Het Klokhuis

Rewind
23/05/2012
🖋: 

Toen Ketnet nog TV2 heette, pas om zes uur Scandinavische jeugdfeuilletons uitzond en een derde BRTN-net ook daar een dom idee was, keken wij om halfzeven naar een klokvaste trilogie op Nederland 3: ‘Sesamstraat’, ‘Het Klokhuis’ en ‘Jeugdjournaal’ gevolgd door: “en nú naar bed.”

REWIND In 1987 vond men bij de NOS dat er naast ‘Sesamstraat’ en ‘Jeugdjournaal’ nood was aan een programma met ‘verdieping’. Het resultaat was begin 1988: ‘Het Klokhuis’. In 1990 dreigde men het even te schrappen. Gelukkig voor mij, die pas vier jaar later zou afstemmen, verzamelde de 12-jarige Nina De Waal toen 50.000 handtekeningen om het programma te redden.

 

PLAY Nog voor het verhaaltje van Dickie Dick in ‘Sesamstraat’ uit was, weerklonk de begingeneriek al in m’n hoofd. Waarna Bas Westerweel ons vertelde hoe men boeken maakt of hoe het leven van een F16-piloot eruit ziet. Sketches met ondere andere Frank Groothof als, de voor mij, legendarische Boy Zonderman wiens avonturen steevast begonnen met “Uit het woelige leven van Boy Zonderman” onderbraken de reportages. Voorts herinner ik me stukjes van Joost Prinsen als Antiquair Joosten die men zo kan inruilen voor ‘Jiskefet’. Kortom wij werden gepokt en gemazzeld met Nederlandse cabaret terwijl we tonnen informatie opdeden.

 

FAST FORWARD ‘Het Klokhuis’ loopt nu nog op Nederland 3 op hetzelfde uur met het ‘Jeugdjournaal’ als epiloog. Enkel ‘Sesamstraat’ verkaste van zender en tijdstip. Als mijn neefjes langskomen zap ik bewust naar ‘de negen’ waarachter Nederland drie zit en schuif gezellig aan voor een ‘Het Klokhuis’. De presentatoren of begingeneriek zijn niet meer dezelfde, maar toch weer wat bijgeleerd over de gyrocopter.