Cultuurstrook maart '09

16/02/2009

PAPER FASHION

Het gebruik van papier in de mode is van alle tijden en streken. MuHKA toont een unieke verzameling papieren jurken uit de collectie van Atopos Cultural Organisation. In de jaren 60 werd papieren kleding met opvallende en veelkleurige bedrukkingen gebruikt voor uiteenlopende doeleinden: van pop art via politieke verkiezingslogans tot reclamestunts voor het grote publiek. Deze trend werd een ware hype in de Verenigde Staten en Europa. Na de jaren 60 verdween de ‘paper fashion’ echter langzaam uit het Westerse straatbeeld. Atopos Cultural Organisation verzamelde bijna 400 papieren jurken uit deze periode, waarvan de tentoonstelling PAPER FASHION een belangrijke selectie toont en eveneens dieper ingaat op het verhaal van papier in de mode. Naast de historische objecten worden er ook hedendaagse creaties vertoont van ontwerpers als Walter Van Beirendonck, Hussein Chalayan, John Galliano en anderen die nog steeds met papiergelijkend materiaal werken.

 

Trix breidt uit

 

Op 1 januari 2009 nam muziekcentrum Trix de aanpalende concertzaal Hof ter Lo over. Een uitbreiding om u tegen te zeggen. In deze nieuwe oude zaal kunnen muziekliefhebbers genres ontdekken die in het verleden in Trix minder aan bod kwamen, van dance over hip hop tot jazz en funk. Wie Hof ter Lo vooral kende als rock-’n-rollhal, hoeft echter niet te vrezen. Ook zij worden nog steeds op hun wenken bediend. Vanaf nu kan u beloftevolle Antwerpse bands, gevestigde waarden van bij ons en de interessantste artiesten uit het buitenland dus aan het werk zien in een Trix met drie podia (bar, club en zaal). Over boeiende figuren van over de grens gesproken: wij willen u alvast Bob Log III op 29 maart aanraden. Het hele programma vind u op www.trixonline.be.

 

Flight of the Conchords

Nieuw-Zeeland, het West-Vlaanderen van Oceanië. Met Flight of the Conchords heeft het echter een concept waar zelfs Bokrijk nog een puntje aan kan zuigen. Het muzikaal-komische duo Jemaine Clement en Bret McKenzie brengt liedjes die niet alleen grappig en goed zijn, maar ook een satire vormen op zowat elk genre van de populaire muziek. In 2007 creëerden de twee de televisieserie ’Flight of the Conchords’ voor HBO. Hierin wordt het (fictieve) verhaal verteld van Bret en Jemaine die proberen door te breken in New York, te pas en te onpas doorspekt met hun muziek, inclusief videoclip pastiches. Als u niet goed weet wat hiervan te maken, YouTube biedt genoeg materiaal om alle nieuwsgierigheid te verzadigen (aanraders: ’Albi (the Racist Dragon)’, ’Hiphopopotamus vs. Rhymenocerous’), hoewel ik niet hetzelfde durf zeggen over de honger die zal volgen.

 

Extra Muros: All That Is Solid Melts Into Air/Al het vaststaande verdampt

‘All That Is Solid Melts Into Air/Al het vaststaande verdampt’ is een hedendaagse tentoonstelling van het MuHKA naar aanleiding van het festival Stadsvisioenen in Mechelen. De tentoonstelling handelt over de paradox van het begrip materialistische spiritualiteit en spiritueel materialisme. In vijf hoofdstukken wordt de complexe problematiek rond de spirituele status die hedendaagse kunst in ons ‘postseculiere’ tijdperk gekregen heeft afgetast. Er wordt gezocht naar een ervaring die door de ‘onttovering’ van de wereld uiterst problematisch of zelfs onmogelijk is geworden. De titel van het werk verwijst naar een beroemde passage uit het communistisch manifest van Karl Marx en Friedrich Engels. De historische triomf van het materialisme klinkt hierin door, net als de geestelijke verarming die hiervan onvermijdelijk het gevolg was.