Kort

over onderwijs en onderzoek
22/04/2012
🖋: 

Studentenevaluaties waarborgen kwaliteit Vlaams hoger onderwijs

Voor zijn doctoraal proefschrift onderzocht Pieter Spooren van de Universiteit Antwerpen de geschiktheid van zogeheten Students’ Evaluations of Teaching, oftewel SET-rapporten, voor de evaluatie van het onderwijs. Spooren bestudeerde onder meer welke factoren de resultaten kunnen beïnvloeden. “Er bestaat bijvoorbeeld een duidelijk verband tussen de SET-score en de examenscore van een student. Iemand die een hoger cijfer behaalt, zal zijn professor positiever quoteren. Ook de leeftijd van een student kan de SET-score beïnvloeden.” Bovendien bestaat er onvermijdelijk een selectie-effect. Studenten kunnen vrij kiezen of ze deelnemen en of hun achtergrondgegevens gebruikt mogen worden voor verdere analyse. Toch valt het belang van de evaluaties niet te ontkennen. “Onderwijsevaluaties door studenten zijn erg belangrijk. Ze kunnen, samen met de mening van onderwijsexperts en andere docenten een grote rol spelen in de verbetering van het onderwijs”, besluit Spooren.

 

Nieuw wiskundig model levert betere inzichten over immuniteit na vaccinatie

Een samenwerking tussen het VAXINFECTIO van de Universiteit Antwerpen en het CenStat van de Universiteit Hasselt leidt tot een nieuw wiskundig model om vaccinatiestudies te analyseren. “Uit de cijfers kon je altijd wel afleiden of het vaccin al dan niet werkte”, licht professor Niel Hens (Universiteit Antwerpen/Universiteit Hasselt) toe. “Maar de verantwoording voor die cijfers bleef vaak achterwege.” De onderzoekers van VAXINFECTIO en CenStat ontwikkelden het wiskundig model op basis van enkele theoretische inzichten om de immuniteit na vaccinatie op lange termijn te bestuderen. Dr. Mathieu Andraud: “we werkten een model uit met drie tijdscomponenten, die komen overeen met de levensduur van antilichamen en kort- en langlevende plasmacellen.” Het nieuwe model biedt heel wat voordelen, onder meer voor de farmaceutische sector. “Je krijgt nu namelijk een veel beter inzicht in de manier waarop je deelnemers aan een vaccinstudie het best kan opvolgen”, besluit Hens.

 

Kanker-resistente muizen

Pier Paola Pandolfi van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston en zijn collega’s hebben een muis genetisch gemodificeerd zodat het extra kopies heeft van het PTEG-gen, dat vaak gemuteerd of gedeleteerd is in kankers. De diertjes bleken energie-efficiënter en kanker-resistent. Ze verbruiken namelijk minder glucose, terwijl ze meer ATP (de energie-drager van de cel) genereren en wanneer de onderzoekers de muizen injecteerden met een kankerverwekkende stof, ontwikkelden de genetisch gemodificeerde dieren tumoren op een later tijdstip dan de controles. Het verhogen van het PTEN-eiwit zou dus therapeutische perspectieven kunnen bieden in het voorkomen van kanker én obesitas. De studie verscheen deze maand in het tijdschrift Cell.

 

Leven op Mars?

Een nieuwe mathematische analyse van de complexiteit van data gecollecteerd door Marsprobes eind jaren 70 zou erop kunnen wijzen dat er leven is op de rode planeet. Bodemstalen werden toen getest op vormen van metabolisme. Professor Miller van de Keck School vergeleek nogmaals de complexiteit van de stalen met die van terrestrische stalen. Uit zijn analyse bleek dat die meer weg had van van biologische data dan van niet-biologische data. De studie verscheen in het International Journal of Aeronautical and Space Sciences.

 

Sporttelex

Hockey: Hockeyclub Dragons plaatste zich met Felix Denayer, Jeffrey Thys, Mathew Cobbaert en Louis Rombouts voor de Final Four van de Euro Hockey League. In de halve finale speelt het tegen UHC Hamburg. Bij winst volgt een finale tegen de winnaar van Rotterdam-Amsterdam. * Zwemmen: Hoewel Kimberly Buys zich voor vier nummers op EK in mei had gekwalificeerd, zal de studente Biochemie niet er aan deelnemen. Het EK dat niet meer in Antwerpen zal plaatsvinden, past niet in haar planning voor de Olympische Spelen. In Londen zal Buys de 100 m vlinderslag zwemmen. * Tennis: In de Daviscup plaatste België zich met SEW-student Ruben Bemelmans voor de barrages. Begin april wonnen de Belgen met 4-1 van Groot-Brittannië. In september speelt de België tegen Zweden voor een plaats in de wereldgroep. * Voetbal: In de Antwerp Students League staan maar liefst drie UA-ploegen in de halve finales. Sofia neemt het in de halve eindstrijd op tegen Nucleo-Technica (Platijn). In de andere halve finale speelt topfavoriet Wikings-NSK tegen het verrassende Klio. De faculteitsclub Geschiedenis, die vrijwel altijd in de poulefase wordt uitgeschakeld, verloor in die groepsfase nog met 4-0 van Wikings-NSK.