Kort. Over onderwijs

Uit de pers geplukt
07/04/2008
🖋: 

Een verduidelijkende sketch in de les

Bart Peeters en biostatistiek hebben meer met elkaar gemeen dan je denkt. Vorig semester kwam de BV met zijn step de klas van professor Floris Wuyts binnengereden om een 'Gamma Boys'-sketch te geven. De biostatistiek gebruikt namelijk geregeld maar drie testen (in de sketch voorgesteld door een kleine hamer, een kleine beitel en een kleine zaag), in plaats van het hele gamma (de hele Gamma?) aan tests. Deze grappige, maar ook wel vreemde les à la 'Het Peulengaleis' is nu te zien op YouTube (zoektermen: Universiteit Antwerpen Bart Peeters).

 

Universiteit Antwerpen digitaliseert labboeken in Europese primeur

De Universiteit Antwerpen vervangt in een proefproject de papieren labboeken door een centraal beheerde elektronische versie. Ze is daarmee de eerste universiteit in Europa die zijn labboeken digitaliseert, weet het wetenschappelijk magazine Eos. Labboeken worden gebruikt door onderzoekers en laboranten om hun experimentele data en ideeën te noteren. Een labboek vormt ook een juridisch document en kan bewijsmateriaal zijn in patentprocedures en in procesvoering rond intellectuele eigendom. Het e-labboek moet het onderzoeksgeheugen van wetenschapsteams worden. Collega's kunnen zo gegevens efficiënt uitwisselen. De UA laat het elektronisch notitieboek een jaar lang testen door vijftien van haar onderzoeksgroepen.

 

Een jaar op kot kost 10.000 euro

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) en haar Franstalige tegenhanger Fédération des Etudiant(e)s) Francophones (Fef) vragen maatregelen tegen de fors gestegen kosten voor studenten hoger onderwijs. Een kotstudent kost 10.000 euro per jaar, een niet-kotstudent 7.000 euro, concluderen ze uit eigen onderzoek. Daartegenover staat een maximale studietoelage van respectievelijk 3.315 en 1.990 euro. Dat heeft dramatische gevolgen, zegt VVS: "Heel wat getalenteerde jongeren worden uitgesloten uit het hoger onderwijs. De kosten leggen ook een zware hypotheek op de slaagkansen van alle anderen." Volgens de woordvoerder van minister Frank Vandenbroucke wordt volgend jaar een nieuwe studiekostenmeting gehouden.

 

Noorderstation gaat tegen de vlakte

Op 2 april is de afbraak van het voormalige stationsgebouw aan de Noorderplaats gestart. Het station ruimt baan voor de nieuwe campus van de Hogeschool Antwerpen en voor kantoorgebouwen. Die nieuwbouw zal het ook gemakkelijker maken om de toekomstige fietsersbrug, tussen het Eilandje en de campussite, te integreren in het nieuwe project. Tegen de zomer moeten de afbraakwerkzaamheden afgerond zijn. De bouw van de Campus Noord, die aan 3.000 studenten uit vijf verschillende departementen onderdak zal bieden, heeft de nodige vertraging opgelopen. 2010 was altijd de streefdatum, maar de Hogeschool Antwerpen schuift nu 2011-2012 naar voor. Eens het definitieve ontwerp klaar is, rekent de hogeschool op een bouwtijd van dertig maanden.

 

UGent strijdt tegen Oxford en Cambridge in roeiwedstrijd

Een team van Gentse studenten daagt op donderdag 10 april de collega's van Cambridge, Oxford en Leiden uit voor een roeiwedstrijd in Gent. De twee Britse topuniversiteiten hebben een wereldbefaamde roeitraditie. Volgende week gooien voor de eerste keer ook roeiers van de Universiteit Gent en de Universiteit van Leiden zich in de strijd. Elk team bestaat uit acht roeiers en een stuurman. De ploegen nemen het tegen elkaar op in een sprintwedstrijd van 200 meter. De wedstrijd vindt plaats aan de Portus Gandae-jachthaven in Gent en kan gratis bijgewoond worden. Van zes tot half acht 's avonds neemt het team van de UGent het op tegen de delegatie van het Magdalen College (Oxford), het Trinity College (Cambridge) en de Universiteit van Leiden.