Kort

19/10/2008
🖋: 

Steeds meer examenbeslissingen betwist

Meer en meer hogeschool- en universiteitsstudenten dienen klacht in tegen examenbeslissingen. De Raad voor Betwistingen inzake Studievoortgangsbeslissingen ontving in 2007 89 klachten en in de eerste negen maanden van dit jaar 48. Dat meldt De Juristenkrant. De klachten over de tweede zittijd zijn nog niet in de cijfers voor dit jaar opgenomen. Het aandeel van de klachten die ontvankelijk waren, gaat evenwel in dalende lijn. Het bedroeg in 2007 45 procent; van de verzoekschriften die de raad dit jaar al ontving bleek slechts 37 procent gegrond. De meeste klachten gaan over het (te weinig) aantal punten op een examen. Het zijn de hogeschoolstudenten (65 procent) die de meeste verzoekschriften indienen.

 

15 miljoen euro voor Industriële Wetenschappen UA

De UA krijgt 15 miljoen euro voor haar departement Industriële Wetenschappen. Dat kondigde Vlaams minister-president Kris Peeters aan tijdens de opening van het academiejaar van de Antwerpse Associatie. Antwerpen krijgt op termijn een geacademiseerde opleiding Industriële Wetenschappen. De bestaande opleidingen van de Karel de Grote-Hogeschool en de Artesis Hogeschool fuseren en worden overgenomen door de universiteit. Die richt een nieuwe faculteit Industriële Wetenschappen op en zet daarvoor een nieuw gebouw van 40 miljoen euro neer op de campus Noord. De Vlaamse overheid wil daarvoor dus 15 miljoen euro uittrekken, en de universiteit kan ongeveer hetzelfde bedrag bijpassen, zegt rector Alain Verschoren. "Voor de rest gaan we op zoek naar privésponsors uit de bedrijfswereld."

 

ResPACT-dag

Op 15 november gaat de campagne ResPACT van start. Het is een nationale campagne ter promotie van het Pact van New York dat zegt dat "het hoger onderwijs door middel van alle passende maatregelen en in het bijzonder door de geleidelijke invoering van kosteloos onderwijs voor een ieder op basis van bekwaamheid toegankelijk dient te worden gemaakt". ResPACT werd opgezet en ondersteund door een hele reeks studenten- en jongerenorganisaties voor de verlaging van de studiekosten voor het hoger onderwijs in België. Op 15 november stellen de organisaties van ResPACT hun gezamelijke memorandum aan het publiek en de politiek voor.

 

Naar een milieubewust hoger onderwijs

Het Vlaams hoger onderwijs moet meer aandacht hebben voor milieubewustzijn. Dat vindt Vlaams minister van Energie en Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V). Elke associatie van hogescholen en universiteiten krijgt dan ook binnen afzienbare termijn een 'ecocampusbegeleider'. Zij wil, in navolging van het succesvolle MOS-project ('Milieuzorg op School'), een gelijkaardig initiatief voor de hogescholen en universiteiten. In eerste instantie wordt 1.875.000 euro uitgetrokken voor de ontwikkeling van het project 'Ecocampus'. Dat geld zal onder meer gebruikt worden om elke associatie een eigen ecocampusbegeleider toe te wijzen.

 

Budget hoger onderwijs moet omhoog

In de volgende regeerperiode moet het budget voor het hoger onderwijs met tien procent worden opgetrokken. De instellingen zijn daar nu klaar voor, volgens minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a). Vlaanderen moet zo snel mogelijk drie procent van zijn BNP investeren in onderzoek, en dan vooral in de gezondheidszorg en logistiek. Het aantrekken van buitenlandse studenten en vorsers is ook nodig en dat vergt een versoepeling van de taalwetgeving, erkenden Vandenbroucke, minister van wetenschapsbeleid Ceysens en minister-president Peeters. Dat is volgens hen gemakkelijker te realiseren nu de N-VA de regering heeft verlaten.