Dr. Martens

Rewind
16/10/2010
🖋: 

Dr. Klaus Märtens of Germany, zegt die naam je niets? Wel, dan ben je zeker niet in de jaren 90 geboren. Laten we zeggen dat deze man een serieuze voetafdruk heeft nagelaten op de modescene van mijn jeugd.

REWIND Decennia voordat je kleine zus of broer (en jij stiekem ook) naarstig Flippo’s verzamelde, lachte met oma’s die zich erin verslikten, je naar The Fresh Prince of Bel-Air keek en een Petit Beukelaer brooddoos had, werd er in het verre Duitsland een schoen-gerelateerde ontdekking gedaan met verstrekkende gevolgen. Hoewel al uitgevonden in de jaren 60, werden de beruchte Dr. Martens/DOCs/Dms pas in de jaren 90 een echte hype, met grote gevolgen voor ondergetekende.

 

PLAY Ze waren te groot, te zwaar, te log, te lelijk, en potsierlijk aan de voeten van 12-jarige meisjes, maar het bijna para-militaire design van de Dr. Martens/DOCs/Dms was de must-have onder de pubers. Zij gingen vrijwillig (!) met een paar van deze veredelde combatboots door het leven. Mijn moeder heeft mij nog net kunnen redden van de Buffalo-rage, maar ze was ook maar een mens ... “Deze schoenen zijn medisch verantwoord, mama! Echt waar!” En het kwaad was geschied.

 

FAST FORWARD Toen ik deze vakantie verhuisde, ontdekte ik een paar kikkergroene DOCs in de kelder van het ouderlijke huis, maatje 34. Met weemoed in het hart werden ze uiteindelijk bij het vuil gekieperd, maar enkel en alleen omdat ze me niet meer pasten. Want niet getreurd, mijn trendspottend oog belooft u: alles komt altijd terug! En voilà, sier uzelf met een paar old-school medische boots deze winter, en Kate Moss komt je persoonlijk feliciteren. Ik neem alvast het voortouw: geen kikkergroene deze keer, maar sobere zwarte, niet vreselijk elegant, maar wel warmer dan die turnpantoffels van tegenwoordig. En ja, ik ben beïnvloedbaar. U toch ook?