Kort

29/11/2010
🖋: 

Twitter voorspelt beurskoersen

Johan Bollen, Belgische professor aan de universiteit van Indiana, heeft in een recente publicatie aangetoond dat de stemming op Twitter de Dow Jones-index kan voorspellen. De gemoedstoestand van een maatschappij heeft een invloed op de beslissingen die daarbinnen gemaakt worden en dus ook op economische indicatoren zoals de Dow Jones. In dit geval werd de gemoedstoestand afgeleid uit een grote Twitter-feed. Met twee verschillende tools werd de stemming van de tweets geanalyseerd. De Dow Jones index bleek specifiek gecorreleerd te zijn met de kalmte en het geluk op een feed. Meer nog, veranderingen op deze twee vlakken kwamen overeen met verschuivingen van de index drie tot vier dagen later. Verder onderzoek moet uitwijzen waarom de stemming op Twitter de beurs werkelijk kan voorspellen.

 

Wetenschappers laten elektronen draaien

Onderzoekers aan de UA zijn erin geslaagd om op relatief eenvoudige wijze elektronenbundels spiraalsgewijs te doen draaien. Laserbundels worden door optische fysici al jaren vervormd tot draaikolken. Ze zijn dan te vergelijken met minuscule lasso’s, waarmee microscopische partikels gevangen en gemanipuleerd kunnen worden. De elektronendraaikolken kunnen echter hetzelfde doen met nanomaterialen van slechts enkele atomen dik. Een directe toepassing hiervan zou de productie van zeer kleine computerchips kunnen zijn. Het is de verdienste van den UA-onderzoekers dat de door hen ontwikkelde techniek op eenvoudige wijze toegepast kan worden. Hun werk werd recent gepubliceerd in Nature.

 

Taalgebruik CEO's voorspelt fraude

Om financiële fraude op te sporen, hebben onderzoekers aan de universiteit van Stanford een methode ontwikkeld waarbij het taalgebruik van CEO’s of CFO’s tijdens conference calls geanalyseerd wordt. Eerder onderzoek binnen de linguïstiek had reeds aangetoond dat men zich anders uitdrukt wanneer gelogen wordt of de waarheid verteld. Op basis van opgenomen conference calls werd een model opgesteld om bedrog in verklaringen van de CEO’s op te kunnen sporen. Bleek dat huichelachtige CEO’s vaker uitbundig positief en minder negatief uit de hoek komen, meer verwijzen naar algemeenheden en meer in de derde persoon spreken. De methode van de onderzoekers van Stanford is veel eenvoudiger dan oudere methodes om financiële fraude in een bedrijf op te sporen en kan toegepast worden in elk bedrijf dat conference calls gebruikt.

 

Ex-directeur Zoo superambassadeur UA-alumni

Voormalig directeur van het Vlaamse Parlement en van de Antwerpse Zoo, Rudy Van Eysendeyck, wordt superambassadeur van de 42.000 alumni die de Universiteit van Antwerpen telt. Van Eysendeyck, zelf alumnus Politieke en Sociale Wetenschappen, wordt het boegbeeld van alle oud-studenten. De bedoeling is bruggen te slaan tussen hen en de UA. Veel van de alumni betrekken belangrijke functies in de regio van Antwerpen en het is de taak van de superambassadeur het contact tussen hen en de UA hoog te houden, zodat de universiteit actief kan inspelen op wat leeft in de maatschappij.

 

Sport Telex

Volleybal heren: UA plaatste zich in de Vlaamse kampioenschappen voor de halve finale. In de kwartfinale was UA met 2-1 te sterk voor titelfavoriet KU Leuven. Mogelijke tegenstanders in de halve finale zijn Artevelde Hogeschool, Katholieke Hogeschool Sint-Lieven en Katholieke Hogeschool Limburg. * Zaalvoetbal heren: UA kon zich niet plaatsen voor de kwartfinales. Na een 1-1 gelijkspel verloor UA 2-3 met strafschoppen van KU Leuven. * Skiën: Xan Alaerts, student Politieke wetenschappen, zal de UA vertegenwoordigen in de slalom op de Winter Universiade. Deze vinden plaats van 27 januari tot 7 februari in het Turkse Erzurum. * Hockey: Dragons, met Felix Denayer en Jeffrey Thys, plaatste zich als groepswinnaar voor de 1/8ste finale van EHL.