Hakims of Comedy

Ten strijde tegen clichés en geforceerde integratie
29/11/2010
🖋: 

Begin november won William Boeva, student Rechten aan de UA, de publieksprijs van de Culture Comedy Award: dé stand-up comedy prijs van de Lage Landen. Deze grappige dwerg is ook een lid van het comedycollectief Hakims of Comedy. Dit bont gezelschap bestaat uit een Turk, twee Marokkanen, een racist en een dwerg dus. Met de nodige zelfspot werken ze hard aan hun volgende show. dwars zocht hen op tijdens hun repetitieweekend voor een hilarische babbel.

Hakims of Comedy is een bont allegaartje van comedians. Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Arbi El Ayachi Toen ik langsging bij de VDAB zeiden ze me dat ik iets moest doen, dus ... Nee serieus, Latif, Erhan en ik hebben elkaar leren kennen tijdens de workshop ‘Get Up, Stand Up’ die Han Solo organiseerde. Toen is stilletjesaan de idee ontstaan om samen een parodie op de comedycollectieven, die Vlaanderen rijk is, te gaan vormen. Als iedereen een groep kan vormen, dan konden wij dat toch ook zeker. Nadien is Han er als professioneel brein bijgekomen. Toen onze show te kort bleek, zochten we nog een kort voorprogramma. Daarom hebben William erbij gevraagd. Toen ging het heel snel. Een jaar geleden zaten we voor het eerst samen en nu bereiden we alweer een show voor.

 

Han en William zijn, om het met een lelijk woord te zeggen, autochtonen. Waarom kozen jullie toch voor de naam Hakims of Comedy?

El Ayachi Zoals alle Arabische woorden heeft ook hakim meerdere betekenissen. Het staat zowel voor geneesheer als wijsgeer of rechter. Die drie elementen komen dan ook vaak terug in onze humor. Zo hebben we het wel eens over ziektes als homoseksualiteit of Turk-zijn. (hilariteit alom) Nee serieus, door alles in het belachelijke te trekken, willen we het publiek ‘genezen’ door middel van satire.

 

Vaak werken comedians alleen of per twee. Het lijkt me niet vanzelfsprekend om met z'n vijven aan een show te werken. Hoe gaan jullie te werk?

El Ayachi We werken heel organisch. Als we samen zitten, ontstaat een dynamiek die super plezant is. We maken grappen of lachen elkaar gewoon uit. Als allochtonen zijn we zeer kritisch over elkaars materiaal. Op die manier wordt ons niveau alleen maar hoger.

Han Solo Of dat is toch de bedoeling. Vooralsnog merk ik niets van het hogere niveau. (lacht)

 

De Hakims bestaan uit verschillende typetjes: de Turk, twee Marokkanen, de racist en de dwerg. Hoe gebruiken jullie die typetjes?

Solo Iedereen vertrekt vanuit zijn eigen achtergrond. Je kan natuurlijk niet wegsteken dat je nu eenmaal een Marokkaan, Belg of dwerg bent. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we alle clichés gaan bevestigen. “Hallo, ik ben Marokkaan en steel sachossen voor de kost.” Dat soort dingen willen we overstijgen. Het hele gedoe over het integratiedebat willen we in het belachelijke trekken, want dat is ook gewoon een belachelijk debat. Wij willen fun maken en de zwaarmoedigheid rond de mislukte integratie past daar niet bij.

El Ayachi Dat willen we echt bestrijden. Mensen denken te gemakkelijk dat wij een collectiefje allochtonen zijn. Dat klopt slechts gedeeltelijk. Ik ben dan misschien wel een allochtoon, maar de Hakims zijn vooral een bende idioten bij elkaar. Al merken we wel dat de autochtone leden een meerderheid proberen te vormen. (grijnst)

 

Jullie collectief is verre van een evidente combinatie. Hoe wordt er op de Hakims gereageerd?

El Ayachi We boren een heel divers publiek aan. Allochtone fans zijn erg interactief; ze antwoorden op retorische vragen en schaterlachen meer dan nodig. Daarnaast heb je het klassieke Vlaamse publiek, waardoor je een leuke en verfrissende mix krijgt.

Solo Het is ook wel dubbel. Aan de ene kant krijg je overal een kans, want iedereen wil een bepaald ‘allochtonenquotum’ halen. Aan de andere kant wil je die kansen krijgen omwille van je eigenheid. Pas wanneer er geen nood meer is aan quota, dan kan je spreken van een geslaagde integratie.

 

Die quota zijn er om de integratie te bevorderen, toch?

El Ayachi Als Marokkaan ben ik niet ‘de allochtoon’. Ik kan bijvoorbeeld niet voor de Turken spreken.

Erhan Demirci Nee, liefst niet. Laten we toch ergens een grens trekken.

El Ayachi De ‘shoarmagrens’ zeker. (lachsalvo) Als je naar televisie kijkt, heb je qua allochtonen een grote leegte. Dat staat in schril contrast met onze buurlanden. Dat komt omdat ze in Nederland die quota al lang geleden hebben ingevoerd. Daar kan de tweede generatie nu van profiteren. Neem nu Najib Amhali, hij is al twintig jaar bezig. In Antwerpen hadden we de hoop al opgegeven. Op de overheid hoeven we niet te rekenen, daarom doen we alles zelf. Misschien is dat de beste manier.

 

De meeste cabaretiers en komieken schoppen tegen menig scheen. Wordt er in jullie shows soms hard tegen schenen geschopt?

El Ayachi Hier in België? Nee, ik denk dat het publiek het juist plezant vindt, zo. Ik durf me wel uit te spreken, net zoals Chris Rock in ‘Bring the Pain’ zegt: “There is black people and there is niggers. And I hate niggers.” Wel ik kan ook niet om met die kutmarokkaantjes op de tram. Het is belangrijk de diversiteit binnen de moslimgemeenschap te zien, wij zijn niet allemaal hetzelfde.

Demirci Dat is waar. Naast de cliché-Marokkaan die sachossen pikt, moet je als allochtoon tegen schenen durven stampen. Als het grappig genoeg is, mag er zeker een dubbele boodschap in zitten. We moeten ook kunnen lachen met onze eigen zever

William Boeva Je maakt de mensen alleen maar wakker door eens goed te sjotten. Een mop kan je altijd naast je neerleggen; je hoeft je niet aangesproken te voelen, hé. Maar je mag pas andere dingen relativeren, als je ook jezelf kan relativeren.

 

William, jij studeert Rechten. Rechten en comedy lijken me een vreemde combinatie, niet?

El Ayachi Wij hebben ook gestudeerd, hoor.

Demirci Ja, Houtbewerking!

Boeva Ik wist niet meteen wat ik moest studeren. Rechten heeft me altijd aangesproken. Notariaat lijkt me nadien wel iets. Het beroep heeft iets mysterieus. Al moet ik bekennen dat de combinatie voorlopig nefast is voor mijn studies.

Demirci Hij wil gewoon niet werken. Wie is hier nu de allochtoon, hé?

Boeva Wie bij de hond slaapt, ... Eigenlijk werkt of studeert iedereen van ons. De Hakims of Comedy zijn gewoon een uit de hand gelopen hobby.

 

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Solo Wij zijn nu volop bezig met onze nieuwe show. Vanaf januari toeren we door heel Vlaanderen.

 

Dat is midden in de examens.

Boeva Ah ja juist, verdomme.