Sporttelex
Zwemmen: Egon Vanderstraeten kwalificeerde zich voor het EK zwemmen in mei. De TEW'er zwom de 200m vlinder in 1’57”81 en bleef 39 honderdsten onder de kwalificatielimiet. * Volleybal: Rechten-studente Arianne Horemans heeft zich niet geplaatst voor de finale van de finale van CEV Challenge. In de halve finale was het Azerbeidzjaanse Lokomotiv Bakoe tweemaal met 3-0 te sterk voor haar club VDK Gent. * Basketbal (heren): In de Vlaamse final four verloor UA zowel de halve finale, tegen Artesis, als de troostfinale tegen HGent * Hockey (heren): UA heeft zijn favorietenrol waargemaakt. In de finale van het Vlaamse kampioenschap kraakte KdG pas in de voorlaatste minuut; 1-0. 25 april volgt de Belgische finale tegen UCL. * Korfbal: In deze typische Antwerpse sport werd UA Vlaams kampioen. De finale tegen Artesis werd gewonnen na het nemen van strafworpen; 5-5 (5-3).
Schepen Voorhamme in Raad van Bestuur
Sinds 1 maart zetelt Robert Voorhamme (SP.a) in de RvB van de UA. De schepen van Onderwijs zetelt er als afgevaardigde van minister Pascal Smet. Voorhamme volgt partijgenoot Guy Aelterman op. Aelterman stopt ook als voorzitter van Artesis om kabinetschef te worden bij het ministerie van Onderwijs. Rector Verschoren benadrukt dat dit een beslissing van minister Smet is. De rector is duidelijk: “Dit is geen politiek spelletje.” Midden maart liet Verschoren tijdens de openingsspeech van Calamartes ontvallen dat hij burgemeester Janssens nog graag zes jaar in die functie ziet. “Dit was als grapje bedoeld”, zegt de rector, “Ik speelde gewoon in op de speech van de burgemeester. Net daarom hoeft men niets achter de aanstelling van schepen Voorhamme te zoeken. Het is de minister die de beslissingen heeft genomen.”
Wetenschappers ontdekken obesitasgen
Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en het Centrum Medische Genetica van de Universiteit Antwerpen behoren tot de Europese top wat het onderzoek naar obesitas betreft. “Obesitas is een erg complex gegeven”, zegt professor Wim Van Hul. “Omgevingsfactoren zoals voeding en beweging spelen een rol, maar er zijn ook genetische aspecten.” Al vele jaren wordt van elke patiënt die zich laat behandelen in het UZA een DNA-staal genomen. Mede dankzij die databank prijken Antwerpse onderzoekers Wim Van Hul en Luc Van Gaal nu op een recente Nature publicatie. Daarin wordt beschreven dat dysfunctie van de lipid sensor GPR120 leidt tot obesitas. “Dit eiwit bepaalt mee of en hoe vetpartikels in het lichaam worden opgeslagen”, legt professor Van Gaal uit. “Verder onderzoek is noodzakelijk, maar dit is zeker een eerste belangrijke stap. Hopelijk kunnen we het gen op termijn blokkeren of stimuleren, zodat deze ontdekking tot een therapeutisch gevolg zal leiden.”
En het eredoctoraat gaat naar ...
Donderdag 29 maart reikte de Universiteit Antwerpen haar eredoctoraten uit. Blikvanger dit jaar is theatermaker Franco Dragone, die vanaf nu de eretitel doctor honoris cause Algemene Verdiensten op zijn visitekaartje mag schrijven. De Italiaanse Belg is al jaren bekend als de bezieler van Cirque du Soleil, maar ook de producties van zijn eigen Franco Dragone Entertainment Group spreken tot de verbeelding. Daarnaast kregen ook vier wetenschappers een eredoctoraat. Nobelprijswinnaar Harald zur Hausen kreeg een eredoctoraat voor de Geneeskunde. De Faculteit Letteren en Wijsbegeerte gaf een eredoctoraat aan de Amerikaanse professor Bernard McGinn. De Amerikaanse professor Peter J. Katzenstein krijgt het eredoctoraat voor Politieke Wetenschappen en de Belg Luc Devroye mag zich eredoctor in de Wiskunde en Informatica noemen.
Beaujolais 2009 uitstekend bij supergeleiders
Vorig jaar rapporteerde een groep Japanse fysici dat rode wijn supergeleiding kan induceren in ijzer telluride. Nu publiceerde een groep aan het Nationale Instituut voor Materiaal Wetenschappen in Tsukuda, Japan verschillende wijnen te hebben getest en dat een Beaujolais uit 2009 blijkbaar het beste supergeleiding induceert. Mogelijks zou de hoge concentratie tartaarzuur in de wijn ermee te maken hebben, maar het mechanisme achter de inductie blijft voorlopig een mysterie. In ander nieuws vonden wetenschappers het Higgs boson in een lijntje cocaĂŻne.