Kort

Over Onderzoek en Onderwijs
22/02/2012
🖋: 

Fietsherstelwerkplaas (dan toch) geopend

Goed nieuws voor alle studenten en personeel wiens trouwe stalen ros aan herstelling toe is. Het blad aan de Meerminne met daarop “De opening van de herstelplaats voor fietsen is voor onbepaalde tijd uitgesteld” is van de muur gehaald (zie dwars 69). Na lang oponthoud is de werkplaats nu eindelijk open. Je kan er elke dinsdag, woensdag en donderdag tussen 8 en 13 uur terecht. Tegen een kleine vergoeding wordt je rijwiel onder handen genomen en enkele uurtjes later kan je terug op het zadel. De arbeiders in de werkplaats zijn werknemers van de vzw Leerwerkplaats: laaggeschoolde werklozen die een opleiding tot fietsmecanicien volgen en na een jaar doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Geen excuus meer om met afgevreten remmen rond te rijden: de Fietsherstelwerkplaats bevindt zich in de kelder van De Meerminne (Sint-Jacobstraat 2 in Antwerpen).

 

Pak je faalangst aan

Steeds meer studenten hebben te kampen met faalangst: onderzoek leert dat ongeveer één student op vier in het hoger onderwijs eraan te lijdt. Of je nu elke vorm van ontspanning vermijdt om je te concentreren op je studie, of net elke vorm van studeren vermijdt omdat de confrontatie met die deadline te stresserend is, faalangst werkt nefast op je prestaties binnen en buiten je studies. De Dienst voor Studieadvies en Studentenbegeleiding van de Universiteit Antwerpen brengt daarom het boek ‘Focus op faalangst’ uit om studenten te helpen hun angst te begrijpen en aan te pakken. “Ons werkboek is geen wondermiddel”, zegt Isabelle Vloeberghs van de dienst, “maar het kan wel een eerste stap zijn om zelf een lastig probleem aan te pakken.” Het werd ontwikkeld voor groepstraining en individuele begeleiding van studenten, maar kan ook dienen voor zelfstandig gebruik. Het boekje kost 10 euro en kan besteld worden via stip@ua.ac.be.

 

Eenvoudige naam = succes!

Slecht nieuws voor de kinderen van Angelina Jolie. Een studie gepubliceerd in The Journal of Experimental Social Psychology heeft aangetoond dat mensen met eenvoudig uit te spreken namen eerder verkozen zullen worden en meer kans maken op promotie. Eerste auteur Dr. Simon Laham verklaart dat de studie erop wijst dat het effect niet enkel te wijten is aan de lengte van de naam of hoe exotisch hij klinkt, maar vooral hoe eenvoudig het is hem uit te spreken. “Het is belangrijk de subtiele vooroordelen te appreciëren die onze keuzes en oordelen over anderen beïnvloeden. Dit zou ons kunnen helpen ons denken te ontdoen van vooringenomenheid, wat dan zou leiden tot een eerlijkere en objectievere behandeling van anderen.” Tot het zover is, kunnen we onze kinderen misschien toch maar beter Bob blijven noemen.

 

Gevolgen chemo overspannen generaties

Colin Glen en Yuri Dubrova van de universiteit van Leicester hebben de hypothese getest dat DNA-beschadigende chemotherapie mogelijks ook schade zou kunnen berokkenen aan het erfelijk materiaal dat doorgegeven wordt aan volgende generaties. Ze behandelden mannelijke muizen en brachten aan het licht dat het aantal mutaties tweemaal hoger was in het nageslacht dan in de behandelde mannetjes zelf. Meer nog, mutaties waren aanwezig in het DNA overgeërfd van de behandelde ouder én dat van de onbehandelde. Deze resultaten tonen de nood aan voor gelijkaardige studies bij mensen.

 

Sporttelex

Hockey: Felix Denayer werd gekozen voor het wereldelftal van het jaar. * De nationale ploeg met Denayer en Jeffrey Thys won in december Champions Challenge I, hierdoor promoveert de nationale ploeg naar de Champions Trophy, een toernooi met de beste acht landenteams. * Zwemmen: Kimberly Buys heeft zich in januari geplaatst voor de Olympische Spelen. Tijdens de Diamond Race in Antwerpen zwom ze de limiet op de 100 m vlinderslag. Daarnaast verbeterde de studente Biochemie Belgische records op de 50 m vlinderslag (26”18) en de 50 m rugslag in 29”36. * Volleybal (dames): Arianne Horemans heeft zich met haar ploeg, VDK Gent, geplaatst voor de kwartfinale van de CEV Challenge Cup. In de 1/8ste finale was de Gentse ploeg twee keer met 3-0 te sterk voor het Franse Le Cannet. In de kwartfinale van deze Europabeker wacht het Poolse Wroclaw. * Rugby: De rugbyploeg van de AUHA, The Midgets, is de terugronde van de competitie prima gestart. De UGent werd met 25-0 ingeblikt. Volgende week wacht KUL, 8 maart is er de derby tegen HZS.