De Internationale - Portugal is AWESOME (en een beetje racistisch)

Portugal treft nooit schuld

22/11/2012

Wie zonder zonde is werpe de eerste steen

Portugal bevindt zich in een moeilijke situatie. Deze natie, ooit een groot leider in ontdekkingen, ondervindt nu dat vroegere daden en eeuwenoude reputatie niets meer betekenen in de ogen van de moderne heerser: de wereldeconomie.

Portugal ontdekte de zeeroute naar India, maar wat is die prestatie nu waard, als ons land aan het zinken is? India is een van de sterkste economische groeiers in de wereld. Dit hebben ze gedeeltelijk te danken aan Portugals gewezen wapenfeiten. “Hallo India! We accepteren enkel jullie dankwoord als het financieel gesteund wordt. Geld dus! Dat is wat wij nu nodig hebben.” Financiële steun is wat Portugal nodig heeft. Want dat maakt de machthebber van de moderne wereld.

Portugal bevindt zich in een penibele situatie. Het land wordt gesteund door de Europese Unie, om zo uit de economische recessie te klauteren. Spijtig genoeg is het grootste probleem van Portugal de opgestapelde staatsschuld. Om dit financiële huzarenstuk onder controle te krijgen, voert de regering een reeks fikse besparingen door. De trojka (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, nvdr.) zeurt ons om de oren om de schuldenlast af te betalen.

Maar iedereen weet wat er gebeurt als er, zonder toestemming, een vreemde je huis binnensluipt en alles begint weg te halen. De bewoners van het huis worden kwaad en beginnen te protesteren. Dat is nu begonnen.

In Portugal leren kinderen tijdens hun eerste schooljaren de geschiedenis van hun land. Ze studeren over de geboorte van een staat. Ze leren over de grootse ontdekkingen, gedaan door Portugese helden. Deze kinderen worden trots op hun land. De jaren vliegen voorbij en deze kinderen worden ouder. Plots zijn ze adolescenten in het jaar 2012. Ze worden zich ervan bewust dat ze deel uitmaken van een groep van 175.000 jongeren zonder werk. Het geld dat ze hebben om te gaan studeren voldoet niet, want hun ouders maken deel uit van de 871.000 werklozen in het land.

Ze zien dat Portugal in een diep dal beland is. Er wordt hen kwaad aangedaan, maar de mensen reageren pacifistisch op wat er rond hen voorvalt. Net zoals dat mooie meisje deed, tijdens de manifestaties van 15 september. In plaats van de politieagent aan te vallen, gaf ze hem een kus. Die foto werd over heel de wereld verspreid en hing een positief beeld op van Portugal. Want in vergelijking met de Grieken, zijn de Portugese jongeren begripvol en kalm.

September eindigde, oktober vloog voorbij en toen was daar november. Op 14 november veranderde het Portugese volk. Dat was de dag waarop alle Europese landen samenkwamen om actie te ondernemen tegen de economische crisis. De dag brak aan en het Portugese volk reageerd . Stenen werden naar het Parlement en politieagenten gegooid. Maar dit deden ze enkel omdat ze niet meer kunnen leven in deze omstandigheden. Ze willen enkel overleven. Ze willen dat hun families overleven. Ze wensen een toekomst. Ze wensen een toekomst voor Portugal. Ze zijn zondeloos.