de Star Wars-trailers onder de loep genomen

wat we kunnen verwachten van Star Wars: The Force Awakens
30/11/2015

Oké, toegegeven: toen voor het eerst uitkwam dat Disney de rechten op Star Wars had gekocht, waren we allemaal een beetje sceptisch. En wie kan het ons kwalijk nemen? De afschuwelijke hervertellingen van Sneeuwwitje en De schone slaapster hebben Disney niet bepaald veel street credit opgeleverd bij Star Wars-fans. Ook de kwalijke reputatie van de miljardenstudio om steeds opnieuw zijn geliefkoosde franchises meedogenloos uit te melken – wie zit nog te wachten op Toy Story 4, Cars 3, Finding Dora of de nieuwe Pirates of the Caribbean? – doet heel wat filmliefhebbers de wenkbrauwen fronsen. Niet verwonderlijk dus dat een leger van toegewijde fans en paniekerige nostalgici met argusogen toekeek op de productie van de nieuwe Star Wars-film. De aanstelling van J.J. Abrams als regisseur was al een eerste hoopgevend signaal, maar na wat de fans de afgelopen maanden qua trailers en teasers gepresenteerd kregen, kon de scepsis echt niet langer aanblijven. Nog voor de film in de zalen is, lijkt iedereen al gehypet voor Star Wars: The Force Awakens. Maar wat kunnen we op basis van de trailers eigenlijk verwachten van Disneys nieuwe hoofdstuk in de Star Wars-saga?

Naast de resurrectie van bejaarde Star Wars-coryfeeën is het vooral uitkijken naar de nieuwe helden. Met de introductie van Rey belooft de toekomstige Star Wars alvast over een boeiend vrouwelijk hoofdpersonage te beschikken, iets wat volgens sommigen ontbrak aan de vorige films (Good morning BritainWhy Star Wars is secretly terrifying for women). Er woedt al enige tijd een discussie op het internet of de Star Wars-films al dan niet seksistisch zijn. Zo zouden de meeste episodes niet voldoen aan de zogenaamde Bechdeltest. De Bechdeltest is een snelle manier om fictie te screenen op seksisme door jezelf de drie volgende vragen te stellen:

 

  1. Zijn er minstens twee vrouwelijke personages met tekst?
  2. Spreken deze vrouwen met elkaar?
  3. Over iets anders dan een man?

Als er niet aan deze drie grensvoorwaarden voldaan is, heb je waarschijnlijk te maken met een vrouwonvriendelijke film. Dat de meeste vrouwen in het universum van George Lucas lijken te werken als seksslavin voor crime boss Jabba The Hutt, helpt ook niet echt. Hoe het ook zij, uit de trailers van de nieuwe film kunnen we alvast opmaken dat Rey niet gecast werd als een stereotiepe damsel in distress, maar als een full-fledged Jedi die wel degelijk haar eigen boontjes kan doppen. Gaat Disney na Frozen ook met Star Wars verder op zijn vrouwvriendelijk elan?

 

 

 

 

Een ander personage waar we al kennis mee konden maken in de trailers is Finn, die het eerste zwarte hoofdpersonage in een Star Wars-film zal zijn. Oké, het is waar dat Mace Windu een badass motherfucker was en ook Lando was best een goed personage, maar echt onmisbaar voor het plot kunnen we ze niet noemen. Dat Disney van Finn een centrale figuur maakt in de nieuwe Star Wars-films is nu al duidelijk. Wel kunnen we maar moeilijk hoogte van hem krijgen aan de hand van wat ons in de trailers getoond wordt. Voor het grote publiek verschijnt hij voor het eerst als een deserterende Stormtrooper, een beetje gedesoriënteerd en wat buiten adem. In een andere trailer is Finn plots in het bezit van een lightsaber en we zien hem ook heel even een schietcabine van de Millennium Falcon besturen. De enige constante doorheen al deze fragmenten is dat Finn last lijkt te hebben van een zware ademhaling – een eigenschap die hij alvast gemeen heeft met het meest iconische personage uit het Star Wars-universum. Dat belooft!

 

 

 

 

Aan de 'dark side of the Force' zijn er ook vooral veel vraagtekens te vinden. Een duister personage dat voorlopig in schaduw gehuld blijft, is de ambigue Kylo Ren. Zijn rol is momenteel nog moeilijk in te schatten, maar we kregen hem al wel veelvuldig te zien in de trailers. Net als Darth Vader lijkt hij een voorliefde te hebben voor maskers, capes en zwart leder. Toch was het vooral het design van zijn rode lightsaber die voor heel wat controverse zorgde. Het middeleeuwse model met pareerstang zag er volgens sommige fans wat belachelijk uit. Maar is zo’n pareerstang eigenlijk wel een vreemd idee? Wie de Star Wars-films een beetje kent, weet dat George Lucas een fetisj heeft voor afgehakte handen. In elke film verliezen wel zo'n vier personen hun hand in een lightsaber duel en de handen van Darth Vader worden doorheen de episodes zelfs tot drie keer toe afgehakt! Geen slecht idee dus van Disney om wat extra bescherming toe te voegen aan het handvat van zo'n lichtzwaard. Je kan je zelfs afvragen waarom in een wereld waar men de Hyperdrive heeft uitgevonden, niemand ooit eerder op dit idee kwam.

 

De trailers en casting doen vermoeden dat Disney en Abrams goed omgaan met de nalatenschap van George Lucas. Aan de ene kant hebben ze oog voor continuïteit - de trailers ademen dezelfde sfeer uit als de originele trilogie en we krijgen opnieuw enkele vertrouwde personages te zien - en aan de andere kant hebben ze ook niet teruggedeinsd om enkele vervelende gebreken aan te pakken. We kunnen het alleen maar toejuichen dat Disney een duidelijk standpunt uitdraagt rond moeilijke kwesties zoals seksisme en etnocentrisme. Dat ook het lichtzwaard een upgrade krijgt, is een enorme plus. De dubbele lightsaber van Darth Maul was toch ook cool?