De GAS-boetes zijn sinds het aanscherpen van de wet in juni niet uit media weg te denken. Vooral de absurde boetes komen ons ter ore. Maar wat schuilt er achter het systeem van de Gemeentelijke Administratieve Sancties?
Tom Meeuws, een van de grondleggers van het systeem en alumnus van de UA zag hierin een middel om de groeiende sociale onrust in de steden aan te pakken. GAS-boetes zijn echter schijnoplossingen die op geen enkele manier aan de fundamenten van het probleem raken. Ze dienen veeleer om een gevoel van veiligheid te creëren en voor dat gevoel van veiligheid moet veel wijken.
Het Belgische armoederisico lag in 2011 op 15 procent. Bij werklozen en laagopgeleiden was dat zelfs één op drie. De werkloosheidsgraad is de laatste tien jaar overal in het land toegenomen, maar opnieuw vooral bij laagopgeleiden en in het Brusselse. Op dit moment is meer dan één jongere op vijf werkloos. Als die jongere laagopgeleid is, wordt dat één op drie. De ongelijkheid groeit. Ze steeg van 1990 tot 2008 met 26 procent. En dan zijn de jaren na de crisis nog niet meegeteld.
Maatschappelijke problemen criminaliseren
Dat dit problemen van samenleven met zich meebrengt, mag niet verbazen. De link tussen ongelijkheid, werkloosheid, armoede en kleine criminaliteit is meermaals bewezen. Besparingen in publieke voorzieningen zoals bijvoorbeeld cultuur, bewijzen hun nut op dat vlak geenszins. Tom Meeuws, een van de grondleggers van het systeem van GAS-boetes was hier maar al te goed van op de hoogte en zag in de boetes een middel om deze overlast in te dijken. Een lik-op-stukbeleid zo je wil. “Steden zoals Antwerpen zullen in de toekomst meer volk dan ooit moeten opvangen. Hierdoor zal de spanning tussen arm en rijk, tussen behoeftigheid en welvaart alleen maar toenemen en daarmee meteen ook de noodzaak om de orde te handhaven en elke publieke overlast te onderdrukken. We zijn ervan overtuigd dat deze spreidstand meer en meer de nood ontstaan aan een soepele overheid die klaar staat om zonder al te veel poespas elke publieke overlast te lijf te gaan”, aldus Tom Meeuws, vroegere directeur Integrale Veiligheid van de stad Antwerpen.
De roep naar veiligheid klinkt steeds luider en als oplossing worden allerlei schijnoplossingen meer en meer aanvaard. Op korte termijn lijken dat inderdaad oplossingen, maar op lange termijn is er niets veranderd. (...) Er komen nieuwe migranten want de situatie in de Derde Wereld verbetert er niet op en de wegen zijn voor je het weet net zo overbelast als voordien.
ANDERE LAY-OUT AJB
Tom Meeuws: "nee!"
Tom Meeuws Dat gaat de juiste kant op.
Meeuws Zo gaat het voort.
Meeuws Mandela zei "Education is the most powerful weapon which you can use to change the world." Ik ben het daar niet mee eens. GAS-boetes zijn beter.