Cultuurstrook november '08

18/11/2008

‘Wereldbeelden’

Patrick De Spiegelaere fotografeerde voor talloze dag- en weekbladen, toneelgezelschappen en kranten (onder andere De Morgen en De Standaard). Hij was ook huisfotograaf van Knack. Volgens zijn lesgever Michiel Hendryckx haalde hij de Vlaamse persfotografie uit de middeleeuwen. Hij overleed vorig jaar.
De tentoonstelling ‘Wereldbeelden’ brengt zo’n 25 foto’s uit Afrika en Latijns-Amerika samen. De zwart-witbeelden zijn eenvoudig, maar krachtig. Net als de essentie van de tentoonstelling: in welk werelddeel of sociale omstandigheid ook, we zijn allemaal mensen die geboren worden en sterven, die eten, slapen en de afwas doen.
De canvassen zijn levensgroot (8m²) en hebben naast filosofische versiering nog een functie: door hun transparantheid zorgen ze er voor dat we als het ware met andere ogen naar onze eigen stad kijken. Nog tot 30 november op het Mechelseplein.

 

‘Iron Man’ (2008)

We leven in het tijdperk van de superheld. Verfilmingen van comics zijn sinds eind vorige eeuw sterk in opgang, en zeker Marvel heeft de smaak te pakken. De hype resulteerde al in verfilmingen van onder andere Spiderman, The Fantastic Four, The Hulk en X-Men. Volgende in het rijtje is Iron Man. Deze superheld verschilt wel een beetje van zijn lotgenoten: mens-achter-de-held Tony Stark wordt niet genetisch gemanipuleerd of gebeten door een spin. Deze knappe kop bouwt zichzelf een state-of-the-art superheldenoutfit, en redt de wereld van een aantal lastige terroristen. Deze metamorfose gaat gepaard met de transformatie van egocentrische wapenontwerper tot altruïstische superman. Een verhaal met vele clichés, dat toch blijft boeien. Je hoeft zelfs niet meer te wachten op de DVD-release. En zet je schrap: Iron Man 2 wordt verwacht in 2010 en Iron Man 3 is gepland voor 2012.
Regie: Jon Favreau
Met: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow & Terrence Howard

 

‘This American Life’

'This American Life' is een wekelijks Amerikaans (duh...) radioprogramma dat wordt uitgezonden door Public Radio International. Deze één uur lange uitzending wordt elke maandag ook als gratis podcast (een mp3-bestand van een radioprogramma, al dan niet op de radio verschenen, waar je je eventueel op kan abonneren) aangeboden via www.thisamericanlife.org of via iTunes.
Elke aflevering heeft één thema dat wordt toegelicht in één tot vier acts: reportages, monologen of (heel soms) fictie. De thema's gaan zeer breed – van hoe mensen omgaan met slechte break-ups, over de gevolgen van te veel weten, tot de recente hypotheekcrisis en de daaropvolgende economische crash – en presentator Ira Glass maakt het tot een sereen geheel. Om kort te gaan: goed, gratis en interessant.

 

White Ninja Comics

Webcomics beginnen langzaam ingeburgerd te raken: sites die meestal drie tot vijf maal per week geüpdate worden met een nieuwe strip, soms allemaal losse gags, soms zeer breed uitgewerkte verhalen.
‘White Ninja Comics’ is er één van de eerste soort, met de bizarre en absurde ‘avonturen’ van de witte, euhm, ninja. Met titels als “White Ninja observes a change in his friend”, “White Ninja has a horrific accident”, “White Ninja trains to be a warlock” of “White Ninja is back lit” weet je eigenlijk nooit waar je je aan mag verwachten, buiten dan de gebruikelijke humor en de zeer simpele, bijna kinderlijke tekenstijl. Jammer wel dat de site (www.whiteninjacomics.com) af en toe plat ligt, maar dat hij gratis is maakt veel goed. Dank u, internet.

 

Kings of Leon - ‘Only By The Night’

Met hun vierde album in vijf jaar tijd lijkt de grote doorbraak van Kings Of Leon er helemaal aan te komen, ook al is deze plaat de minste van de vier. Aan de eerste nummers op de cd ligt het allicht niet: ‘Closer’ klinkt immers als vanouds en is een geweldige opener, ‘Crawl’ dendert op een distortion bass en ‘Sex on fire’ is een geweldige radiohit. Daarna lijken de Kings echter zowaar stadionallures te hebben gekregen. In het voorprogramma spelen van U2 doet blijkbaar wat met een mens. ‘Use Somebody’ is een meezinger van jewelste (“I hope it’s going to make you notice someone like me”), maar wel een zeer mooie. Dat niets wordt geschuwd blijkt uit ‘17’, dat een intro heeft gekregen die lijkt te zijn weggelopen uit één of andere kerstsong. Een absoluut dieptepunt is dan weer het nummer ‘I Want You’. Beterschap is er daarna in de vorm van ‘Be Somebody’, met zijn opzwepende drum: “locking down the door / with the rhythm and rhyme / I loosen my tie”. Dat er bij hun komende optredens meer meegezongen zal worden dan ooit tevoren ligt voor de hand. Al zal dat dan wel voor sfeer zorgen, wij blijven toch meer fan van hun oudere werk.

 

Confuse The Cat

Spoed u vrijdag 17 november richting TRIX, want dan stelt Confuse The Cat zijn nieuwe plaat voor. Deze Limburgse formatie is sinds 2002 bezig aan een bescheiden opmars en kende al radiosucces met de single ‘Akela’ uit hun vorige album. De nieuwe plaat heet ‘Kericky’ (geproduceerd door Mr Shameboy himself) en belooft weer een staaltje emotionele rock met een stevige portie invloeden uit de eighties. Johnny Berlin, een andere Belgische band en bekend van de single ‘Four’, vormt het voorprogramma. Kaarten koop je aan de kassa, maar op voorhand reserveren is verplicht.