Kort

24/09/2012
🖋: 

Rotavirusvaccinatie doeltreffend

België was het eerste land in Europa dat het rotavirusvaccin introduceerde in het zuigelingenschema. Infectie door het rotavirus kan leiden tot zeer ernstige buikloop met uitdroging tot gevolg. Onderzoekers van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV-VAXINFECTIO-Universiteit Antwerpen) startten in 2008 een studie om de werkzaamheid van het vaccin na te gaan in de praktijk. “Hiervoor werkten we samen met de pediatrische eenheden van 39 ziekenhuizen in België”, legt Tessa Braeckman uit. “Uiteindelijk werden over een studieperiode van twee jaar 215 rotavirusgeïnfecteerde kinderen en 276 controlekinderen opgenomen in de analyse. De resultaten tonen aan dat rotavirusvaccinatie van het jonge kind in België zeer doeltreffend is in de preventie van ziekenhuisopname vanwege buikloop, veroorzaakt door rotavirusinfectie. Vaccineren is dus zeker nuttig”, besluit Braeckman.

 

Universiteit Antwerpen in de lift

Terwijl de grote universiteiten te kampen hebben met lagere inschrijvingscijfers, doen de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel het beter en beter. De Universiteit Antwerpen tekent zowaar een stijging van 14,5% in het aantal inschrijvingen op. “Wij zijn zichtbaarder geworden”, zegt Peter De Meyer, woordvoerder van de Universiteit Antwerpen. “We treden veel meer naar buiten met onderzoek, kregen daardoor meer media-aandacht. En we hebben aan onze relatie met het secundair onderwijs gewerkt.” Michiel Horsten, Antwerps alumnus en ex-voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten, ziet ook andere factoren meespelen: “Antwerpen is tegelijk meer dan een studentenstad. Ze heeft veel te bieden, vooral op cultureel vlak.” Ter bewijs verwijzen we u graag door naar de dwarsagenda.

 

Herhalingen helpen te herbronnen

Lang werken aan taken die concentratie vergen, kunnen je interne bronnen van zelfcontrole en wilskracht uitputten. Twee studies van Jaye Derrick van de University of Buffalo hebben aangetoond dat het bekijken van herhalingen van je favoriete TV-serie je helpt die bronnen sneller weer aan te vullen. “Wanneer je zo’n herhaling bekijkt, moet je meestal geen moeite doen om te controleren wat je denkt. Je verbruikt niet de energie die normaal nodig is voor het behoud van zelfcontrole of wilskracht.” Legt Derrick uit. “Tegelijk geniet je van je ‘interactie’ met de televisie en dit helpt je sneller te herbronnen.” Eén heeft reeds aangekondigd de herhalingen van ‘FC De Kampioenen’ zo snel mogelijk weer uit te zenden.

 

Parasiet oorzaak zelfmoord?

In The Happening was het nog een wraakactie van de plantenwereld, maar Lena Brundin van Michigan State University publiceerde onlangs over de link tussen de parasiet Toxoplasma gondii en zelfmoordpogingen. “Eerder onderzoek vond reeds bewijzen van inflammatie in de hersens van zelfmoordslachtoffers en patiënten met depressie. Bovendien linkten vorige publicaties T. gondii met zelfmoordpogingen”, zegt ze. “In onze studie vonden we dat als je positief test voor de parasiet, de kans dat je een zelfmoordpoging begaat, tot zeven keer stijgt.” Invasion of the Bodysnatchers is net nòg enger geworden.

 

Sporttelex

Zwemmen: UA-studente Kimberly Buys viste zowel in de 100 m vlinderslag als in de 100 m rugslag naast een plaatsje in de halve finales. Haar allereerste deelname aan de Olympische Spelen eindigde daarmee in mineur. Hockey: Felix Denayer en Jeffrey Thys waren met het Belgische mannenteam ijzersterk op de Olympische spelen, maar konden niet verhinderen dat het Nederlandse team hen de kans op een medaille ontnam. Ze eindigden op de vijfde plek. Tennis: SEW-student Ruben Bemelmans haalde samen met zijn partner Olivier Rochus de wereldgroep in de Daviscup. Na een overwinning tegen Zweden haalden de Belgen een onoverbrugbare 3-0 in de dubbelspelen van de barrages. Gamen: Bram Heylen van de Universiteit Antwerpen vergeleek in zijn masterproef de wereld van het competitief gamen met die van de topsport en vond alvast opvallend veel gelijkenissen. “Topsporters en competitieve gamers hechten evenveel belang aan competitie, doelen, uitdagingen, status en inkomen”, verduidelijkt hij. Wordt ongetwijfeld vervolgd.