Gij zult niet lasteren

'De Geruchten' van Hugo Claus op de bühne
14/02/2008
🖋: 

Het Toneelhuis brengt naar 'De Geruchten' van Hugo Claus het gelijknamige toneelstuk onder regie van Guy Cassiers en met theatergezelschap Olympique Dramatique. Guy Cassiers is sinds 2006 artistiek leider van het Toneelhuis en regisseert in mei het derde deel van zijn 'Triptiek van het kwaad'. Olympique Dramatique is een vierkoppig gezelschap dat onder meer ook in 'De Parelvissers' te zien was. dwars ging voor u een kijkje nemen.

Alegem, 1966. Verloren zoon René Catrijsse komt na drie jaar militaire dienst en desertie in Afrika terug naar Vlaanderen. Samen met hem valt er een plaag mysterieuze sterfgevallen het dorp binnen. De ene na de andere inwoner sneuvelt aan diverse onverklaarbare kwalen.

 

De obscure doden en vooral het aantal en de willekeurigheid van de slachtoffers roepen veel vragen op in de kleine dorpsgemeenschap. Al snel na de eerste sterfgevallen gonst het dorp van de roddels en ‘de oudste van de Catrijsses’ wordt er meteen aan gekoppeld.

 

Het boek, met zijn vele verschillende vertelstandpunten, wordt in het stuk inventief en schitterend verbeeld: een mechanisch bord zoals in treinstations en vlieghavens maakt duidelijk welke personages er aan het woord zijn. De kenmerkende scroll-geluiden en het penetrant klokgetik maken het effect nog charmanter.

 

De technologische omlijsting die zo typisch Cassiers is, is ook deze keer verbluffend: een verblindend ensemble van grootse spiegelconstructies en hun reflecties van het schitterende lichtspel. De realistische en komische geluidseffecten en de uitstekende acteurprestaties maken de voorstelling tot een wondermooi en toegankelijk geheel. Zinderend teksttheater begeerlijk voor oog en oor, zowel voor kenners als voor leken die hun eerste stapjes in de wondere wereld van Claus en theater zetten. 'De Geruchten' is terecht een aanrader.

 

De Geruchten’ van 19 tot en met 22 maart 2008 in de Bourlaschouwburg. Voor voorstellingen buitenshuis, zie www.toneelhuis.be.