De zomer in de meie, zet oude lieden aan het vrijen

Cultuurtips
12/04/2007
🖋: 

In mei leggen al onze gevleugelde vrienden een ei, waar de brave thesisschrijvers onder u daarna mee zitten. U zou haast vergeten dat er ook nog panem et circenses zijn naast al dat onwaarschijnlijk wetenschappelijk verantwoorde werk waar velen mee gebaat zijn, en dat zeker bewijst dat zo’n universiteit toch een ongelooflijke bron van keiboeiende kennis is en vooral geen navelstaarderig, vicieus circulair opvangtehuis voor al wie zichzelf te slim vindt om bakstenen te gaan bakken. Circenses dus, waaruit ondergetekende maar weer eens een fijne selectie heeft proberen te maken.

***Op tentoonstellingsgebied is er niets nieuws onder de zon, wat echter niet wil zeggen dat u niets kan gaan beginnen in de Antwerpse musea. Het Modemuseum zet haar collectie in de kijker, in het Fotomuseum lopen tot half mei nog steeds enkele puike tentoonstellingen (waaronder ‘Tekenaars’ van Bart Van der Moeren en werk van de roemruchte koning Leopold III) en ook het Vleeshuis, Rubenshuis, Hessenhuis en KMSKA hebben een meer dan fascinerende permanente collectie.

 

***Voor muziek kan je in mei terecht in Scheldapen, dat op 4 mei The Go Find en The Sedan Vault in huis haalt. ***De Roma pakt dan weer uit met de Tunesische held Anouar Brahem (9 mei) en met het notoire lief van Delphine Bafort: Gabriel Rios (26 mei). ***Voor meer latin grooves is er Septeto Turquino, dat op 4 mei op meesterlijke wijze de Cubaanse sonmuziek naar het Zuiderpershuis brengt. ***Het Zuiderpershuis nodigt je ook uit voor het afsluitende feest van het Moussem Festival. Op 20 mei zullen chaäbizangeres Zahra, raïster Cheb Bilal en DJ Saif uw oren verwennen. ***In Hof Ter Lo kan je op (ook al) 4 mei naar de dertiende Belgian Roots Night, waarop als hoofdact dé Bo Diddley opdraaft. ***Op dezelfde plaats kunnen onze vrienden van de duisternis op 25 mei hun hart dan weer ophalen aan onder andere Dying Fetus, Skinless en Dead To Fall. ***Petrol organiseert op 11 mei An Evening of Wannabes, met klinkende namen als Tomàn, Felix Da Housecat en Ansatz Der Maschine. *** Ook op 11 mei haalt Buster de sympathieke jazz van Enrique Tarde in huis. ***En om diezelfde avond nog maar eens in volmaakt eclecticisme af te sluiten kan je naar Guido Belcanto in de Arenbergschouwburg. ***In DeSingel is ten slotte op 10 mei het eindproduct te horen van de conservatoriumstudenten onder leiding van Vinko Globokar.

 

***Theatergewijs onthaalt Monty u op 3 tot 5 mei op een avondje onvervalst toptheater met ‘Testament’ van Abbatoir Fermé. ***Voor danstheaterfans is er ‘Sous le Sol’ van Peeping Tom, op 10 mei in CCBe. ***Echte Wilrijkenaars kunnen hun hart ophalen in De Kern, waar Nico Sturm en Liesje De Backer van 12 tot 20 mei ‘Soms ben ik het vergeten’ voorstellen. ***In DeSingel komt Muziektheater Transparant langs, dat op 2 mei ‘Eric Sleichim’ opvoert. ***Op 3 en 4 mei is het dan weer de beurt aan Johan Simons en zijn Münchener Kammerspiele, dat Houellebecqs ‘Elementarteilchen’ speelt. ***Op 20 en 21 mei kan je genieten van Wim Vandekeybus’ laaste productie, ‘Spiegel’.