filosoferen, filosoferen, wie z'n best doet zal het leren ...

dwars brengt raad
11/10/2015

Universiteit Antwerpen biedt aan: ‘een gloednieuwe manier om te leren filosoferen tijdens je eigen opleiding!’
Herbert De Vriese, lid van het departement Wijsbegeerte, kwam een tijdje terug met het idee om studenten de kans te geven een tweede bachelor in de wijsbegeerte te behalen tijdens hun eigen studie en met toevoeging van één extra jaar. De verkorte bachelor kreeg vorm en wordt nu aangeboden door Universiteit Antwerpen. Om helemaal mee te zijn met dit nieuwe verhaal en de innerlijke filosoofjes in jullie wakker te maken ging dwars gesprek bij Arthur Cools, voorzitter van de onderwijscommissie van Letteren en Wijsbegeerte.

“Meer en meer worden er aan Universiteit Antwerpen filosofische vakken geschrapt uit het curriculum van verschillende opleidingen. Dit komt omdat er volgens de onderwijscommissie geen nood meer aan is. Elke richting bevat volgens hen namelijk voldoende ondersteuning in eigen vakgebied”, verklaart Arthur Cools. Maar is dit wel écht zo? Volgens de voorzitter is het voor studenten wel enorm belangrijk om stil te leren staan bij grote maatschappelijke vragen van vandaag. Een extra opleiding in de wijsbegeerte, die je kan combineren met je reeds gekozen studie, biedt hier een antwoord op. “Studenten moeten het woord kunnen én durven nemen in het publieke debat”, zegt Cools. "Dat moet onze universiteit als primair doel voor ogen houden."

 

Onze universiteit heeft er voor gezorgd dat je je kan inschrijven voor de extra Bachelor in de wijsbegeerte na het behalen van 60 studiepunten in je eigen opleiding. Zo krijg je de toelating om de extra Bachelor te volgen met studieduurverkorting, namelijk een programma van 99 studiepunten. Het idee erachter is dat de student zonder al te veel extra studiebelasting toch de kans krijgt op een bredere essentiële vorming. “Het is een vaststaand feit dat studenten vaak hun opleidingskeuze bepalen op basis van hun verdere toekomst en verloning. Daarmee gaat jammer genoeg vaak de échte keuze van de student verloren. Deze tweede bacheloropleiding in de wijsbegeerte verkleint dit fundamentele probleem”, zegt Cools. “Elke andere opleiding kan op een ruimere manier worden bekeken door deze filosofische achtergrond, zoals ook vele dagelijkse problemen en gebeurtenissen.”

 

De kracht van de opleiding zit ook in de individuele aanpak. Elke student die deze studie wil combineren met de eigen opleiding krijgt een persoonlijk traject uitgestippeld. Voor de modelstudent betekent dit concreet dat je na het behalen van 60 studiepunten één extra vak uit de bacheloropleiding Wijsbegeerte kan opnemen per semester. Na het behalen van het diploma van de eigen opleiding rest er nog één à anderhalf jaar om dat tweede diploma te behalen. Er kunnen vrijstellingen worden aangevraagd en je betaalt ook enkel inschrijvingsgeld voor het effectieve jaar dat je je inschrijft voor de opleiding. Klinkt dit alles nog een beetje onduidelijk, aarzel dan zeker niet om een afspraak te maken met Kathlijn Pittomvils. Als expert in studieloopbaanbegeleiding voor de faculteit Letteren en Wijsbegeerte biedt ze zeker een extra ondersteuning en kan zij je helpen om je individuele traject samen te stellen.

 

Jeroen Visser, student aan Universiteit Antwerpen, volgt momenteel de verkorte bacheloropleiding in de wijsbegeerte bovenop de specifieke lerarenopleiding én een voorbereidingsprogramma voor de Master-na-Master in de internationale betrekkingen en diplomatie. Per jaar neemt hij 80 studiepunten op maar dit vormt geen probleem vermits de opleiding in de wijsbegeerte zowel lessen overdag als ’s avonds aanbiedt. “Er wordt geluisterd naar mijn specifieke geval en we hebben mijn studieplan samengesteld naar haalbaarheid”, vertelt Jeroen. Voor hem was de keuze op Wijsbegeerte gevallen omdat hij op die manier beter kan leren schrijven en een bredere basis krijgt. Het is voor Jeroen ook mooi meegenomen dat je voor vele vakken kan worden vrijgesteld. “Een groot deel van de moeilijkheid bij een normale studie op Universiteit Antwerpen is dat je in het begin veel algemene vakken krijgt, waar je niet per se voor gekozen hebt. Via deze weg omzeil je dat en kan je er meteen invliegen”, verklaart Jeroen. Ook hij is geen voorstander van een studiekeuze die louter gebaseerd is op een hoge verloning in de toekomst. “Ik geloof niet echt in fixed jobs, namelijk dat je kan studeren voor één welbepaalde job. Ik ken ook niet veel mensen die werken in een gebied waarvoor ze gestudeerd hebben.”

 

Volgens Jeroen kan de opleiding zonder problemen gecombineerd worden met een andere opleiding, maar vermits het een gloednieuw aanbod is dat uitgaat van onze universiteit, kan er misschien toch nog een puntje aangepast worden. Jeroen verklaart: “Het enige dat ik nog graag zou willen implementeren is de mogelijkheid om audio-opnames van de lessen beschikbaar te stellen. Ik kan me voorstellen dat er toch vaak roosterconflicten zullen voorvallen en dan zijn zulke opnames ideaal om nadien te kunnen beluisteren en zo bij te blijven met de lessen.” Het voorstel van Jeroen kan weliswaar in de toekomst nog worden voorgelegd aan de onderwijscommissie.

 

Meer weten? Neem dan zeker een kijkje op www.uantwerpen.be/bachelor-wijsbegeerte.