. Andere fans zijn professoren Heidi Vandebosch en Hilde Greefs.

 

Paardenmarkt 72, 2000 Antwerpen

 

 

Via Via: voor studenten met reismicroben

Een reusachtige wereldkaart aan de muur, ontelbare reisgidsen en een toog versierd met Nepalese gebedsvlaggetjes passen hier allemaal binnen het wereldthema. Voor eenzame zielen of sociale individuen die openstaan voor iets nieuws zijn er zelfs reisgezelzoekertjes. De hele inrichting heeft iets van een industrial loft: moderne, strakke interieurelementen gecombineerd met hout en treden van roestvast staal. De hoge plafonds en lange bar creëren een immens ruimtegevoel, hoewel je tezelfdertijd niet veel moeite hoeft te doen om te ontdekken wat je buren aan het eten zijn. De wereldkeuken van dit restaurant serveert klassieke Belgische gerechten met exotische tinten. Wij testten de fameuze chili con carne met guacamole, cheddar, zure room en knapperige nacho’s (13 euro). Een titanische portie waar onze magen net iets te zwak voor bleken. Verder is er een kleine vaste kaart met twee soorten pasta’s, een seizoenssalade, warme en koude broodjes. Dit alles wordt aangevuld met een suggestiemenu, meestal seizoensgebonden. Hoewel hier geen (studenten)menu’s te vinden zijn, ga je met een budget variërend van 9 tot 16 euro meer dan voldaan de deur uit. Het personeel, evenals het publiek, behoort tot de iets alternatievere scène van Antwerpen. Je vindt er jong en oud, koppels en enkelingen die tijdens de maaltijd tussen de boeken of achter hun laptop kruipen. De service verliep ontzettend vlot, hoewel het restaurant nagenoeg volzet was. Tip: Bionina met bloedappelsien.

 

Wolstraat 43, 2000 Antwerpen

 

 

Enfanterrible: vlot personeel in een strak interieur

De houten bar met kookboeken geeft het strakke en moderne zwart-wit interieur van dit restaurant een klassieke toets. De tafels zijn gedekt volgens de regels van de kunst en je jassen worden aangenomen: het is hier, met andere woorden, très chique. Hoewel dit alles niet zo studentikoos lijkt, is dit restaurant een ideale plek om je vriend(in) of zelfs je ouders mee uit eten te nemen en te bewijzen dat je wel wat anders kan en kent dan pinten pakken in De Prof. Enfanterrible is een “geüpgrade brasserie”, aldus de bazin, waarin alles zelf gemaakt wordt. Je vindt er vleesgerechten van steak tot struisvogel, salades en verscheidene vissoorten voor een prijs gaande van 15 tot 30 euro. Gezien de afwezigheid van een bestseller en een avondmenu, stellen we ons tevreden met de pasta van het huis: Carbonara Enfanterrible. Een unieke variant op de traditionele tagliatelle carbonara, ditmaal met San Daniele ham, kerstomaten, basilicum, mascarpone, ei en parmezaan. De tomatensaus van de tagliatelle al ragù (pasta met stoofvlees, maar dan zonder stoofvleessaus) behoorde veruit tot één van de beste ooit geproefd. Beide gerechten waren het ietwat lange wachten zeker waard. Wat ons verder nog verbaasde was dat dit strakke interieur voorzien was van fris, jong en goedlachs personeel, waaronder ook enkele studentjes.

 

Stadswaag 9/10, 2000 Antwerpen

 

 

Mama Matrea: rum, cocktails, cheap food… and a party

‘Matrea’, oftewel ‘maytrea’ verwijst naar de toekomstige boeddha die verlichting en een nieuwe samenleving, gebaseerd op tolerantie en liefde, zal brengen. Een zeer toepasselijke naam voor de sfeer van deze Zuid-Amerikaans getinte cocktailbar. Het interieur van Mama Matrea is samengesteld uit een wirwar van schatten die in de loop der tijd werden ontdekt op rommelmarkten of in antiekzaken. Elke tafel en elke zetel is verschillend, waardoor het geheel bijzonder sympathiek oogt. Verder tref je er een dj-installatie voor de befaamde reggaenights, salsa-avonden of doordeweekse feestjes. De zwoele exotische wereldmuziek, en het alternatieve en multiculturele publiek en personeel maken van dit restaurant een unieke en gastvrije eetgelegenheid. Het is er uitermate druk, vooral op woensdagavond. De reden daarvoor is het concept ‘volxkeuken’: een hoofdgerecht met dessert aan de nietige prijs van 5 euro. Deze woensdag kregen we een Boliviaanse wok met kip en groenten: spicy en tasty. Ook op donderdagavond kan je hier goedkoop eten: all you can eat tacoplezier voor 12 euro. A la carte heb je een budget nodig tussen 8 en 12,50 euro om te kiezen uit de menukaart van deze Zuid-Amerikaanse fusionkeuken. Naast diverse vegetarische gerechten vind je er een ruim assortiment aan rum en cocktails. De Black Caipirinha is een echte aanrader. Zorg wel dat je op tijd komt, want de plaatsen zijn schaars!

 

Lange Nieuwstraat, 13 2000 Antwerpen

 

 

Den Uil: aan tafel met de derde leeftijd

Hoe ongewoon het ook klinkt, hier kan je elke dinsdag ontbijten aan 2 euro. Den Uil biedt een traditionele Vlaams-Franse keuken, met een brede waaier aan keuzemogelijkheden. Er zijn diverse vlees-, gevogelte- en visgerechten, salades en seizoensgebonden maaltijden. De prijzen variëren hier van 12,50 tot plusminus 21 euro. Enkel voor een reusachtig bord spaghetti betaal je het luttele bedrag van 9,95 euro. Een beperkte keuze aan goedkope, klassieke cocktails en verwenkoffies maakten de menukaart voor ons net iets interessanter. Verder vind je een ruim assortiment aan pannenkoeken, gebak en roomijs. Of het nu hieraan ligt of aan de locatie is niet precies duidelijk, maar het moet gezegd dat dit restaurant voornamelijk mikt op de derde leeftijd. Het interieur oogt klassiek met gefaalde pogingen tot modernisering, zoals het gebruik van felgroene elementen. Wat wij vooral amusant vonden, was dat het personeelsuniform perfect paste bij de inrichting. Hoewel die fluo-groene tinten het geheel wat moesten opfleuren, toonde het overwegend saai en ongezellig groot. De enige dynamiek zat voor ons in de centrale visbokaal. Hoewel de oudere garde er die dag niet massaal samentroepte, was het zaalpersoneel toch bijzonder gestresseerd. Aan alle studenten van de buitencampus: neem gewoon ook voor ’s avonds uw boterhammetjes mee of ga een keer een wafel eten met de bomma.

 

Doornstraat 246, 2610 Wilrijk