DOt gaat voor duurzame ontwikkeling

08/04/2005
🖋: 
Auteur extern
Tim Goedemé

DOt is het Duurzaam Ontwikkelingsteam van de studenten van de UA, een jonge studentenclub van enthousiastelingen die duurzame ontwikkeling willen promoten in de werking van de universiteit en bij de studenten zelf. DOt bestaat intussen al meer dan twee jaar. Het is de eerste studentenclub in de geschiedenis van de Universiteit Antwerpen (RUCA en UFSIA ontstaan in 1852) die duurzame ontwikkeling als leidraad koos.

Duurzaam? Duurzaam!

Duurzame Ontwikkeling is in. Of zo lijkt het toch, soms. 17 jaar geleden werd in een rapport voor de VN geschreven dat duurzame ontwikkeling een ontwikkeling inhoudt die in de behoeften voorziet van de huidige generaties zonder de toekomstige generaties de mogelijkheid te ontnemen in hun behoeften te voorzien. Als je dit wil bereiken, dan moet je rekening houden met aspecten op economisch, sociaal, politiek, cultureel en ecologisch gebied. Ondertussen is het Kyoto-protocol in werking getreden (dat de grootste vervuiler in de wereld nog (?) niet heeft ondertekend), werden de Millennium Development Goals door de VN uitgewerkt en heeft ook de universiteit zelf zo haar eigen duurzame ontwikkelingsprotocol (het Copernicus Charter). Moet er dan nog DOt zijn? Zeker weten!

 

DOt, het Duurzaam Ontwikkelingsteam

Via allerlei projecten, op korte en op lange termijn, wil DOt duurzame ontwikkeling promoten. Met andere woorden: we houden ons bezig met het verminderen van de papierberg op de UA, we promoten ‘eerlijke handel', we gebruiken een subsidie van het Electrabelfonds (beheerd door de Koning Boudewijnstichting) om de tienduizenden wegwerpbekers door herbruikbare bekers te laten vervangen op TD's, we doen mee aan het project ‘Ecocampus' (dat een ecologisch verantwoord beheer van de campussen nastreeft) en ten slotte promoten we ook het gebruik van open source en vrije software. Zo zijn we te weten gekomen dat enkel op de Stadscampus alleen al per jaar een stapel cursussen wordt verbruikt van wel minstens 7 keer de hoogte van de kathedraal (minstens 872m). Wat eerlijke handel betreft, kan u ergens anders in dit nummer lezen dat de UA ‘verkocht' is. Met het wisselbekerproject willen we ons in de toekomst voornamelijk op de Konijnepijp richten, hier hoort u zeker nog van!

Dit is niet alles, DOt is ook een gewone studentenclub met praesidium. Daarom organiseren we ook meer studentikoze activiteiten zoals ons maandelijks DOtters Pintje (een pint pakken op één van de campussen van de universiteit) en de DOt-is-verkocht Quiz (maar die heeft u vorige maand reeds gemist). Hiernaast heeft DOt ook een on line nieuwsbrief – het DOtters briefke – met allerlei nieuws over duurzame ontwikkeling op en rond de universiteit (gratis in te schrijven via nieuwsbrief@dotua.tk).

 

UA verkocht?!

Het thema waarmee we de week van 25 april op de UA zullen opvallen, is Fair Trade of eerlijke handel. DOt heeft zich aangesloten bij een campagne van de NGO’s Oxfam-Wereldwinkels, Max Havelaar en Vredeseilanden die gedurende drie jaar over heel België loopt. DOt is helemaal verkocht: voor fair trade. Er was niet veel lobbywerk nodig om ook de UA verkocht te kunnen verklaren.

Het is duidelijk dat heel wat boeren in het Zuiden bij de huidige concurrentie en prijzen van hun producten het vandaag moeilijk hebben om in hun basisbehoeften te voorzien en tegelijk nog te investeren in die ‘andere basisbehoeften’ van sociale voorzieningen – zoals sociale zekerheid, onderwijs, gezondheidszorg, een goede watervoorziening – en een meer ecologisch verantwoorde productie. Daarom zijn we ervan overtuigd dat een andere manier van handel nodig is.

Organisaties die vertrekken vanuit het principe van fair trade, gaan duurzame relaties met de boeren in het Zuiden aan: lange termijncontracten en stabiele prijzen boven de wereldmarktprijs. Hierdoor wordt het voor de producenten mogelijk om op lange termijn te plannen en kunnen de boeren investeren in de zo noodzakelijke lange termijnprojecten die zorgen voor een opbouw van de nodige economische infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg en sociale zekerheid. Kleine producenten krijgen hierdoor meer overlevingskansen en staan sterker om hun rechten tegenover tussenhandelaren af te dwingen.

Tegelijk dient fairtrade als voorbeeld van een handelspartnerschap tussen Noord en Zuid, op basis van transparantie en dialoog. Hiermee richten fairtrade-organisaties hun politieke eisen aan beleidsmakers op nationaal en internationaal niveau, om de regels van de wereldhandel rechtvaardiger te maken. Daarom promoot DOt fair trade: fair trade zorgt voor een betere voorziening in de behoeften van de huidige generaties én werkt eraan dat dit in de toekomst gegarandeerd blijft.

 

DOt zoekt m/v met talent

Veel projecten, dus ook veel mensen nodig. DOt heeft niet enkel een vast praesidium, per project zoeken we iemand die de coördinatie op zich wil nemen. Verder werken we ook met ‘losse medewerkers': mensen die wel geïnteresseerd zijn en eens een handje willen komen helpen, maar niet elke keer willen vergaderen. Van beide soorten kunnen we nog hard helpende handen gebruiken. Ben je geïnteresseerd? Stuur dan snel een mailtje naar nieuwsbrief@dotua.tk!

 

DOt dan!

Binnenkort is het de UA-is-verkocht-Week. Volgend jaar gaat het wisselbekerproject verder en in oktober organiseren we de tweedehands boekenmarkt op de Stadscampus. Als je nog sneller iets van ons wil weten, surf dan naar onze website op!

 

 

Tim Goedemé,
Praeses DOt ’04-‘05