Buffy the Vampire Slayer

Rewind
27/03/2011

Neem een blonde stoot met een verdacht goede rechtse, enkele agressieve vampieren, wat jocks en cheerleaders die voor puberale onzekerheden zorgen in een slaperig Amerikaans stadje en ziedaar: je hebt een heerlijke vampierenserie!

REWIND Het concept van een high school-studente die in haar vrije momenten de griezels van de nacht molesteert, werd al in 1992 door Joss Whedon in het leven geroepen voor de film 'Buffy the Vampire Slayer' met Kristy Swanson als Buffy. Enkele jaren later, meer bepaald in 1997, wordt het script opnieuw van onder het stof gehaald en wordt er een televisieserie van gemaakt, ditmaal met de mooie Sarah Michelle Gellar als de onverwoestbare Buffy.

 

PLAY Zo’n tien jaar geleden had ik elke avond een afspraak met Buffy, Willow, Xander en Giles van de Sunnydale High School. 2be heette toen nog Kanaal Twee en vampieren waren nog bloeddorstige ondoden die niet glinsterden, maar in as opgingen als ze in het zonlicht kwamen. De übercoole introsong (een nummer van de Californische pop punk band Nerf Herder), de veelvuldige haja’s! en tsjaka’s! van Buffy, en natuurlijk de mooie ogen van de mysterieuze vampier Angel maakten keer op keer mijn avond.

 

FAST FORWARD In 2003 was het definitief gedaan met vampieren spiesen en werd de populaire serie begraven (en, in tegenstelling tot de vampieren, bleef de serie wel in zijn kist liggen). Buffy’s lover Angel heeft uiteindelijk nog een spin-off gekregen, waar ook Cordelia, dat vervelende strekenwijf, een rol in had. Hoewel er de laatste jaren verschillende vampierenseries en -films uit de grond zijn gestampt, heeft er nog geen enkele van hen de leegte kunnen opvullen die 'Buffy the Vampire Slayer' heeft achtergelaten. Nee, vampire Eric, zelfs jij niet.