Kort

Over onderwijs
28/02/2011
🖋: 

Sporttelex

Zwemmen: Op het EK klein bad in het Nederlandse Eindhoven pakte Kimberly Buys, studente Biochemie, in november zilver op de 200 m wissel. Voorts behaalde Buys nog de finale op de 100 m vlinder en de 200 m rug. In januari zwom Buys in Antwerpen (groot bad) dan weer twee nieuwe Belgische records op de 200 m rug en de 200 m wissel. * Skiën: Op de Winter Universiade in het Turkse Erzurum werd Xan Allaerts, die de Universiteit Antwerpen vertegenwoordigde, 28ste op 104 deelnemers in de slalom.

 

Bassie en Adriaan op Blackboard

Wanneer Blackboard zaterdag 29 januari werd geopend, konden daar Bassie en Adriaan aangetroffen worden, waar normaal de banner van de universiteit staat. Filip Seuntjens, verantwoordelijke van de e-campus, verklaart wat er gebeurd is: “Voor ons was het meteen alle hens aan dek. Gelukkig was er nergens sprake van een attack en werd er geen lek blootgelegd. Er was op geen enkel ogenblik toegang tot puntenlijsten of iets dergelijks.” Het duurde niet lang voor de dader kon worden getraceerd. Waarschijnlijk ging het echter niet om kwaad opzet. De dader beweert zelf dat hij toevallig, zonder juist te weten hoe, toegang had gekregen tot de lay-out module. Daar kon zijn plezier niet op en besloot hij de brandings aan te passen. Toen hij zag wat hij gedaan had, logde hij in paniek snel uit. Seuntjens is geneigd die verklaring voor waarheid aan te nemen. “We hebben zijn klikhistoriek volledig kunnen nagaan en die lijkt te stroken met zijn verhaal. De lay-outmodule is alvast geherdefinieerd, zodat dit voorval zich niet kan herhalen”, besluit Seuntjens.

 

Atomen in beeld

Onderzoekers aan de Universiteit Antwerpen zijn er in geslaagd atomen in beeld te brengen binnen nanodeeltjes. Deze zeer kleine partikels tellen slechts enkele duizenden atomen en vertonen vaak interessante fysische of chemische eigenschappen. Deze eigenschappen worden bepaald door de manier waarop de atomen georganiseerd zijn binnen het deeltje en daarom willen wetenschappers ze maar al te graag dichter onder de loep kunnen nemen. Onderzoekers Sandra Van Aert en Gustaaf Van Tendeloo konden voor het eerst de driedimensionale structuur van de atomen waarnemen. Hiervoor maakten ze gebruik van een krachtige elektronenmicroscoop en bekeken ze de deeltjes vanuit verschillende hoeken. Met innoverende meettechnieken en complexe rekenkundige algoritmes konden ze vervolgens de atomaire organisatie berekenen en weergeven. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het prestigieuze Nature.

 

Universiteit Antwerpen reikt eredoctoraten uit

Naar goede gewoonte reikt de Universiteit Antwerpen ook dit jaar weer eredoctoraten uit aan de uitverkorenen die zich verdienstelijk hebben getoond binnen hun vakgebied. Letteren en Wijsbegeerte zal dit jaar een eredoctoraat schenken aan Dipesh Chakrabarty, één van de belangrijkste vertegenwoordigers binnen de ‘postkoloniale’ geschiedschrijving. Het eredoctoraat van de Faculteit Rechten zal naar Geert Corstens gaan, voorzitter van de Hoge Raad der Nederlanden en tevens een gerenommeerd expert in het domein van het straf(proces)recht en de rechterlijke organisatie. Poul Hyttel krijgt het zijne van de Diergeneeskundige Wetenschappen voor zijn onderzoek in de embryologie. Professor Economie Bina Agarwal ontvangt dan weer een eredoctoraat van het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -Beheer. Zij leverde belangrijke verdiensten op het domein van milieu en ontwikkeling en is voorzitter van de International Society of Ecological Economists.

 

Universiteit Antwerpen reikt nog meer eredoctoraten uit

Tenslotte schenkt de universiteit nog twee eredoctoraten voor algemene verdiensten aan de Zwitserse professor Werner Oechslin, een pionier in de architectuurtheorie, en aan acteur Jan Decleir wegens zijn onmiskenbare bijdragen aan de Belgische film en het theater. De eredoctoraten zullen donderdag 7 april 2011 uitgereikt worden.