Cultuurstrook december 2009

20/11/2009

‘De grensganger’ van Johan de Boose

Nu het 20 jaar geleden is dat de Muur viel, wordt er met publicaties over het IJzeren Gordijn naar ons hoofd gegooid. Johan de Boose was de viering echter te vlug af, want al in 2006 bracht hij ‘De grensganger’ op de markt. Het boek is een verslag van zijn project dat twee jaar in beslag nam: een reis langs de restanten van het Duitse IJzeren Gordijn. Wie het boek leest en oprecht geïnteresseerd is in de geschiedenis van het IJzeren Gordijn, krijgt zin om hetzelfde traject af te leggen. Op zijn reis in het grensgebied ontmoet de auteur een aantal zeer verschillende mensen, zowel gewone burgers als grenswachters die destijds het schietbevel moesten gehoorzamen. Dankzij de verschillende ideeën van deze mensen, krijg je een heel uiteenlopend beeld van de huidige situatie. Met in het bijzonder verdeelde meningen over wanneer het nu juist beter was, met of zonder Muur. De lezer moet zich af en toe door saaie passages of poëtische uitbarstingen worstelen, maar wie echt gebeten is door dit onderwerp, blijft dat tot het einde.

 

Write Now!

Voor de tiende maal al vindt Write Now! plaats. Write Now! is met vijftien voorronden in Nederland, drie in Vlaanderen en een finaleweekend in Rotterdam, de belangrijkste schrijfwedstrijd voor jongeren in het Nederlandse taalgebied. De winnaars van de voorronden en het finaleweekend worden overspoeld met prijzen, waaronder een laptop t.wv. € 1.500 of een unieke publicatie in Dagblad De Pers. Bovendien is al vaak gebleken dat deelname aan Write Now! hét begin kan zijn van een literaire carrière. Teksten inzenden doe je voor 15 februari. De Antwerpse prijsuitreiking gaat door op 8 mei in het Zuiderpershuis. Meer info op www.writenow.nu.

 

Dragon Age Origins

// te weinig plaats voor bespreking / fantastisch duister rollenspel / tientallen tot honderden uren lol / clichématige setting, toegegeven / elfjes, dwergjes, draakjes en wat christelijke mythos / maar diepgaand verhaal met veel keuzemogelijkheden / geen zwart-wit moraliteit / wel mogelijkheid tot biseksuele, polygame relaties / altijd een pluspunt, dat / brutale, tactische gevechten met heel wat bloed / veel bloed / met een 18+ rating, uiteraard / véél bloed / spelletjes zijn al lang niet enkel meer voor kinderen / personages waar je om geeft / tot op zekere hoogte / beschikbaar op pc, Xbox 360 en PS3 / in feite een combinatie tussen een goed boek, een sterke film en een breed uitgesponnen televisieserie / alles interactief, natuurlijk / dus schuif dat sociaal leven maar even aan de kant / de wereld moet gered worden / in peace, vigilance, in war, victory, in death, sacrifice //