Kort

26/04/2011
🖋: 

Seksuele voorkeur in muizen gestuurd door serotonine

In een recent gepubliceerd artikel in Nature leggen Chinese onderzoekers een verband tussen seksuele voorkeur en de neurotransmitter serotonine. Mannetjesmuizen zonder centrale serotonerge zenuwgeleiding vertoonden geen uitgesproken seksuele voorkeur meer en probeerden eerder te paren met andere mannetjes met de controlemuizen. Muizen die het enzym dat de eerste stap in de synthese van serotonine verzorgt niet aanmaakten, vertoonden hetzelfde gedrag. Wanneer hen vervolgens een serotonine-intermediair werd toegediend, dat later in het synthese-proces omgezet wordt naar serotonine, verkregen ze opnieuw hun seksuele voorkeur voor vrouwtjes. De relevantie van deze studie voor het begrijpen van menselijke seksualiteit is beperkt. Studies bij mensen hebben voorlopig geen link kunnen aantonen tussen serotonine en seksuele voorkeur.

 

Groot onderzoeksproject aan Universiteit Antwerpen moet leiden tot snellere diagnoses

Omdat stalen vandaag enkel in een laboratorium geanalyseerd kunnen worden, duurt het vaak lang voor een diagnose gesteld kan worden. De Universiteit Antwerpen wil daarin verandering brengen. Samen met twintig partners uit verschillende Europese landen diende het een project in bij het Innovative Medicines Initiative. Het RAPP-ID project (kort voor RApid Point-of-Care test Platforms for Infectious Diseases) werd aanvaard en heeft zo’n 14,5 miljoen ter beschikking gespreid over vijf jaar. “Met RAPP-ID willen we snelle tests ontwikkelen om bacteriĂ«n, virussen, mycobacteriĂ«n, biomerkers en schimmels te kunnen analyseren”, legt prof. dr. Herman Goosssens uit. “Ons streefdoel is erg ambitieus: in een ziekenhuiscontext willen we dat de patiĂ«nt binnen de twee uur het resultaat van de test kent. Bij de huisarts moet dat in minder dan dertig minuten lukken.” Wat vandaag bijvoorbeeld al eens gebeurt, is dat artsen al antibiotica voorschrijven voordat ze het resultaat van de analyse kennen. Die zijn echter vaak overbodig. “Met een snelle test kunnen we dat foute voorschrijfgedrag vermijden, wat het gevaar op antibioticaresistentie een stuk kleiner zal maken.”

 

Meer geld voor onderzoek

Om tegen 2020 een topregio op vlak van onderzoek, hoger onderwijs, innovatie en valorisatie te zijn, zal Vlaanderen met meer geld over de brug moeten komen. Dat stellen 6.600 wetenschappers. Ze overhandigden op 6 april een petitie in het Vlaams Parlement. “Wij willen graag ingaan op de uitdaging om tegen 2020 tot de topregio's van Europa te behoren”, zegt Jan Dumolyn van ‘Onderzoekers in Actie'. “Daarom vragen wij de Vlaamse regering om ons de financiĂ«le middelen en de omkadering te geven om die doelstelling waar te maken. We hopen dat de besparingen in onderzoek en innovatie worden stopgezet.” Onderzoekers aan de Universiteit Antwerpen, VUB, KULeuven, UGent, UHasselt en het Instituut voor Tropische Geneeskunde ondertekenden de petitie. In de eisenbundel die aan de petitie vast hing, vroeg men meer bepaald om “een breed gedragen langetermijnvisie op wetenschappelijk onderzoek en innovatie die de partijpolitiek overstijgt”.

 

STAM (Stadsmuseum Gent) krijgt prijs Cultuurmanagement

Elk jaar rijkt het Prof. R. Bilsen Fonds voor Cultuurmanagement van de Universiteit Antwerpen de Cultuurmanagementprijzen uit, met een prijs voor de praktijk van het management en een voor een ongepubliceerde studie. Margriet Talstra van de Universiteit van Utrecht won deze laatste voor haar masterscriptie over de toepassing van het Threebalanced Scorecard om een inhoudelijke dialoog te vinden tussen kunst en politiek. Zeker in Nederland, waar momenteel in de kunst- en cultuursector zwaar bespaard wordt, kan deze aanpak bijdragen tot een meer constructieve en inhoudelijke dialoog. Christine De Weerdt won dan weer de prijs voor de praktijk van het cultuurmanagement. Zij is directeur van het STAM, het Gentse stadsmuseum dat in oktober 2010 de deuren opende. Zij werd beloond voor de professionele en gedreven wijze waarop zij aan dit project gewerkt heeft en de manier waarop ze beleidsmakers, medewerkers en andere partners steeds weer wist te overtuigen ervoor te blijven gaan.

 

Sporttelex

Gokart: Studentenvereniging KDA is er voor het vierde jaar op rij in geslaagd om de jaarlijkse gokartrace op Campus Middelheim te winnen. De (bio)chemici haalden het met Ă©Ă©n ronde voorsprong op Demetris. Campinaria werd derde op twee ronden van de winnaar. Meer info op www.dwars.be * Volleyball heren: Naast de Vlaamse titel is UAntwerpen er ingeslaagd om ook de Belgische titel te pakken. In de finale tegen Luik was UAntwerpen met 3-0 te sterk. Zo werd een fantastisch seizoen afgesloten als de wereld-, Vlaamse en Belgische kampioen. * ASL Voetbal: Wikings-NSK zit nog steeds op koers om een vijfde opeenvolgende titel te winnen in de Antwerp Students League. In de halve finale nemen ze het op tegen Eligia.