Kort

over onderwijs en onderzoek
25/09/2011
đź–‹: 

Virale mindcontrol genetisch verklaard

Om hun verspreiding te versnellen, maken sommige parasieten gebruik van bepaalde mechanismen die het gedrag van hun gastheer kunnen veranderen. Een voorbeeld hiervan is het baculovirus Lymantria dispar, dat rupsen van zigeunermotten infecteert. Net voor de rupsen bezwijken aan de infectie worden ze door het virus als het ware gedwongen naar de top van een boom te klimmen, waar ze vervolgens sterven, smelten en op die manier miljoenen viruspartikels vrijgeven. Deze invloed van het virus op het gedrag van de rups is reeds langer gekend, maar het mechanisme dat erachter steekt, was totnogtoe een mysterie. Onderzoekers aan de Universiteit van Pennsylvanië hebben nu echter een genetische factor gevonden die dit fenomeen zou kunnen verklaren. Wanneer de onderzoekers in het virus een bepaald eiwit uitschakelen, namelijk hetgene dat een hormoon van de rupsen inactiveert, klimmen de rupsen niet meer tot in de tippen van de takken. Wanneer ze het eiwit terug in het virus inbrachten, stelden ze een herstel van het klimgedrag vast. Dit is een mooi voorbeeld van hoe het gen van één organisme het fenotype van een ander organisme kan beïnvloeden.

 

Dance your PhD

Beschik je maar over een arme woordenschat? Blokkeer je bij elke presentatie misschien? Of heet je gewoon John Travolta? Wel, als je dan toevallig ook een doctoraat doet, dan is de wedstrijd “Dance your PhD” misschien wel helemaal je ding. Het opzet is eenvoudig: ontwerp een choreografie die de essentie van je doctoraat duidelijk maakt, nodig vrienden en collega’s uit deze choreografie met jou uit te voeren onder het oog van een videocamera, plaats de video op vimeo.com en stuur de organisatie je link nog voor 10 oktober door. Er zijn prijzen te winnen binnen de categorieën Fysica, Chemie, Biologie en Sociale Wetenschappen. De hoofdprijs voor de beste video bedraagt maar liefst 1.000 euro. De winnaar wordt trouwens ook gekroond op TEDxBrussels dat plaats zal vinden in Brussel op 20 november. Meer informatie vind je hier.

 

Universiteit Antwerpen 197ste op de QS universiteitsranking

De Universiteit Antwerpen zakt dit jaar 18 plaatsen in de Quacquerelli-Symonds (QS) rangschikking van universiteiten. De QS universiteitsranking is één van drie belangrijkste universitaire rankings die de beste 300 uit 17.000 universiteiten wereldwijd naar waarde schat. De andere twee zijn de Times Higher Education en de Sjanghai ARWU. De methodes van deze rankings zijn niet altijd even transparant en de criteria zijn niet altijd even objectief. Positiever nieuws dan weer is dat de opleiding Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen door de Nederlands-Vlaamse accreditatieorganisatie (NVAO) een uitstekende score heeft gekregen, waarmee ze de kroon spant in Vlaanderen. Het bachelorprogramma werd “uitstekend” bevonden, het facet 'Niveau en Oriëntatie' krijgt een “excellent”, materiële voorzieningen zijn optimaal, het docententeam bevlogen en ook op het vlak van studentengericht onderwijs scoort de universiteit goed.

 

Actimel vs de Griep

Jaarlijks kost de griep wereldwijd 250.000 tot 500.000 mensen het leven. Vaak gaat het om oudere mensen. Griepvaccins kunnen hierbij levens redden en 65-plussers wordt dan ook aangeraden zich te laten vaccineren. Omdat het immuunsysteem in die leeftijdscategorie ook verouderd is, biedt het vaccin daar minder bescherming dan bij jongere mensen. Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccins (CEV), verbonden aan de Universiteit Antwerpen wil hierin verbetering brengen. Prof. Pierre Van Damme van het CEV legt uit: “Dat kunnen we bijvoorbeeld doen door het vaccin in de huid in te brengen of door nog een stof toe te voegen. Maar nu willen we onderzoeken of ook voedingssupplementen zoals probiotica een gunstig effect hebben op de werking van het vaccin.” Denk maar aan een voedingssupplement zoals Actimel dus. “We willen testen of mensen die tijdens de winterperiode geregeld een Actimel-achtig product drinken, beter zullen antwoorden op het vaccin dan mensen die geen probiotica nemen.” Het CEV zoekt momenteel nog vrijwilligers tussen 65 en 80 jaar die nog nooit tegen de griep zijn ingeënt om deel te nemen aan hun studie. Dus, houdt jouw oma of opa van Actimel en een billijke vergoeding maar niet van de griep, dan kunnen ze terecht op de website van de Universiteit Antwerpen.

 

Sporttelex

Hockey: De nationale ploeg, met Felix Denayer en Jeffrey Thys, behaalde op het EK in het Duitse Mönchengladbach de vierde plaats. Een plaats in de halve finale volstond om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. * Zwemmen: In het Chinese Shanghai kwam Kimberly Buys uit op de 100 meter vlinderslag, en op de 100 en 200 meter rugslag. Buys geraakte in de drie nummers niet verder dan de reeksen. * Van 10 tot en met 14 oktober vinden in Amsterdam de 13de IFIUS Wereld Interuniversitaire Spelen plaats. De Universiteit Antwerpen zal er uitkomen in het basketbal en het volleybal. De volleybalmannen zuller er hun wereldtitel verdedigen die ze vorig jaar in Valencia behaalden. * Rugby: Het team van de Universiteit Antwerpen, The Midgets, zijn voor volgend seizoen op zoek naar nieuwe spelers.