Johan Vande Lanotte

De Snor van de Maand
08/03/2008
🖋: 

Lieve lezers, al ronddwalend door de nog ietwat koude Poolse stad Kraków, waande yours truly zich even ver van heel het actuele gebeuren. De wereld leek uit rare medeklinkerclusters, hopen kerken en goedkope sigaretten te bestaan. Bijna was deze man zijn plicht vergeten te vervullen. Maar Polen of niet, snorren moeten uitgedeeld worden, opdat mijn en jullie helden niet in de kou blijven staan.

Deze maand keek dwars reikhalzend uit naar de verkiezingen van Rusland, die duidelijk weer een mijlpaal betekenden voor dit mooie land van melk en honing, waar waarden nog waarden kunnen zijn. dwars wil Dmitri Medvedev van harte feliciteren met zijn onverwachte overwinning, die het einde van een moeilijke strijd tegen mogelijke tegenstanders vormt. Een andere opmerkelijke prestatie werd geleverd door ons aller Marino Keulen, die ervoor zorgde dat de gemeenteraad van Voeren niet meer mag vergaderen in het plaatselijke dialect, Plattdütsch. Dank u, Marino, weer een overwinning op de Duitsers en een intelligent staaltje taalpolitiek. De vergaderingen worden nu vast weer wat interessanter (want dat Plattdütsch heeft waarschijnlijk geeneens een woord voor verkeersdrempelgesjoemel).

 

Zoals steeds kon er maar één winnen en deze maand is dat wel iemand heel speciaal. Aandachtige lezers van deze rubriek dachten misschien dat ik een vriend van rechts was, omdat kerels en meiden uit die helft van het politieke spectrum maar al te vaak met de Snor van de Maand gaan lopen. Niets dan toeval, beste vrienden, en het feit dat die mannen gewoon vaak goede ideeën hebben. Maar af en toe blijken ook personen uit de linkerhelft van de wereld de moeite waard. Daarom, speciaal voor de linkse vrienden – sorry rechtse lezers, ik twijfel er niet aan dat jullie volgende maand weer op jullie wenken bediend zullen worden – gaat de Snor van de Maand naar niemand minder dan Johan Cyrille Corneel Vande Lanotte.

 

Johan was in een vorig leven voorzitter van de sp.a, alsook minister van onder andere begroting en overheidsbedrijven. In die laatste hoedanigheid hielp hij anderhalf jaar geleden mee aan de verkoop van ABX, een logistiek dochterbedrijf van de NMBS. ABX was best een gezellige werkplek, maar kon niet echt mee met moderne tijden (het was aangekocht door Etienne Schouppe) en was daardoor in een HST-tempo het geld van de NMBS aan het opmaken. Johan besloot wijselijk dat ABX zo snel mogelijk verkocht moest worden, en zo gebeurde. In de onderhandelingen rond de verkoop werd een stel Italianen afgewimpeld dat met het belachelijke bedrag van 340 miljoen euro over de brug kwam. Johan kon zo'n bedrag niet aanvaarden, en dus werd als koper het vriendelijke Britse 3i gekozen, dat ABX mocht hebben voor een symbolische euro en een pintje bij Gerda van op den hoek.

 

Dat ene pintje leidde tot een gezellige babbel waarin de fundamenten gelegd werden voor een hechte vriendschap, die er toe leidde dat Johan vorig jaar aangesteld werd tot gedelegeerd bestuurder van Electrawinds, een bedrijf waar net 30 miljoen was ingepompt door 3i. By the way, goed nieuws voor wie ook een vriend van 3i wil worden: op dit moment staat ABX Logistics alweer te koop, voor de luttele prijs van 600 miljoen euro. Misschien leuk om met Pasen aan de grootmoeder cadeau te doen.

 

Johan krijgt van dwars een snor omdat hij laat zien dat er in deze koude wereld nog echte vriendschap mogelijk is. Deze hartverwarmende boodschap wordt hopelijk niet tenietgedaan door kwatongen die beweren dat Johan zijn vrienden nu plots niet meer wil kennen. dwars weet wel beter: een snor voor Johan!