leve het gesproken woord

Frappant txt-on-stagewedstrijd
08/03/2015
🖋: 

Kasten vol boeken staan aan de kant geschoven en maken zo plaats voor een bescheiden verhoging, waarop eenzaam een microfoonstandaard prijkt. Stoelen en tafeltjes vullen de leegte voor het podium op. In de hoek van de zaal staat een geïmproviseerde toog, diagonaal ertegenover een fotohokje. Het is duidelijk: bibliotheek Permeke verkeert niet in haar normale staat. Vanavond dient zij dan ook als strijdtoneel voor een literaire clash, die de 8 finalisten van Frappant TXT zullen uitvechten.

Frappant TXT is een txt-on-stagewedstrijd die uitgaat van de provincie Antwerpen en Creatief Schrijven vzw. Zoals presentatrice Sascha Reunes vermeldde, is er flink gesnoeid in de subsidies voor de culturele sector. Frappant TXT is dan ook één van de weinige literaire wedstrijden die de kop boven water houdt. ‘Maar dat mag de vreugde niet drukken, vanavond wordt het gesproken woord gevierd’, roept ze enthousiast door de microfoon, en zo gaat de vierde editie van start.

 

Dilemma’s

Beurtelings komen de finalisten aan bod. De één brengt metaforische poëzie, de ander reciteert een kort stukje proza. Beide vormen zijn toegestaan, zolang het maar om een voordracht van ongeveer vijf minuten gaat. Dat de performers uit meer dan 170 tekstinzendingen terecht tot de beste 8 zijn verkozen, blijkt uit het niveau dat ze deze eerste ronde tentoonspreiden. Torenhoog is het. De vakjury, bestaande uit bibliofiel Rudy Vanschoonbeek, journalist Peter Briers en stadsdichter Stijn Vranken, heeft de zware taak drie kandidaten te selecteren voor een tweede ronde.

 

Tijdens de pauze, terwijl het publiek zich naar de bar verplaatst, weet ik in het tumult deelnemer Midas De Saedeleir af te zonderen voor een kort gesprek. "Ik ben toevallig bij Frappant terecht gekomen", vertelt hij me, "toen ik het op een pamflet zag staan tijdens een festival in Gent. Wie tot één van de 36 laureaten werd verkozen, kreeg de mogelijkheid workshops te volgen als voorbereiding op de voorrondes. Ik heb dat toen echter niet gedaan, simpelweg omdat ik niet wist wat Frappant precies inhield." De 24 jarige bracht een tekst met als titel De Grote Lentekuis. "Ik vond het moeilijk te beslissen welke tekst ik zou voordragen. Na de voorronde heb ik wel die workhops aangegrepen, als kans om raad te vragen over mijn dilemma. Het verhaal dat ik nu heb verteld, had de gepaste spanningsboog voor de tijd die ik kreeg."

 

Niet veel later worden alle finalisten op het podium ontboden en deelt Vanschoonbeek mee wie doorgaat en afvalt. Moya De Feyter, Sara Eelen en ja hoor, Midas De Saedeleir maken nog kans op de geldprijs en literaire faam die met het winnen van deze wedstrijd gepaard gaan. Meteen moeten ze terug aan de bak. De vijf overige kandidaten plaatsen zich lichtjes teleurgesteld tussen het publiek, waar de knuffels van familieleden soelaas bieden.

 

En de winnaar is...

Na een tweede passage van de drie verkozen finalisten, bereikt de avond zijn hoogtepunt. De jury heeft namelijk beslist wie victorie mag kraaien. Op één staat Moya De Feyter. Gejuich en applaus golven door de zaal. Dolgelukkige supporters stormen tot achter de coulissen om de 21 jarige studente te feliciteren. De vierde editie van Frappant TXT kent zijn winnaar. Midas strandt op de derde plaats, na Sara Eelen die tweede eindigt.

 

Terwijl de viering voetbalgelijke proporties aanneemt, begeef ik mij naar de uitgang van de bibliotheek. Moeilijk te vatten dat hier morgen weer, in alle rust en vrede, boeken gelezen en uitgeleend zullen worden.