De kleren van de rector

Opening van de nieuwe UA Shop
24/09/2006

Om een of andere reden speelt de zinsnede ‘het zat eraan te komen’ door mijn hoofd, maar eerlijk gezegd had ik het helemaal niet zien aankomen. De UA Shop (of ’Winkel’, voor de mensen die Nederlands spreken) met kleren en prullaria voor iedereen, het is een nationale primeur. Unigear, het bedrijf dat zelf met het voorstel is afgekomen en de praktische kant voor haar rekening neemt, heeft gelijkaardige overeenkomsten met de universiteiten van Eindhoven, Maastricht, Tilburg en Twente. Tja, de mercantiele geest der Nederlanden.

In de nog zeer propere winkel op de hoek van de Oude Koornmarkt en de Pelgrimsstraat vindt u alles wat de hartstochtelijke UAdept kan verlangen: van bierglazen en teddyberen over t-shirts, polo's en sweaters, manchetknopen en dassen, paraplu's en slabbetjes voor de kleine tot klokken, USB-sticks en wijngeschenkkisten... Het UA-merk is uiteraard niet het enige dat er verkocht wordt; het moet winstgevend blijven, zeker wanneer studenten en personeel van de universiteit – hoogst waarschijnlijk de grootste groep cliënteel – korting krijgen op vertoon van de juiste kaart. Ook via de site (www.unigear.be) kan u heel het UA-merchandising zwikje bestellen, hoewel het vakje naast ‘student/medewerkernummer' nog niet lijkt te bestaan. Maar met openingsuren van 9 uur 's ochtends tot 18 uur 's avonds moet een gaatje om even naar het toeristische hart van A'pen af te zakken wel te vinden zijn.

 

In alle eerlijkheid, toen ik er voor het eerst van hoorde vond ik het concept nogal lachwekkend, maar eigenlijk is het niet zo'n slecht idee. Ik denk niet dat dit het UA-logo een ‘internationale uitstraling' zal geven, zoals de voorzitter van de raad van bestuur zei op de opening van de shop, maar we hebben ondertussen fortuinen uitgegeven aan dit nieuwe logo (en de gebakken lucht erachter), dus mogen we er ook wel eens wat aan beginnen te verdienen.