Cultuuragenda april 2012

24/03/2012
🖋: 

Het is lente. Lente! Dat woord alleen al proeft lekker. Het smaakt naar koude pintjes op terrasjes en naar de eerste, schuchtere zon. Om over de chocoladen paaseieren nog maar te zwijgen. Ook op cultureel gebied valt er weer heel wat te proeven deze maand: van taai en bitter tot zoet en licht verteerbaar, wederom zocht dwars naar een gebalanceerd cultureel menu.

Universiteit Antwerpen (elke dinsdagavond) The Moving Picture Show

Een aanrader voor alle filmliefhebbers: elke dinsdagavond tussen 18:00 en 21:00 kan je in lokaal R-201 (stadscampus) terecht voor twee gratis films. De kans is redelijk groot dat de titels u onbekend zijn, maar het zijn stuk voor stuk klassiekers uit de filmgeschiedenis.

 

Letterenhuis (18/3 tot 4/11) Villa Isengrimus – Louis Paul Boon

Op 15 maart zou Louis Paul Boon 100 jaar geworden zijn en dat is een goede reden voor een Boonjaar. In het Letterenhuis loopt een tentoonstelling over leven en werk van deze grote meneer in de Nederlandstalige proza. Op 15 april is er bovendien de lezing ‘Boon voor beginners’.

 

Permeke Bibliotheek (1/4-30/4) Architecture of the Homeless People

Stef Renodeyn fotografeert slaapplaatsen van mensen aan de rand, thuislozen. Op 18 april gaat de fotograaf in gesprek met Sabrina Verbeek, adviseur Armoedebestrijding bij de Provincie Antwerpen.

 

Atlas (3/4-28/9) Vlamigrant

Een expo over migratie maar met een niet zo vanzelfsprekende invalshoek: de emigrerende Vlaming. De voorbije eeuwen zijn hier immers heel wat mensen weggetrokken om zich elders te vestigen in de hoop op een beter leven.

 

Arenberg (4/4 en 6/4) Sartre zegt sorry!

Nederlandse theatermaker en stand-up filosofe Laura Van Dolron vindt dat Sartres grote woorden en ideeën aan de basis liggen van de frustraties waarmee haar generatie te kampen heeft en heeft hem dan ook heel wat verwijten te maken.

 

Bourla (5-7/4) Operettedagdroom

Sociaal-artistiek theatergezelschap Tutti Fratelli en DeFilharmonie trachten in ‘Operettedagdroom’ “meer te weten te komen over het optimisme dat elke mens zijn lied doet zingen”. Een voorstelling die u niet onberoerd zal laten.

 

Petrol (7/4) Radio a Gogo

Ik vermoed dat ik niet de enige ben die het plots belachelijk moeilijk vind stil te blijven zitten. Energie kan je maar beter investeren in iets nuttig en daarmee bedoel ik: een goed feestje bouwen. Dansbare sixties rock en krolse burlesque.

 

deSingel (14/4) Iceberg

Exact 100 jaar na de ondergang van de Titanic gaat de nieuwe voorstelling van muziekensembles Flat Earth Society en Champ d’Action in premiùre. Twee composities en tekst van Josse De Pauw geïnspireerd op de ramp die niemand zag aankomen.

 

Bourla (19/4-5/5) Onvoltooid verleden

Na een bewerking van Hugo Claus’ succesroman ‘De geruchten’ werd nu ook het vervolg, ‘Onvoltooid verleden’, door theatergezelschap Olympique Dramatique onder handen genomen. Over hoe iemands verleden zijn toekomst bepaalt en daardoor onvoltooid blijft.

 

Piste 05 (20-25/4) Pavlov Projects

Het bedrijf Pavlov Projects stelt haar deuren open voor bezoekers. De laatste kans om dit academiejaar mensen van De Bromvlieg aan het werk te zien. Niet te missen dus!

 

diverse locaties (22/4) Erfgoeddag 2012 – Helden

In het kader van de erfgoeddag kan u dit jaar kleine en grote, bekende en minder bekende helden ontdekken op zowat alle plaatsen die er op cultureel gebied toe doen.

 

De Roma (26/4) Zeven Laatste Woorden

Het Ensor strijkkwartet speelt ‘Die Sieben letzten Worte” van Haydn. Dimitri Verhulst schreef ter gelegenheid zeven korte verhalen die de laatste woorden die Christus aan het kruis sprak benaderen vanuit de dagelijkse realiteit en leest deze voor tijdens de uitvoering. Zeven keer mooi.