Extreem Gewelddadig

25/10/2009
🖋: 

Op 9 oktober werd de openingsmeeting van de Actief Linkse Studenten aan de UA verstoord door een gemaskerde knokploeg, op z'n minst indirect gelieerd aan de Nationalistische Studenten Vereniging (NSV!). Enkele dagen ervoor werden, volledig los daarvan, in Gent enkele kopstukken van de NSV! en het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond, kortweg KVHV, in elkaar geslagen met een ijzeren staaf, een fietsketting en een fles wijn. De politie is er vrij zeker van dat de daders in extreem linkse hoek moeten worden gezocht. Deze voorvallen kaderen in een ruimere context van geweld dat haar oorsprong vindt in extreme overtuigingen. Maar daar waar een overheid in uitzonderlijke gevallen geweld kan verantwoorden, geldt dit voor geen enkele andere actor in onze samenleving, hoezeer die ook overtuigd mag zijn van het eigen gelijk.

 

Een universiteit leert haar studenten onder andere hoe je een mening met rationele en onderbouwde argumenten onderuit haalt. Maar er bestaan hieromtrent nog andere theoretische modellen, zoals 'een toek oep a bakkes, ja!', een tactiek die al honderden jaren door autoritaire groepen wordt gebruikt als intimidatietechniek. Wiens bakkes er precies een toek krijgt, doet er vaak zelfs niet zo heel veel toe.

 

Het is verre van de eerste keer dat studentenverenigingen aan beide uitersten van het politieke spectrum geweld gebruiken als er iets is dat hen niet zint. Dit is niet toelaatbaar. Geweld van deze aard is niet acceptabel binnen een democratische maatschappij. Dit heeft niets te maken met links of rechts, dit is het onderscheid tussen autoritair en democratisch. En als je moet nadenken over die keuze zijn er genoeg voorbeelden, in de geschiedenis, maar ook in onze huidige wereld, die laten zien waar dit soort geweld toe leidt. We kunnen dit niet tolereren, niet in onze samenleving, maar zeker niet aan onze universiteiten, die een bron van rede en debat zouden moeten zijn voor de rest van de maatschappij. Wat ook de rationalisering, zulk geweld kan en mag niet worden geaccepteerd.

 

De redactie van dwars
Studentenblad van de UA