‘Les vers verts’ van de groene campus

De tuindienst van de UIA
01/11/2002
🖋: 

Na een klein misverstand (sorry ‘mannen van de liften’) en een daaropvolgend fietstochtje langs de paden van het UIA heb ik dan toch ‘de mannen’ gevonden die ik zocht: groener dan groen, de mannen van de tuindienst.

De tuindienst van de UIA bestaat uit 90 enthousiaste groene vingers. De trotse bezitster van 10 daarvan, meer bepaald Karin van Emelen, de enige vrouw in de groep en tevens hoofd van de dienst (zie ik daar een glimlach verschijnen op het gelaat van menig feministe), was zo vriendelijk mij te woord te staan.

 

Hoewel één derde van de groene vingers zich wekelijks bezondigt aan een pintje in het Kaf, wordt er wel degelijk gewerkt bij de dienst. Zo valt zowel het algemeen tuinonderhoud als het onderhoud van het bos en ook het graaf- en snoeiwerk onder hun bevoegdheid. En wie denkt u dat er verantwoordelijk is voor het proper houden van de campus? Inderdaad, de tuindienst. En wie helpt de technische dienst als die een ‘buiten-probleem’ hebben? Wederom de tuindienst… Gedurende de koude, gure winterdagen die België rijk is, komt er bovenop deze algemene taak het sneeuw- en ijzelvrij maken van de parkings van de UIA.

 

De tuindienst wordtachter uitgeduwd.

 

Na het vergaren van deze algemene informatie drong nog één vraag zich op. Ooit al problemen gehad met het academisch personeel en/ of studenten? Hierop volgt een snelle ‘ja’ inclusief een korte verduidelijking. Het grootste probleem blijkt te zijn dat zowel de studenten als het academisch personeel de laatste jaren slordiger worden wat ‘vuil en rommel’ betreft. Een bijkomend probleem is het sluikstorten. Maar er is ook een positieve evolutie merkbaar: het opruimen van het afval na fuiven of na een doop is verbeterd.

 

Nog iets toe te voegen, Karin? ‘De tuindienst wordt achteruitgeduwd. Ik werk hier al 13-14 jaar en er zit geen evolutie in.’ Het verkrijgen van middelen blijkt namelijk niet zo eenvoudig te zijn voor het groene personeel…

 

 

Dat Karin, hoofd van de tuindienst, ooit nog op een centerfold zou verschijnen, had ze waarschijnlijk nooit vermoed. Ongetwijfeld net zomin als de mannen in haar ploeg.