Kort

Over onderwijs
12/04/2010

UAnticonceptie

Sint-Ignatius draait zich ongetwijfeld om in zijn graf, maar wij mogen dat gewoon in ons bed doen, liefst in gezelschap, want op de Stadscampus zijn condooms te verkrijgen! Voor al uw wilde uitspattingen, of voor die momenten van emotionele samensmelting die toch nog geen nieuw leven hoeven te produceren. Of gewoon omdat u wat drugs dient te smokkelen en uw maag daar een goede bewaarplaats voor lijkt. De condooms zijn te vinden in de snoepautomaten (€2 voor twee) en wat u er ook mee van plan bent: geniet er vooral van.

 

Goede Europese punten voor Vlaams hoger onderwijs

Vlaanderen krijgt goede punten van de Europese Commissie voor de inspanningen rond de democratisering van het hoger onderwijs. Vlaanderen is blijkbaar een van de weinige regio's waar informatie wordt verzameld over de deelname van kansengroepen aan hogere studies. De Europese Bologna-hervormingen, die het hoger onderwijs moeten egaliseren en verbeteren, zijn ondertussen tien jaar oud. Globaal genomen is de balans positief, al hangt het er wel van af aan wie je het vraagt.

 

Antwerpen draaischijf voor nieuwe feestdrug

Mephedrone, of ‘meow meow’, is een wit poeder dat net als cocaïne wordt gesnoven en ook gelijkaardige effecten heeft. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld als plantengroeimiddel en is bijna tien keer goedkoper dan cocaïne. Daarenboven is het (nog) niet illegaal, al gaan er stemmen op om dat te veranderen. In Groot-Brittannië zouden er al 25 mensen gestorven zijn ten gevolge van mephedronegebruik, al lijkt er nog geen wetenschappelijke consensus (of zelfs maar onderzoek) te zijn. Voorkomen is over het algemeen wel beter dan plantengroeimiddel door je neus jagen.

 

Electrawinds wil groene energie uit golven halen

Electrawinds, baggerbedrijf Deme en de UGent hebben de handen in elkaar geslagen voor het nieuwe energieproject ‘Flanders Electricity From the Sea’, ofte Flansea. De drie partners willen op korte termijn energie produceren uit de golfslag en hopen binnen de twee jaar al een eerste experiment te installeren in de Noordzee, ter hoogte van Oostende. De prijs van de geproduceerde stroom zou die van de bestaande windenergieparken voor onze kust moeten benaderen. Zolang de aarde, de maan en de zwaartekracht hun werk blijven doen, tenminste.

 

Deeltjesversneller versnelt deeltjes

In Zwitserland is de Large Hadron Collider (LHC) operationeel geworden. De 27 kilometer lange deeltjesversneller zou moeten helpen in het ontsluieren van de werking van ons universum, door protonenbundels te kruisen en zo een miniatuurversie te creëren van de Big Bang die ons universum zou doen ontstaan hebben. In feite zou de LHC twee jaar geleden al operationeel geweest moeten zijn, maar relativiteit en (vooral) technische problemen gooiden spreekwoordelijk roet in de zeer gevoelige apparatuur. Nu staat niets het einde van de wereld echter nog in de weg en kunnen we probleemloos opgeslokt worden door een zwart gat dat we zelf gecreëerd hebben.