Cultuurstrook mei '09

18/04/2009

Life

Eigenlijk was ik van plan om de Amerikaanse emo-vampierenfilm ‘Twilight’ te bespreken, maar na een half uur vol smachtende blikken en onbegrepen pubers, leek ‘Life’ me toch een betere keuze. Deze politieserie draait rond Charlie Crews, een agent in Los Angeles die ten onrechte twaalf jaar achter de tralies verdwijnt. Als hij door DNA-sporen wordt vrijgepleit, herneemt hij zijn job bij de LAPD, met ettelijke miljoenen op zak en de zenish attitude die hem door de gevangenis heen had geholpen. Hoewel sommige moordzaken die hij oplost bij momenten een beetje idioot overkomen, blijft het overkoepelende verhaal - de zoektocht naar wie hem erin heeft geluisd - altijd boeien. Ondertussen, na twee seizoenen en met een derde seizoen in de maak, blijft de serie een zeer strak geheel waarin elk aspect, van de fotografie tot de soundtrack, met evenveel liefde verzorgd is. Het eerste seizoen kan je op dvd vinden, maar u hebt toch wel internet, nietwaar?

 

Kiki van Montparnasse

Deze graphic novel gaat over Alice Prin, a.k.a. Kiki van Montparnasse, een model/actrice/zangeres/schilder uit het Parijs van de jaren twintig. Het verhaal begint bij haar geboorte in 1901 op het Franse platteland en eindigt bij haar eenzame dood in 1953 op een Parijs appartement. We komen alles te weten over haar bewogen leven: haar moeizame jeugd, het prille succes, haar seksleven, het ontstaan en de val van het dadaïsme, ontmoetingen met bekende namen als André Breton, Jean Cocteau, Marcel Duchamp en Ernest Hemingway, de opkomst van Hollywood en uiteindelijk haar overmatige alcohol- en cocaïnegebruik. Ze poseerde onder andere voor Foujita, Cocteau, Salazar en Kisling, en werd beschouwd als dé muze van de twenties. Ze werd echter vooral beroemd door het portret dat de Amerikaanse fotograaf Man Ray van haar maakte als ‘De viool van Ingres’, en door de stormachtige relatie die ze met hem had gedurende tien jaar. Catel Muller tekende deze graphic novel en José-Louise Bocquet zorgde voor de tekst. Ze werkten drie jaar aan het 400 pagina's dikke boek en vanwege het enorme succes in Frankrijk werd de novel ook in het Nederlands vertaald. Laat het aantal pagina's u overigens niet afschrikken: u hebt het boek in een ruk uitgelezen. Te verkrijgen in onder andere Mekanik Strip.

 

Skatchou Bottos

En ja hoor, daar is de zomer, mocht je er nog aan twijfelen. “Little kids are screaming for ice cream into town town town.” Althans als het van Skatchou Bottos afhangt. Deze elfkoppige ska-band uit Gent wist sinds 2004 een goede live reputatie op te bouwen, met onder meer een optreden op de Zomer van Antwerpen. En nu neem je die sfeer gewoon mee in huis, dankzij een eerste EP - vier nummers en eentje verborgen - vol swingende wereldmuziek met Latin, reggae en Balkaninvloeden waarbij zelfs dat bovenste pinkkootje gaat bewegen. “Fasten your seat belts ladies. Put on your dancing boots. We’re gonna rock around the clock.” ‘Mr./Mrs. Greenhouse’ en ‘Piano’ zijn de beste nummers en weten direct de sfeer te zetten met een catchy gitaarrifje en een toffe blazersmelodie. De twee andere nummers kunnen hier echter nooit aan tippen. Niet dat ze daarom slecht zijn. Ze kunnen me zeker verblijden op een gezellig, klein festival waar zo’n muziek altijd al wat leuker klinkt dan ze werkelijk is. ‘La Fanfara’ heeft een wat krakkemikkige intro, maar komt uiteindelijk wel op gang en ‘Cirque de la Tristesse’ heeft als leukigheidje zijn spel met de geluidsbalans. www.skatchoubottos.be