Captain Tsubasa

Rewind
22/02/2012
🖋: 

REWIND Als kleine, Madrileense jongen was ik zoals iedereen in de ban van ‘Campeones y Los Súper Campeones’: een tekenfilmreeks waar alles draaide rond de voetbalexploten van Tsubasa Ozora, de kapitein van de schoolploeg die het tot nationaal kampioen schopt. ‘Captain Tsubasa’ werd in 1981 als manga-stripverhaal bedacht door Yoichi Takahashi. Ik leerde Tsubasa kennen als een reeks waar een voetbal een eivorm kreeg wanneer die als vlieger door de hemel van Tokio kliefde. Ieder schot op doel scheurde het net en deed de muren achter het doel verbrokkelen.

 

PLAY Ondanks alles was die bal niet het meest irreële kijkstuk. De voetbalvelden leken wel heuvels die je op moest lopen. Door de glooiing van de grasmat kon je van op het middenveld niet eens de doelen zien. Aan de hand van de tijd die spelers nodig hadden om het veld over te steken, moest het veld wel 28 kilometer lang zijn. Recht-evenredig met het onmetelijke veld duurden de wedstrijden gemakkelijk twee uur. Het duurde dan ook vijf afleveringen voor een bal het doel bereikte. Een trap van aan de middellijn zou volgens mijn berekeningen wel 14 kilometer overbruggen. Op een of andere manier was dat de logica zelve.

 

FAST FORWARD Dankzij Tsubasa werd voetbal in Japan waanzinnig populair. De reeks ging de wereld rond en leefde voort in strips, films en videospellen. Naar aanleiding van de Wereldbeker in Japan en Korea, werd in 2002 een volledig nieuwe reeks gemaakt. Ook Del Piero, Nakata en Torres volgden de avonturen van El Capitan. In 2010 verscheen een nieuwe stripreeks waar Tsubasa in Spanje voetbalt. Het is een schande dat hij voor Barça speelt en niet voor Real Madrid.