Kort

Over onderwijs en onderzoek
23/05/2011
🖋: 

Universiteit Antwerpen ontwikkelt stappenplan voor studie- en beroepskeuze

Op een studiedag voor studiekeuzebegeleiders werd recent het boek “Kijk op kiezen” voorgesteld. Het boek werd ontwikkeld door de Dienst Studieadvies en Studentenbegeleiding van de Universiteit Antwerpen en wil leerlingen helpen die hun studie- of beroepskeuze van naderbij willen bekijken. “Studenten ondervinden door hervormingen van het hoger onderwijs en veranderingen in de arbeidsmarkt meer problemen met hun studie- en beroepskeuze dan vroeger. Ze hebben nood aan een houvast”, stellen Sara Backx en Rein Baets van de Dienst Studieadvies en Studentenbegeleiding. Daarom brachten ze “Kijk op kiezen” uit. Het boek kan aangekocht worden via het Studenten Informatie Punt van de Universiteit Antwerpen en kost 10 euro. Voor meer informatie, contacteer stip@ua.ac.be.

 

Evenwichtsonderzoek brengt reis naar Mars weer stapje dichterbij

Als de mens ooit naar Mars wil reizen, zal hij eerst enkele problemen moeten overwinnen. Een van die problemen heeft te maken met het evenwichtssysteem. Onderzoeker aan de UA Kristof Buytaert legt uit: “In de luchtvaart is 15 procent van de fatale ongevallen met vliegtuigen toe te schrijven aan desoriĂ«ntatie bij piloten. De deconditionering of aftakeling van de evenwichtsreflexen spelen een cruciale rol in de problemen waarmee de meeste astronauten te kampen krijgen tijdens en na een verblijf in de ruimte.” De problemen met het evenwichtssysteem kunnen grotendeels tegengegaan worden door astronauten bloot te stellen aan kunstmatige zwaartekracht. “Dat is van cruciaal belang in de verdere verkenning van het heelal. Als de mens ooit op Mars geraakt, zou het op zijn zachtst gezegd jammer zijn dat hij totaal gedesoriĂ«nteerd is of flauwvalt.” Zijn resultaten zijn ook goed nieuws voor patiĂ«nten met evenwichtsstoornissen.

 

Vlaanderen achterop voor wetenschap en techniek

Hoewel 90 procent van de jongeren interesse vertoont in wetenschap en techniek, kiest uiteindelijk slechts 20 procent ervoor die interesse op te volgen in het hoger onderwijs. De commissie Onderwijs vroeg een advies aan de Vlaamse onderwijsraad en de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie (VRWI) en dat advies werd recent afgeleverd. Beide instanties pleiten voor een ‘integraal beleid’ dat alle onderwijs- en kennisinstellingen, bedrijfstakken en de overheid betrekt. In Nederland werd reeds het Platform BĂšta-Techniek op touw gezet, waarbij alle sectoren zich bundelden in Ă©Ă©n volgehouden campagne die middelbare scholen, waarin de leerlingen de juiste keuzes maakten, beloonde. “Verschillende landen zijn intussen met zo'n plan gestart. Als Vlaanderen bij de top wil horen, moet het snel handelen”, stelt Danielle Raspoet van het VRWI.

 

2 miljoen voor biotech-startup Multiplicom

Multiplicom is een spin-off van het labo van Jurgen Del Favero van het VIB departement Moleculaire Genetica, geleid door Christine Van Broeckhoven, waar de MultiplexerTM-coretechnologie werd ontwikkeld. Het Gimv, het biotechfonds Vlaanderen, de UA en het VIB investeren samen 2 miljoen euro. Multiplicom zal vernieuwende moleculair genetische tests ontwikkelen, produceren en op de markt brengen. Met deze tests zal het genetisch risico op het ontwikkelen van bepaalde ziektes beter ingeschat kunnen worden, aangeboren genetische afwijkingen vroegtijdig opgespoord worden en zal zelfs een geschikte therapie voor bepaalde patiënten gevonden kunnen worden. Multiplicom biedt nu al testen aan die borstkanker en taaislijmziekte kunnen opsporen.

 

Sporttelex

ASL Voetbal: Wikings-NSK is er voor het vijfde jaar op rij in geslaagd om het voetbaltoernooi van de ASL te winnen. De Wikingers waren in de finale met 1-0 te sterk voor Kinesia. * Handbal: (Heren) Sasja kon met Axl van Ginneken de Beker van België niet bemachtigen. In de finale won Tongeren met 32-24 van Sasja. * Hockey: (Dames) Antwerp wist zich met Emilie Laddyn als vierde te plaatsen voor de play offs. In de halve finale neemt Antwerp het op tegen La Gantoise. * Zwemmen: (Dames) Kimberly Buys heeft vorige maand maar liefst vijf titels gepakt op de Belgische kampioenschappen. Ze was individueel de beste op 100m vlinderslag en op de 100m rugslag. Daarnaast won ze met haar club Brabo nog 4x100m wisselslag, 4x100m en 4x200m vrije slag. Elise Matthysen werd tweede in de finale van de 100m schoolslag.