Hulp is onderweg

Dez Mona over hun nieuwe plaat
06/02/2010
🖋: 

Op 18 november stelde de Antwerpse groep Dez Mona zijn nieuwe plaat ‘Hilfe Kommt’ voor in de Arenbergschouwburg. De spilfiguren van de groep zijn zanger Gregory Frateur en contrabassist Nicolas Rombouts. Hun muziek drijft op de baslijnen en op de falsetstem van Frateur, die ook wel de Antwerpse Anthony Hegarty wordt genoemd. Voordat ze een geweldig optreden gaven, ontmoetten wij hen voor een interview.

De reacties op de nieuwe plaat zijn zeer lovend. Focus Knack noemde ‘Hilfe Kommt’ zelfs de beste Belgische plaat van het jaar. Zijn jullie tevreden?

Gregory Frateur Dat is natuurlijk fantastisch, we hebben twee jaar aan de cd gewerkt en dan is het alsof de songs je kinderen zijn. Voor ons is de respons van het publiek het belangrijkst.

 

Opvallend aan ‘Hilfe Kommt’ is dat de plaat evenwichtiger en rustiger klinkt dan de vorige, ze vormt ook meer een geheel. Vanwaar deze evolutie?

Frateur We maken al zes jaar samen muziek, ondertussen zijn we veranderd, net als onze manier van samenwerken. Voor ons is het een logische evolutie dat de plaat warmer en voller klinkt, de rust komt voort uit de momenten waarop we de nieuwe nummers geschreven hebben.

 

Jullie hadden als producer Paul Webb van Talk Talk. Waarom hebben jullie voor hem gekozen?

Frateur Onze vorige twee cd’s zijn live opgenomen, nu wilden we een studioplaat opnemen. Dat was een echte uitdaging voor ons. We hebben voor hem gekozen omwille van de klank die hij maakt. We wilden het experiment met hem aangaan om de klank uit te diepen.

Nicolas Rombouts We zijn wel nog heel onbekend in Groot-Brittannië, maar we hadden hem de preproductie van ‘Hilfe Kommt’ opgestuurd en die vond hij goed. Hij vond het ook interessant om met ons de klank uit te diepen.

 

In het arrangement merkte ik het veelvuldig gebruik van achtergrondkoortjes en strijkers op. Is dit Webbs invloed?

Frateur Nee, Webb is een inhoudelijk en artistiek producer die op de klank werkt. Wij hebben zelf de arrangementen geschreven, de backing vocals komen ook van onszelf. We voelden het zo aan en wilden onszelf geen beperkingen opleggen. De basis, het basspel van Nicolas en mijn stem, bleef hetzelfde, maar we wilden elk nummer geven waar het om vroeg.

Rombouts De klankkleur was voor elk nummer heel belangrijk, veel keuzes zijn dan ook gemaakt in de betekenis van de klank. Zo zijn de strijkersarrangementen uitsluitend voor cello omdat het zo het beste klonk. Die arrangementen heb ik dan samen met Simon Lenski (van DAAU, nvdr.) geschreven.

 

Het was treffend dat er veel minder pathos in de zang zat. Was dit een bewuste keuze?

Frateur Ik wilde mezelf profileren als verteller die rust uitstraalt, dit is voor mij ook een zoektocht geweest. Het was een hele evolutie om mezelf daar in terug te vinden, maar dat is voor Nicolas ook zo geweest. ‘Hilfe Kommt’ moest gewoon zo zijn.

Rombouts Zowel in de muziek als in de stem is dat zo. Een studioplaat is afstandelijker, waardoor deze teksten en arrangementen mogelijk waren.

 

Zullen jullie live strijkers en zangeressen meenemen?

Frateur We hebben exact dezelfde bezetting als hiervoor (namelijk contrabas, drums, zang, piano en accordeon, nvdr.), het is niet omdat het zo op plaat staat dat we per definitie dezelfde bezetting live moeten aanhouden. We zijn daar wel mee bezig geweest en hebben daarom twee extra achtergrondzangeressen aangenomen, maar we zouden het perfect tot de basis kunnen herleiden; zang en bas. Het gaat erom dat de essentie aanwezig is; de bezwering en de energie.

 

Jullie zijn een groep die de grote gebaren niet schuwt, hoe zorgen jullie ervoor dat de grens met bombast niet overschreden wordt?

Frateur Dat is iets waar wij nog nooit over hebben nagedacht, onze thematiek is gewoon zo. Het is een stukje chemie tussen Nicolas en mij.

 

Vanwaar de titel ‘Hilfe Kommt’?

Frateur We waren in Zwitserland op tournee. In Bern nam ik de lift, waarin Hilfe kommt op een knopje stond. Omdat dat zo'n grote boodschap is, is dat blijven hangen. Het maken van een keuze brengt rust. Ik vroeg mij dan af of je in het hoofd van de mens ook zo'n knop zou kunnen hebben om een keuze te maken en tot rust te komen. Ik vind dat een statement. Het Duits heeft er niets mee te maken. Het klopte gewoon in die taal.

Rombouts Het was voor ons ook een praktische titel; als het even moeizaam ging, dachten we Hilfe kommt en hadden we terug genoeg moed.

 

Zijn er plannen voor het buitenland?

Frateur De cd komt nog uit in Nederland, Frankrijk, Duitsland en misschien ook in Italië. In Zwitserland ook, we zijn daar gestart zoals hier in België. We hebben er in kleine clubs opgetreden, heel underground. Daardoor kunnen we er nu al genieten van enige bekendheid.