Het oneindige verhaal

dwars herleest
18/11/2012
🖋: 

REWIND Het oneindige verhaal. Het klinkt je bekend in de oren maar je kan het niet onmiddellijk plaatsen? Wacht, even in het Engels proberen: 'The Neverending Story'. Ja, die film met de vliegende witte draak. Maar oorspronkelijk was het een boek van Michael Ende en dat boek werd jaren geleden door ‘de Bonni’ aan mijn broer cadeau gedaan voor zijn negende verjaardag. Om dan door mij gelezen te worden - mijn broer las niet graag boeken, laat staan oneindige boeken.

 

PAUSE Ik ga eerlijk zijn, ook ik herinnerde me enkel de vliegende draak. Ergens zaten er nog herinneringen over een woestijn van kleuren, vreemde wezens, een kleine keizerin en een land dat Fantàsia heette. Daar hield het op. Ik wist wél nog hoe ik werd meegezogen in het verhaal. Wat meer betekent dan je zou denken: fantastische boeken boeiden me niet, ik had genoeg aan mijn eigen fantasie. Het oneindige verhaal was anders. Al wil ik wel even meegeven dat toen ik de film onlangs eens van onder het stof heb gehaald, mijn enthousiasme in diepe teleurstelling veranderde. Gelukkig was Ende het met me eens, wat de ‘het boek is beter dan de film’-filosofie sterkt.

 

PLAY Dus ik haal het boek opnieuw uit mijn boekenkast (mijn broer heeft het na twintig jaar duidelijk niet gemist), nestel me in de zetel met een dekentje en een tas dampende thee en begin te lezen. Over hoe Bastiaan samen met mij wordt meegezogen in het verhaal van Atréjoe en Fantàsia. Over hoe het oneindig uitstrekkende land wordt opgeslokt door het mysterieuze ‘Niets’. Plotsklaps wordt Bastiaan mee Fantàsia ingezogen en terwijl ik al lezend naar mijn tas – inmiddels koude – thee graai, voel ik de nood om Fantàsia zelf te gaan redden. Want zou Fantàsia niet voor onze eigenste fantasie kunnen staan? Is het niet zo dat onze fantasie vaak evenredig verkleint naargelang onze leeftijd verder telt? Beste meneer Ende, ik denk dat ik uw boek nog een derde keer ga lezen. En een vierde en een vijfde. Als ik bij iedere lezing zo’n ontdekkingen maak, lukt het me misschien om mijn eigen Fantàsia te redden van het 'Niets'.