Dynamo Zjosss

“Heft uw glas en placeert een danske!”
25/02/2011

De heren van Dynamo Zjosss nodigen u op Calamartes graag uit voor een onvergetelijk dansfeest. Deze relatief jonge band, met roots in de Rupelstreek, ging reeds uit de bol op verschillende plaatselijke festivals en bewees meer dan eens dat de bandleden in staat zijn om jong en oud te laten swingen op hun aanstekelijke ritmes. Momenteel hebben ze de opnames afgerond van hun debuutplaat ‘Schone Tijden’ en maken ze zich klaar voor hun grote doorbraak. De aftrap hiervan wordt genomen in de sfeervolle spiegeltent, die voor deze vijf dolenthousiaste muzikanten een droomsetting vormt. Wij vroegen aan zanger, gitarist en pianist Stijn Bels wat we van hen kunnen verwachten.

Stijn Bels Een spetterend feest en een straffe show! Het wordt voor ons meteen ook een try-out voor de releaseconcerten van onze nieuwe plaat, die kort na ons optreden op Calamartes volgen. Naast nieuwe nummers gaan we ook een aantal nieuwe versies brengen van oudere nummers, en we zijn er vrij zeker van dat die gaan aanslaan!

 

Feestmuziek met een romantische ondertoon

Jullie brengen een mix van allerlei genres waaronder swing, ska en gipsy. Op die manier stijgt het kwik in zaal met een paar graden. Hoe zouden jullie jullie muziek zelf omschrijven?

Bels We zijn er nog altijd niet uit (lacht). Ieder van ons heeft andere muzikale invloeden, waardoor onze stijl heel gevarieerd is. Ik beschouw dit eigenlijk als onze grootste troef omdat we op die manier voor elk wat wils brengen. Voor ons staat Dynamo Zjosss in de eerste plaats voor feestmuziek met een romantische ondertoon waar mannen niet kwaad om kunnen zijn en waar dames voor smelten. Onze liedjes bevatten verder ook heel wat folkinvloeden.

 

Jullie debuutplaat ‘Schone Tijden’ komt binnen twee weken uit. Tevreden?

Bels Ja, heel tevreden! We spelen nu een tweetal jaren samen en het was tijd om onze muziek op plaat vast te leggen. Je wil tenslotte weten hoe je als groep los van de liveoptredens klinkt. Het was voor ons een spannend en leerrijk avontuur en het eindresultaat voldoet volledig aan onze verwachtingen. Nu is het nog de vraag wat het publiek er van vindt natuurlijk. We zijn héél benieuwd naar de reacties op het album.

 

Sportwinkel Zjosss

Het publiek gaat altijd volledig uit het dak tijdens jullie concerten. Dappere danspasjes worden gezet en jullie reputatie als graag geziene live-act wordt telkens weer bevestigd. Wat is jullie geheim?

Bels Goh, hebben wij een geheim? Ik weet het niet. Iedereen is altijd heel enthousiast. Ik denk dat het een combinatie is van een gezonde portie show met het plezier dat we zelf beleven aan het spelen. Dat proberen we alleszins uit te stralen naar het publiek. De titel van ons album is niet toevallig ‘Schone Tijden’. De titel verwijst naar de momenten waarop wij samen kunnen spelen en repeteren. Wij gaan graag samen op reis en maken veel plezier als we met elkaar op de baan zijn. De mensen die ons zien spelen, merken ook dat wij ons enorm amuseren. Zo voelen de mensen zich ook op hun gemak, denk ik. Als we dan merken dat het publiek mee geniet, zetten we nog een tandje bij!

 

De spiegeltent weze gewaarschuwd! Iets totaal anders nu. Dynamo Zjosss is een opvallende groepsnaam. Welk leuk verhaal schuilt erachter?

Bels Het is eigenlijk allemaal begonnen als een grap. Onze bassist en ik werkten allebei in een sportwinkel. Op een dag merkten wij dat er een dynamo lag van het merk Zjoss International. Wij vonden dat zo grappig dat we meteen dachten: “Amai, Dynamo Zjoss, dat zou pas een groepsnaam zijn!” Een half jaar later begonnen we samen te spelen onder die naam. Nog een tijd later zochten we een bende bij elkaar en zijn we onder die naam verdergegaan. Desondanks blijft onze groepsnaam voor verschillende interpretaties vatbaar, gelukkig maar (lacht).

 

Allez roulez!!